Subventia pentru costul incalzirii bucurestenilor se duce in gaura neagra care devine compania Termoenergetica, iar fara reabilitarea retelei de termoficare primare si secundare energia termica va continua sa se scurga prin tevi ciuruite, a declarat, marti, ministrul propus al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

"Problema e ca nu am vazut nicio incercare a Termoenergetica de a-si moderniza acele cazane de la centralele de cvartal, care produc la peste 500 de lei gigacaloria si o dau bucurestenilor. Aici este problema, ca este foarte scump. Toata subventia se duce in gaura neagra care a fost RADET si care vad ca devine Termoenergetica. Problema este ca orice reabilitare s-ar face la ELCEN sau la orice alt furnizor de energie termica, fara o reabilitare paralela a retelei de termoficare, primarul si secundarul, vom avea aceeasi solutie: energia termica se va duce prin tevi ciuruite", a spus el.

Ministrul propus la Economie, Energie si Mediu de Afaceri a subliniat ca legea permite ANAF sa se indrepte impotriva Primariei Bucuresti pentru datoria pe care aceasta o are catre ELCEN, scrie Agerpres.

"Primaria Capitalei si Termoenergetica trebuie sa fie constiente de faptul ca datoria pe care o au catre ELCEN trebuie platita. Primaria Capitalei a semnat o conventie de plata anticipata a gazului pe care a girat-o cu semnatura administratorului, nu a primarului. Exista in continuare datorie la plata gazului de catre Termoenergetica. Datorita girarii de catre Primaria Capitalei a acestei conventii de plata anticipate, exista o creanta garantata de Primarie. ELCEN, la randul ei, are datorii catre ANAF. Cesiunea creantei catre ANAF, perfect legala conform Codului Fiscal, permite ANAF sa se indrepte impotriva Primariei", a declarat Popescu.

Acesta a sustinut ca nu doreste blocarea conturilor nimanui, dar Primaria Bucuresti si Termoenergetica trebuie sa-si plateasca datoriile.

"Noi am notificat Primaria. In momentul in care am notificat Termoenergetica, sa stiti, era datoria lunii decembrie de 170 de milioane de lei scadenta si trecuta de scadenta. Dupa notificare, pana acum s-au platit 70 de milioane de lei din cei 170 de milioane de lei. S-a emis urmatoarea factura pentru luna ianuarie, de 180 de milioane de lei, care va fi scadenta in data de 28 februarie, cred. Deocamdata, cei 180 de milioane de lei sunt inca nescadenti, dar ramane o datorie care a depasit termenul de scadenta, de 100 de milioane de lei, care trebuie platita. Eu nu imi doresc sa blochez conturile nimanui, eu imi doresc ca Primaria Capitalei si Termoenergetica sa isi achite datoriile pentru buna functionare, atat. Conventia s-a semnat in luna decembrie, de plata anticipata. Deci, e vorba de acea conventie, nu de subventie. Daca vorbim de plata subventiilor, aici vorbim de datorii istorice, la RADET, care n-au fost platite", a afirmat Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, Primaria Bucuresti produce gigacaloria la un pret foarte mare, de peste 500 de lei.

"Daca vorbim de investitii si de ELCEN, am putea sa facem o mica istorie a incalzirii Bucurestiului. Deci, Bucurestiul este incalzit prin cele 4 centrale ale ELCEN, in jur de 1000 de centrale de cartier, vreo 47 de centrale de cvartal si cred ca mai este o centrala la Casa Presei Libere, care e proprietatea Primariei Capitalei. Pretul cu care ELCEN vinde gigacaloria, de 196 de lei pe gigacalorie fara TVA, este un pret foarte mic, in comparatie cu pretul cu care Primaria Capitalei produce propria energie termica si o vinde bucurestenilor, cu 492 de lei, in centralele de cvartal. Deci, cu 500 si ceva de lei produce Primaria Capitalei gigacaloria pentru bucuresteni. La Casa Presei Libere, produce gigacaloria cu 260 de lei fara TVA, cu mult peste pretul cu care il produce ELCEN. Cred ca problema e reteaua de termoficare si distributie, tariful de transport si de distributie pe care il percepe Termoenergetica, tarif aprobat de Consiliul General si tarif care a fost aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare, si care este de vreo 260 de lei pentru gigacalorie, cu mult peste pretul de achizitie a gigacaloriei lui ELCEN. Eu cred ca problema este la Termoenergetica, la Primaria Capitalei. Problema ELCEN este ca trebuie sa-si modernizeze centralele si acest lucru se face", a adaugat Virgil Popescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri