Violeta Alexandru a anunțat că statul va acoperi diferența de salariu pentru angajații cărora le este redus programul de lucru și, pe cale de consecință, salariul. 700.000 de oameni din mediul privat ar urma să beneficieze de noile măsuri.

”Noul pachet de măsuri se adresează angajaților și angajatorilor care au greutăți din cauza pandemiei”, a declarat Violeta Alexandru, ministrul muncii, la finalul ședinței de guvern, potrivit Libertatea.

Angajatorii vor putea reduce cu cel mult jumătate programul de muncă al angajaților, fără ca salariul oamenilor să fie afectat de această măsură.

Statul urmează să plătească diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Maximumul care se poate reduce din activitatea unei persoane este de 50% din contractul de muncă.

Violeta Alexandru - Ministrul Muncii

”Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării și consultării sindicatelor, respectiv a salariaților, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate și se poate face pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, cu anunțarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii”, a mai declarat Violeta Alexandru.

Pentru ca o companie să beneficieze de această facilitate, cel puțin 10% dintre salariați trebuie să lucreze cu program redus, iar cifra de afaceri din luna anterioară luării acestei măsuri trebuie să fie cu cel puțin 10% mai mică decât cea înregistrată în luna similară a anului 2019.

În aceeași ordonanță s-a introdus o prevedere care se adresează celor care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență.

”Se vor acorda 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, urmând ca banii să fie acordați o singură dată, pentru echipamentul necesar desfășurării activității de telemuncă”, a mai precizat ministrul muncii. Impactul bugetar pentru toate aceste măsuri va fi de 2,5 miliarde de lei.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri