Violeta Alexandru: Statul va suporta 50% din salariul angajaților cărora li se reduce programul de lucru

Violeta Alexandru a anunțat că statul va acoperi diferența de salariu pentru angajații cărora le este redus programul de lucru și, pe cale de consecință, salariul. 700.000 de oameni din mediul privat ar urma să beneficieze de noile măsuri.

”Noul pachet de măsuri se adresează angajaților și angajatorilor care au greutăți din cauza pandemiei”, a declarat Violeta Alexandru, ministrul muncii, la finalul ședinței de guvern, potrivit Libertatea.

Angajatorii vor putea reduce cu cel mult jumătate programul de muncă al angajaților, fără ca salariul oamenilor să fie afectat de această măsură.

Statul urmează să plătească diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Maximumul care se poate reduce din activitatea unei persoane este de 50% din contractul de muncă.

Violeta Alexandru - Ministrul Muncii

Citeste si:
Statul român ar putea prelua o parte din compania aeriană Blue Air
Statul român ar putea prelua...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

”Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării și consultării sindicatelor, respectiv a salariaților, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate și se poate face pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, cu anunțarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii”, a mai declarat Violeta Alexandru.

Pentru ca o companie să beneficieze de această facilitate, cel puțin 10% dintre salariați trebuie să lucreze cu program redus, iar cifra de afaceri din luna anterioară luării acestei măsuri trebuie să fie cu cel puțin 10% mai mică decât cea înregistrată în luna similară a anului 2019.

În aceeași ordonanță s-a introdus o prevedere care se adresează celor care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență.

”Se vor acorda 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, urmând ca banii să fie acordați o singură dată, pentru echipamentul necesar desfășurării activității de telemuncă”, a mai precizat ministrul muncii. Impactul bugetar pentru toate aceste măsuri va fi de 2,5 miliarde de lei.

Citeste si:
Întoarcerea la muncă după perioada de izolare: cum îţi reintri în ritm
Întoarcerea la muncă după...

Sursa foto: Pexels

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri