INS: Economia României a scăzut cu 3,9% în 2020

Produsul intern brut al României a înregistrat o scădere de 3,9% în anul 2020, comparativ cu anul 2019.

Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută şi de 1,7% pe seria ajustată sezonier, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică

Comparativ cu evoluțiile economiilor din Uniunea Europeană, contracția economiei românești este printre cele mai mici.

Institutul Național de Statistică precizează faptul că estimările ”semnal” precum și cele provizorii ale produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică și de instituirea stării de urgență și a stării de alertă. Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naționale și s-au concretizat printr-o creștere a ratei de non-răspuns.

”Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.”, se arată în comunicatul publicat de Institutul Național de Statistică.

Citeste si:
A crescut costul orar al forței de muncă în ultimul trimestru din 2020
A crescut costul orar al...

Previziunile economice din Prognoza de iarnă a Comisiei Europene arată o creștere a produsului intern brut de 3,8% în 2021 pentru România și de 4% în 2022. De cealaltă parte, economia la nivelul Uniunii Europene va crește cu 3,7% în 2021 și cu 3,9% în 2022. În ceea ce privește inflația, estimările arată că România ar urma să înregistreze o creștere ușoară a inflației în 2021, la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.

Sursa foto: Natanael Ginting / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri