Produsul intern brut al României a înregistrat o scădere de 3,9% în anul 2020, comparativ cu anul 2019.

Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută şi de 1,7% pe seria ajustată sezonier, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică

Comparativ cu evoluțiile economiilor din Uniunea Europeană, contracția economiei românești este printre cele mai mici.

Institutul Național de Statistică precizează faptul că estimările ”semnal” precum și cele provizorii ale produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică și de instituirea stării de urgență și a stării de alertă. Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naționale și s-au concretizat printr-o creștere a ratei de non-răspuns.

Retail jobs

”Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.”, se arată în comunicatul publicat de Institutul Național de Statistică.

Previziunile economice din Prognoza de iarnă a Comisiei Europene arată o creștere a produsului intern brut de 3,8% în 2021 pentru România și de 4% în 2022. De cealaltă parte, economia la nivelul Uniunii Europene va crește cu 3,7% în 2021 și cu 3,9% în 2022. În ceea ce privește inflația, estimările arată că România ar urma să înregistreze o creștere ușoară a inflației în 2021, la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.

Citeste si:
Șeful FMI: Orizontul economic a devenit mai sumbru
Șeful FMI: Orizontul economic...

Sursa foto: Natanael Ginting / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri