Liberalizarea pieței de energie și de gaze a fost procesul prin care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a încetat să impună prețuri la gaze naturale și la curentul electric pentru clientul casnic (adică pentru consumul personal, iar nu pentru cel profesional sau comercial). De la acel moment, clientul din România a putut să își aleagă furnizorul de gaz sau de electricitate în funcție de cel mai bun preț de pe piață, iar mai jos îți arătăm cum să faci acest lucru.

În contextul scumpirilor din ultima perioadă la energie și la gaze, a fost adesea adus în vorbă subiectul liberalizării prețurilor la energie drept una dintre cauzele acestor creșteri. Însă foarte mulți dintre români nu știu ce înseamnă piața liberă la energie și gaze, prin urmare nici modul în care pot să profite de pe urma acesteia.

Liberalizarea la energie s-a făcut inițial la gaze naturale (la 1 iulie 2020), iar apoi la energie electrică (ianuarie 2021). De la acea dată, ANRE, care este instituție de stat, nu a mai impus furnizorilor un anumit preț la gaze, respectiv la curent, care să fie aplicat consumatorilor. În acest fel, prețul pentru consumatorul privat casnic de gaz și curent a ajuns să se formeze liber, în urma cererii și a ofertei.

Citește și Șefa Băncii Centrale Europene: Problema scumpirilor la energie ar putea deveni una de durată

Procesul de liberalizare a piețelor de energie a început dinspre Uniunea Europeană, în urmă cu mai mulți ani, iar România este unul dintre ultimele state care a adoptat această măsură.

Cel mai important aspect de remarcat în cazul acesta este faptul că intenția acestor reglementări ale Uniunii au fost de a da posibilitatea consumatorilor să beneficieze de pe urma noilor proceduri și să aibă acces la prețuri mai mici, iar piața de furnizare de energie (gaz și electricitate) să devină una competitivă, contribuind la evoluția generală a economiei către una mai competitivă.

Cu alte cuvinte, posibilitatea clienților de a-și schimba oricând oferta și compania de la care cumpără energie a fost privită de UE drept o modalitate care să creeze concurență între furnizori, astfel încât aceștia să fie stimulați să devină mai performanți pentru a putea oferi prețuri mici, cu care să îi atragă pe cât mai mulți consumatori, în dauna celorlalți furnizori de pe piață.

Cum te ajută ANRE să găsești cea mai bună ofertă de pe piață la gaze și curent

ANRE îi ajută pe români să aleagă cea mai bună ofertă la energie și la gaze prin două platforme existente pe site-ul instituției, anume Comparatorul oferte-tip de furnizare a energiei electrice și Comparatorul oferte-tip de furnizare a gazelor naturale.

Odată ce ai intrat aici, trebuie să completezi câteva câmpuri (tipul de client –casni/noncasnic, nivelul mediu de consum, tipul de tensiune) sau să le lași în forma completată automat de ANRE, pentru că a fost luat în considerare un nivel standard, potrivit consumatorilor care reflectă nevoile unei familii.

Bifând câmpurile din aceste platforme, românii pot să compare prețurile serviciilor de la furnizorul cu care au contract cu prețurile altor furnizori, și să decidă, în consecință, dacă merită să își înceteze contractul și să opteze pentru unul nou.

După găsirea celei mai bune variante, consumatorul poate să treacă la următorul pas, care înseamnă contactarea celui mai avantajos dintre furnizorii găsiți pe platforma ANRE, care îi va da indicațiile pentru următorii pași (rezilierea contractului cu actualul furnizor și încheierea unui nou contract cu furnizorul preferat de client).

De ce au crescut prețurile după liberalizare, în loc să scadă, așa cum era obiectivul

Chiar dacă scopul liberalizării vânzării de energie a fost ca furnizorii să joace într-o piață care să îi facă pe toți mai competitivi, în căutare de clienți cărora să le ofere un preț cât mai bun, o piață liberalizată nu înseamnă mereu un preț mai mic.

Într-o piață în care prețurile sunt dictate de cerere și ofertă pot exista atât scăderi de prețuri, cât și creșteri. Fluctuația de prețuri este aici legată atât de cantitatea de curent existentă în piață, pe care furnizorii o cumpără de la producători, cât și de cantitatea consumată.

Este atunci evident că atunci când cererea depășește oferta existentă, prețurile vor crește, pentru că o cerere mare este semnalul că toată lumea, sau multă lume are nevoie de produs, ceea ce îi dă furnizorului o lejeritate mai mare în a mări prețurile.

România nu era pregătită pentru liberalizare și nu avem o piață concurențială adevărată

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a afirmat recent însă că țara noastră nu era pregătită pentru liberalizarea pieței de energie și că nu avem o piață concurențială reală, liberalizarea ducând la abuz de poziție dominantă.

„Se poate decide impozitarea drastică a anumitor companii, care să te ajute să alimentezi fondurile publice pentru a-i putea ajuta pe cei foarte afectați de prețurile mărite, asta înseamnă să fii responsabil și să ai o ordine a priorităților, a urgențelor”, a afirmat Dăianu, care a mai spus că „avem o piață a energiei foarte distorsionată”. Acesta subliniază însă că o plafonare de prețuri se poate face fără probleme în UE, pentru ajutarea celor vulnerabili.

Anunțată cu câteva luni de zile de anumite voci din sfera energiei și gazelor naturale, creșterea violentă de prețuri din iulie-august (de 20 și 25%) la aceste produse a lovit nu doar România, ci mai multe țări din Uniunea Europeană și chiar din afara acesteia (în SUA, prețul gazelor a ajuns la cele mai înalte niveluri din ultimii șapte ani, iar în Marea Britanie gazul a ajuns la cele mai mari prețuri din ultimii 13 ani).

Citește și De ce au explodat prețurile la energie și ce măsuri de avarie adoptă statele UE

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri