Unii dintre cei mai mari directori executivi din SUA susțin că lumea se îndreaptă către o nouă recesiune. Elon Musk, cel mai bogat om al lumii este de părere că deja ne aflăm în acel punct, motiv pentru care recomandă companiilor să aibă rezerve de capital pregătite pentru „vremuri iraționale”.

Se apropie o recesiune sau cel puțin, asta spun unii dintre directorii executivi de top din Statele Unite ale Americii. În ultimele săptămâni, mai mulți lideri importanți din business, de la Elon Musk și până la David Solomon, CEO al Goldman Sachs, au început să tragă un semnal de alarmă cu privire la o încetinire economică iminentă, scrie Business Insider.

Un sondaj al grupului de cercetare The Conference Board arată că încrederea în CEOs este la cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei. Tot această analiză arată că majoritatea directorilor executivi consideră că planul Rezervei Federale de a reduce inflația printr-o creștere a ratei dobânzii va declanșa o recesiune, chiar dacă una ușoară.

Dana M. Peterson, economistul șef al Conference Board, a declarat că perspectiva executivilor asupra viitorului este una „sumbră”, iar 60% dintre lideri se așteaptă ca economia să se înrăutățească în următoarele șase luni.

Iată ce spun directorii executivi din SUA, legat de o posibilă recesiune și ce sfaturi oferă ei pentru companii.

Citește și: Ciucă le cere miniștrilor să strângă cureaua, în solidaritate cu românii

Elon Musk susține că SUA se află deja într-o recesiune

Elon Musk, cel mai bogat om al Planetei susține că SUA este deja în recesiune, iar lucrurile sunt pe cale să se înrăutățească.

„Ceea ce tinde să se întâmple este că, dacă ai un boom economic ce durează prea mult, primești o se ajunge la o alocare greșită a banilor”, a spus Elon Musk. Cu alte cuvinte, CEO-ul Tesla spune că „proștii” încep să se îmbogățească, acesta fiind un semn premergător al recesiunii.

Musk a spus că un semn distinctiv al tipului de imagine economică pe care o descrie este atunci similar cu momentul în care oamenii „fac lucruri care nu conteaza și care nu sunt utile semenilor lor”. El crede că de obicei, acele companii prostii vor da faliment.

Sfatul lui Musk pentru cei care doresc să devină antreprenori sau care au deja o companie este să creeze produse cu valoare adăugată, care să ajute businessul, dar și oamenii din jur. Companiile trebuie să se asigure că nu sunt la limită cu banii și să își pună deoparte rezerve de capital pentru a putea traversa mai ușor niște vremuri care se anunță a fi „iraționale” din punctul său de vedere.

Europa se îndreaptă spre recesiune

Jane Fraser, CEO-ul Citigroup, una dintre cele mai puternice bănci la nivel internațional spune că nu există nicio îndoială că Europa se îndreaptă către recesiune. Războiul din Ucraina și criza energetică în curs de dezvoltare au pus economia europeană într-o poziție precară.

„Europa se află chiar în mijlocul furtunilor din lanțurile de aprovizionare, din criza energetică și, evident, în apropierea unora dintre atrocitățile care au loc în Ucraina”, a spus CEO-ul Citigroup.

Liderul este de părere că Europa se va îndrepta în mod cert către o recesiune, în timp ce economia SUA are mai multă rezistență și ar putea evita o criză. În SUA, credea ea, totul depinde de modul în care vor fi gestionate ratele dobânzilor.

CEO-ul Best Buy se așteaptă la o cerere mai scăzută, dar nu la o recesiune completă

Corie Barry, CEO-ul Best Buy, comerciant multinațional de electronice de larg consum, se așteaptă la o încetinire economică, dar nu la o încetinire totală.

„Este corect să spunem că luăm în considerare o cerere mai scăzută și că nu ne așteptăm la o recesiune completă. Îndrumările noastre nu iau acum în calcul o recesiune completă”, a spus Barry.

Barry a remarcat că electronicele de larg consum sunt încă o „industrie foarte stabilă”.

„Ultimii doi ani au subliniat în mod clar importanța tehnologiei în viața oamenilor, așa că eu cred că este important să avem acest aspect în minte”, a spus liderul.

David Solomon de la Goldman Sachs îndeamnă la prudență

David Solomon, CEO-ul gigantul bancar american Goldman Sachs, estimează că există o șansă de 30% de recesiune în următoarele 12 până la 24 de luni.

„Există o șansă rezonabilă, ca la un moment dat, să avem o recesiune sau să avem o creștere foarte, foarte lentă ”, a spus el.

Sfatul lui pentru colegii săi directori este să înceapă să se gândească mai mult la apetitul pentru risc și să se pregătească pentru o încetinire economică.

„Asta nu înseamnă că acest lucru chiar se va întâmpla, însă cred că, dacă conduci o companie importantă, trebuie să te uiți printr-o lentilă cu puțin mai multă precauție acum, față de acum un an”, a spus el.

Lloyd Blankfein, președintele senior al Goldman Sachs îi îndeamnă, de asemenea, pe toți, să fie foarte pregătiți pentru o recesiune. Economia SUA este în prezent la „risc foarte, foarte mare de recesiune”, a declarat președintele senior al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein. El sfătuiește companiile să se pregătească și nu recomandă acestora să evite panica.

CEO-ul Marriott crede că „va fi dificil să se evite o recesiune”

Anthony Capuano, CEO al lanțului hotelier Marriott International, consideră că o recesiune este iminentă.

„Corul vocilor care spun că ne îndreptăm spre o recesiune devine din ce în ce mai zgomotos. Timpul va fi cel care va spune, dar cu siguranță pare că ne îndreptăm în această direcție”, a declarat el.

YouTube construiește strategii pe termen lung

CEO-ul YouTube, Susan Wojcicki, a trecut prin câteva recesiuni în perioada petrecută la Google, așa că are un îndemn pentru companii, pentru a rezista în fața unei recesiuni: „Luați în calcul o viziune pe termen lung”.

Wojcicki și-a descris perspectivele economice de la conducerea celei mai mari platforme de partajare video din lume. Deși o încetinire este, fără îndoială, „provocatoare”, Wojcicki spune că YouTube a ieșit întotdeauna mai puternic în urma unei crize.

„Pot exista zone în care am putea decide să amânăm demararea unui anumit proiect, dar, în general, mizăm pe faptul că vom crește și vom continua să investim”, a spus ea.

Temerile de recesiune sunt contagioase

Alex Karp, CEO-ul companiei de software Palantir, spune că directorii se simt în general pesimiști în acest moment și că asta face parte dintr-un ciclu.

„Există un ciclu de dispoziție. Cam cu oricine vorbești crede că va fi rău, așa că va fi rău”.

CEO-ul Wells Fargo spune că „nu se pune problema” unei încetiniri economice

O recesiune va fi „greu de evitat”, spune Charles Scharf, CEO-ului Wells Fargo, una dintre cele mai mari bănci din Statele Unite.

„Fed spune că trebuie să încetinim creșterea economică. Ratele vor crește și va schimba dinamica sănătății consumatorului și a afacerilor într-o perioadă de timp”, a spus Scharf.

Acestea fiind spuse, Scharf consideră că multe companii se îndreaptă către o recesiune, dar care au, însă, un avantaj: reziliența.

„Pentru că lumea este rezilientă din acest punct de vedere, sperăm că vom vedea și o atenuare la nivel de business astfel încât orice recesiune, să fie scurtă și să nu fie atât de intensă”, a mai precizat liderul instituției bancare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri