Elon Musk a avut mai mult de pierdut în ultimele luni din cauza dorinței lui de a cumpăra rețeaua de socializare preferată pentru 44 miliarde de dolari, afacere la care vrea acum să renunțe, dar care îi dă mari bătăi de cap.

O analiză a evenimentelor dintre Twitter și Elon Musk arată că ambele părți au de pierdut.

Averea lui Elon Musk s-a depreciat aproape 50 de miliarde de dolari din cauza telenovelei Twitter, acționarii Tesla nefiind încântați de planurile lui de business, ceea ce a dus la o scădere a valorii acțiunilor companiei și, implicit, a averii estimate a excentricului miliardar cu origini sud-africane.

La începutul anului încă se vorbea despre Elon Musk și potențialul lui de a deveni primul „trilionar” din istorie în următorii doi ani.

În luna noiembrie a lui 2021, averea CEO-ului Tesla era evaluată la un maximum istoric de circa 340 de miliarde de dolari, iar cea mai mare parte a „averii” lui era reprezentantă de pachetul consistent de acțiuni pe care-l avea la Tesla.

Previziunile ca el să devină „trilionar” se bazau și pe evoluția acțiunilor Tesla. Compania a atins o valoare de piață record în data de 21 noiembrie, când, pe baza prețului de tranzacționare al acțiunilor companiei, capitalizarea Tesla ajunsese la 1,23 trilioane de dolari.

A urmat un declin, dar cauzat mai mult de problemele macroeconomice de la nivel global, cu lanțuri de aprovizionare îngreunate, de lipsa unor materii prime necesare pentru producția de mașini, războiul din Ucraina și așa mai departe.

Totuși, după un recul important, acțiunile Tesla și-au revenit, iar în data de 2 aprilie a ajuns la o valoare de piață de 1,14 trilioane de dolari.

De la această dată, totul a început să se prăbușească.

La scurt timp, adică pe 4 aprilie, apăreau informații că a devenit cel mai mare acționar Twitter, ajungând la o participație de peste 9%. Zece zile mai târziu, Elon Musk depunea o ofertă de achiziție a platformei de socializare pentru 44 miliarde dolari, șocând întreaga planetă.

După ce acționarii și consiliul de conducere Twitter s-au făcut că nu sunt de acord cu oferta lui Elon Musk, au anunțat, pe 25 aprilie, că au acceptat oferta.

A urmat o întreagă telenovelă generată de nemulțumirea lui Elon Musk referitoare la cifrele transmise de Twitter către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC) din SUA în care spunea că ponderea conturilor false de pe platformă ar fi sub pragul de 5%, dar auditul inițiat de echipa lui Elon Musk contrazicea informațiile oficiale.

La începutul lunii mai, Elon Musk a decis să anunțe că suspendă afacerea Twitter, până la clarificarea situației. Oarecum anticipat, a venit și anunțul că renunță la achiziție, iar cei de la Twitter au reacționat, dându-l în judecată. Elon Musk a replicat spunând că a fost indus în eroare de datele furnizate de companie.

Toate aceste evenimente au afectat și evoluția acțiunilor Twitter, care, în doar trei luni, între 13 aprilie și 11 iulie, s-au depreciat cu circa 25%. Deja se specula că Elon Musk și-ar putea reduce și el oferta inițială, ceea ce ar fi intenționat să facă venind în spațiul public cu informații cum că portofoliul de utilizatori Twitter nu este atât de solid pe cât sugera compania în rapoartele oficiale.

Contactat de wall-street.ro, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România, a explicat că, deși au fost afectate și acțiunile Tesla de cele întâmplat, impactul cel mai mare a fost la Twitter.

„Ceea ce s-a întâmplat a avut un impact asimetric. Este clar că Twitter a avut mai mult de pierdut decât Tesla. Acțiunile Twitter au scăzut foarte mult. Au avut loc și schimbări în conducerea companiei, riscă să piardă foarte mult și pe partea de talente, de forță de muncă.

În mod cert nu este o situație ideală, să încerci să forțezi pe cineva să cumpere compania în urma unui proces. În cazul unei asemenea tranzacții este nevoie de o conlucrare între acționari conducere și angajați. Va fi nevoie de a se repara niște suferințe acolo”, ne-a spus Claudiu Cazacu.

Situația complicată este remarcată și de Bogan Maioreanu, analist eToro România, care a declarat pentru wall-street.ro, că vânzarea noului pachet de acțiuni ar putea fi și un indicator că tranzacția s-ar putea efectua până la urmă.

Este dificil de evaluat în acest stadiu dacă Elon Musk a fost «inspirat sau neinspirat» în încercarea sa de a achiziționa Twitter. Potrivit analistului Dan Ives de la Wedbush, vânzările recente de acțiuni Tesla cresc probabilitatea ca Elon Musk să cumpere Twitter. Tranzacția în sine este foarte complicată și acest lucru a reieșit din propunerea depusă la SEC, susținută de un club format din mai multe bănci mari care oferă finanțare pentru achiziție”, ne-a explicat analistul de la eToro.

Totuși, Bogdan Maioreanu, remarcă și faptul că investitorii sunt îngrijorați de planurile Elon Musk, mai ales într-un moment în care Tesla are și alte probleme.

„Investitorii în Tesla au reacționat la saga legată de Twitter. Aceștia s-au arătat îngrijorați de faptul că această tranzacție îi va răpi lui Elon Musk timp prețios care ar fi trebuit să fie investit în dezvoltarea Tesla. Iar această companie are partea ei de probleme, de la o scădere bruscă a cotei de piață în Europa la o scădere de 64% a numărului de mașini fabricate în China care au fost vândute în iulie”, ne-a mai spus reprezentantul eToro.

Averea lui Musk a scăzut cu 100 miliarde dolari din noiembrie 2021

Cumulate și cu întregul climat economic global, care l-a făcut inclusiv pe cel mai bogat om al planetei să-și expună temerile legate de recesiune, toate evenimentele în care au fost implicați Elon Musk și Twitter, rundele de vânzări de pachete de acțiuni Tesla, l-au adus pe Musk la o avere semnificativ mai mică față de momentul cel mai bun.

Cele mai recente estimări ale averii lui Elon Musk indicau valori între 240 și 260 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o depreciere a averii de cel puțin 100 de miliarde de dolari față de noiembrie anul trecut.

Valoare de piață a companiei Tesla a scăzut și ea drastic. Pe 18 iunie 2022, coborâse la 673,7 miliarde de dolari. Aproape la jumătate față de luna noiembrie 2021. Nivel sub care nu mai coborâse din august 2021.

După o revenire semnificativă, care i-a permis să urce până la 931 miliarde de dolari pe data de 30 iulie, a urmat o nouă rundă de vânzare de acțiuni Tesla. Elon Musk a cedat circa 7,9 milioane de acțiuni, cu o valoare de 6,9 miliarde de dolari. Miliardarul însuși a motivat decizia de a vinde pachetul de acțiuni pentru a-și asigura necesarul de bani pentru a achita tranzacția de 44 de miliarde de dolari, în cazul în care instanța îl va obliga să cumpere Twitter.

După această vânzare, acțiunile Tesla au scăzut în ședința de tranzacționare de marți, 9 august, cu 2,44%, la 850 de dolari bucata. Comparativ cu momentul în care Elon Musk a anunțat prima oară că vrea să cumpere Twitter, titlurile Tesla s-au depreciat cu 12%, în timp ce declinul față de aceeași perioadă a anului trecut este de circa 29%. Astfel, capitalizarea Tesla a scăzut din nou, la 887,82 miliarde de dolari în data de 10 august 2022.

Totuși, Claudiu Cazacu de la XTB România consideră că de partea Tesla lucrurile sunt ceva mai stabile, deoarece acțiunile companiei se bucură de o atenție mai mare din partea investitorilor la bursă, și nu doar prin prisma valorii lor. Prin urmare, Elon Musk găsit momentele cele mai bune de a-și vinde acțiunile sale, astfel încât să limiteze efectele scăderii prețurilor acțiunilor Tesla din ultimele luni.

Independent de situația de la Twitter, putem spune că Elon Musk a reușit să vândă o parte din participația sa la prețuri destul de bune. Vânzarea acestui pachet a venit după un moment de revenire al prețurilor pentru acțiunile Tesla”, ne-a explicat consultantul.

Luând în calcul și pachetul vândut în intervalul 5-9 august, Elon Musk a ajuns la un total de acțiuni Tesla vândute în ultimele 10 luni de aproximativ 32 de miliarde de dolari. Deși a vândut un volum uriaș de acțiuni Tesla, Musk încă deține circa 155 de milioane de acțiuni în cadrul companiei, potrivit unuia dintre documentele depuse de miliardar la SEC.

„Totuși, vânzarea (ultimului pachet de acțiuni - n.r.) ne și arată că există o oarecare neîncredere în evoluția următoare a acțiunilor Tesla”, ne-a mai spus Claudiu Cazacu.

Așadar, valoarea netă a averii lui Elon Musk este expusă unor noi fluctuații mari, cu șanse mari de a se deprecia în continuare, dacă acțiunile Tesla vor continua să scadă.

Claudiu Cazacu: Musk este foarte îndatorat la momentul de față

Consultantul de la XTB România ne-a mai explicat că decizia de a vinde pachetul de 7 miliarde de dolari vine și ca o măsură de protecție, deoarece Elon Musk are datorii foarte mari și nu-și permite riscul de a fi lichidat de creditori.

În momentul de față, Musk este foarte îndatorat. Inclusiv la nivel personal. S-a îndatorat la bănci punând drept garanții acțiuni Tesla, pentru a finanța alte companii sau diverse alte proiecte.

Vânzarea acestui pachet a venit ca o măsură de protecție. Într-un moment ca acesta, în care peisajul macro nu mai este la fel de clar, este prudent să pui niște bani deoparte”, ne-a mai explicat Claudiu Cazacu.

Musk riscă să cumpere un Twitter mult mai ieftin

Pe fondul acestor fricțiuni cu Twitter, Elon Musk ar putea ieși și mai mult în pierdere, dacă instanța va da un verdict nefavorabil pentru omul de afaceri cu origini sud-africane. Dacă instanța îi dă câștig de cauză, va fi nevoit să plătească doar 1 miliard de dolari, clauza de despăgubire din contractul de achiziție a Twitter. Dar dacă instanța îl va obliga să continua cu achiziția, Elon Musk ar putea plăti 44 de miliarde de dolari pe o companie care ar putea valora mai puțin decât la momentul în care a făcut oferta.

Cu siguranță un verdict nefavorabil va afecta și mai mult acțiunile Tesla, deoarece Elon Musk s-ar putea găsi în poziția de fi nevoit să strângă fonduri suplimentare pentru a-și îndeplini obligațiile. Investitorii Tesla s-au arătat deja nemulțumiți de intențiile lui Elon Musk, pentru că nu este exclusă vânzarea de noi acțiuni ale producătorului de mașini electrice din partea lui Musk pentru a susține afacerile Twitter, pentru care nu poate garanta nimeni că sunt atât de profitabile pe cât s-ar crede.

Ultimul raport financiar al Twitter indica o pierdere netă de 270 de milioane de dolari, în trimestrul II al acestui an, unul agitat de acțiunile lui Elon Musk.

„Suntem la momentul, zic eu, în care posibilitatea devine probabilitate. La cum se mișcă sectorul acum, mai degrabă sunt tentat să cred că va cumpăra un Twitter mai ieftin”, este de părere Claudiu Cazacu.

Așadar, deocamdată, cifrele indică posibilitatea ca Elon Musk să iasă și mai mult în pierdere, dacă situația se va păstra pe trendul actual.

Bogdan Maioreanu: Acțiunile Twitter sunt departe de oferta inițială a lui Musk

În ceea ce privește evoluția acțiunilor Twitter, Bogdan Maioreanu de la eToro remarcă revenirea într-o oarecare măsură a prețului, dar încă nu este suficientă pentru a reveni la nivelul din aprilie, iar evoluția viitoare depinde de „veștile bune”.

„Toate incertitudinile legate de achiziție au făcut ca prețul Twitter să atingă un minim de 32,65 dolari pe 11 iulie. Acum, acțiunile companiei se tranzacționează din nou la 43 de dolari, încă departe de oferta inițială a lui Musk, iar orice veste bună care indică o finalizare a achiziției face să crească prețurile.

Părțile se află într-un proces juridic care poate merge în ambele sensuri, iar investitorii ar trebui să își facă o evaluare a riscurilor atunci când decid să investească în Twitter” a recomandat Maioreanu.

Potrivit lui, în ceea ce privește Tesla, viitorul companiei mai depinde și de alte eveniment, deoarece există și unele probleme juridice în SUA, iar producătorul american se confruntă cu o concurență tot mai mare din partea altor producători auto care se îndreaptă rapid spre electrificarea mașinilor lor.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri