Una dintre cele mai mari companii de infrastructură ar putea opri toate lucrările în scurt timp, după ce a cerut autorităților modificarea contractelor astfel încât să ia în calcul scumpirea materialelor de construcție și a utilităților. UPDATE: Reacția CNAIR.

UMB, cel mai mare constructor român de drumuri, ar putea opri complet lucrul pe toate tronsoanele de autostradă și drum expres pe care le are acum în execuție. Potrivit Asociației Pro Infrastructură, din 11 iulie 2022 nu se va mai lucra pe șantierele unde companie are contracte cu CNAIR.

Ce șantiere ar fi afectate

Ar fi vizate șatpte proiecte de infrastructură ce reprezintă în total 140 km, adică aproape 36 % din lungimea totală a segmentelor de autostradă și drum expres aflate acum în execuție.

Singura excepție ar fi centura Slatina, care este foarte aproape de final, astfel că lucrurile vor fi finalizate în iulie.

De ce ar opri UMB lucrările de infrastructură

Cum s-a ajuns aici? La sfârșitul lunii iunie, UMB a depus la CNAIR o solicitare de încetare amiabilă a contractelor, din cauza creșterii prețurilor la materiale și utilități, potrivit unui comunicat oficial.

Constructorul ”a dat asigurări că nu intenționează să renunțe la contractele încheiate cu CNAIR ci doar să se asigure că firma sa va beneficia de prevederile noilor modificări legislative privind formulele de ajustare a prețurilor”. Practic, UMB nu vrea să rupă contractele, ci doar cere ca Guvernul să aprobe formula polinomială de ajustare a prețurilor, care ține cont de creșterea acestora. În caz contrar, pentru a nu suporta pierderile generate de scumpiri, compania vrea să evite să se ajungă la reziliere, preferând să apeleze la încetarea amiabilă a contractelor cu CNAIR.

Pe de altă parte, adoptarea formulei polinomiale de ajustare ar duce la cheltuieli suplimentare pentru Guvern. Aceste cheltuieli nu pot fi acoperite din PNRR sau alte forme de fonduri nerambursabile.

Companiile de infrastructură UMB Spedition, Tehnostrade și SA&PE Construct sunt deținute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu și de familia acestuia.

Citește și: Cați bani face anul acesta Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor român

Compania nu are un departament de comunicare și relații publice, astfel încât am solicitat un punct de vedere CNAIR.

Reacția CNAIR

Potrivit unui punct de vedere transmis public marți, Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere susține că ”UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios. Compania a luat permament măsuri pentru a sprijini toți constructorii care au contracte în derulare. În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluții privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creșterea prețurilor la materialele de construcție.

CNAIR a făcut inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022, tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare. După publicarea acestei OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătațire.

Rezultatul este acela că MIPE la randul său a inițiat o Ordonanța de Guvern care va îmbunatăti aplicarea acestor corectii de pret. Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare și avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în ședință de Guvern, în acord cu propunerile noastre.

Este adevărat că prețurile la materialele de construcții au crescut constant în ultimele luni, dar CNAIR aplică doar măsuri care sunt în concordanță cu legea, cu prevederile contractuale și cu normativele europene. Este important să precizăm că o astfel de abordare pentru sprijinirea constructorilor care au în derulare contracte, reprezintă o premieră în rândul statelor Uniunii Europene.”

Sursa foto: CNAIR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri