Pentru a produce un metru cub de ciment este nevoie de aproape 1,000 de ori mai multă energie decât pentru a menține în funcționare un televizor obișnuit. Industria cimentului consumă o cantitate uriașă de energie și lasă în urmă cantități considerabile de emisii de carbon, deoarece are nevoie de temperaturi extreme pentru a produce ciment.

Studiile arată că, pentru a produce un metru cub de ciment este nevoie de 2.770.000 milioane de jouli (unitatea care măsoara energia), în timp ce un televizor are nevoie de doar 3.000 de jouli pentru a funcționa, ceea ce înseamnă un consum de aproape 1.000 de ori mai mare.

Mai mult, la nivel global, 33% din consumul de energie este pus pe seama marilor industrii, inclusiv cea a cimentului, iar industria producătoare de ciment este răspunzătoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon.

În acest context în care consumul uriaș de energie din producția cimentului generează emisii de dioxid de carbon, jucătorii din industria cimentului caută soluții pentru a diminua emisiile de carbon, dar și pentru a face tranziția către combustibili alternativi, înlocuindu-i pe cei tradiționali, fosili. În plus, simultan cu folosirea combustibililor alternativi se face tranziția către sursele de energie curate, verzi, pentru a reduce asfel impactul industriei asupra mediului înconjurător.

Statistic: U.S. producer price index of concrete products from 1926 to 2021 | Statista
Find more statistics at Statista

Panourile solare sau parcurile eoliene sunt exemple de astfel de alternative. Cuprul, litiul, nichelul, cobaltul, dar și alte minerale, denumite minerale critice, sunt absolut esențiale pentru a crea aceste tehnologii curate, verzi.

Industria cimentului din Europa și-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, prin regândirea modelului operational și de producție a cimentului, dar mai ales prin înglobarea în procesele sale a noilor soluții și tehnologii care ar putea reduce cu până la 90% emisiile de dioxid de carbon generate de producția cimentului. Toate aceste soluții vor fi dezbătute în cadrul conferinței internaționale „CarbonZero – Alternative Fuels & Raw Materials” care va avea loc la Lisabona săptămâna viitoare, evenimentul fiind organizat de o firmă românească.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri