”Dobrogea și Banatul sunt congestionate, nu se mai pot instala capacități noi momentan”, a declarat oficialul Transelectrica la Energy Week Black Sea 2023. ”Pentru restul țării, avem disponibilă o capacitate de 8-9.000 MW”.

El a precizat că investitorii pot găsi pe site-ul companiei o hartă interactivă pentru a se orienta asupra zonelor unde se pot instala capacități noi. Momentan, cea mai mare disponibilitate este în nord-vestul țării (zonele F și H). Însă în următorii ani ar trebui să fie gata noi linii, care să ”scoată” energia din regiunile Banat și Dobrogea.

După un deceniu în care nu s-au mai dezvoltat capacități noi eoliene sau solare, oficialul Transelectrica spune că rețeaua s-a dezvoltat între timp. ”Sperăm că al doilea val de regenerabile va fi cel puțin la fel de mare ca primul, dacă nu și mai mare”, a spus Toncescu.

SURSA: Transelectrica

”Anul trecut a fost o cerere uriașă de avize tehnice de racordare”, a mai afirmat Toncescu. S-au cerut avize pentru peste 45.000 MW - și s-au emis pentru 4.500 MW, iar operatorii de distribuție au emis avize pentru încă 3.000 MW.

Va deveni stocarea obligatorie pentru noile proiecte de regenerabile? Transelectrica și-ar dori acest lucru, dar acum mingea este în terenul ANRE. Ar mai putea dura ani buni, iar o variantă ar fi cea în care dezvoltatorii ar primi stimulente fiscale dacă investesc în stocarea energiei.

Sursa foto: NOFAR Energy