OTP Bank România a înregistrat, în 2022, un profit după impozitare de 34,6 milioane lei, în scădere cu 40% comparativ cu anul anterior, indicatorul de profit îmbunătăţindu-se semnificativ în trimestrul patru al anului trecut, potrivit unui comunicat al băncii, transmite Agerpres.

"Profitul operaţional înregistrat în 2022 a fost de 217 milioane lei, în creştere cu 76% faţă de 2021, în urma efectului pozitiv al creşterii de 23% a veniturilor totale. În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au crescut cu 10%, o parte importantă a acestor costuri fiind corelate cu investiţiile pentru strategia de dezvoltare a băncii. Raportul cost/venit s-a îmbunătăţit cu 8,6 puncte procentuale şi a ajuns la 72,5% comparativ cu anul trecut, iar în ultimul trimestru al anului a coborât sub 68%. De asemenea, costurile de risc au fost de aproape patru ori mai mari în urma unei creşteri cu 50% a costurilor riscului de credit, dar şi a altor costuri de risc asociate", se menţionează în comunicat.

Rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului OTP.

Conform sursei citate, în trimestrul patru al anului 2022, indicatorul de profit s-a îmbunătăţit semnificativ, pe baza creşterii profitabilităţii operaţionale şi a reducerii costurilor de risc.

"Transformarea prin care am trecut în ultimii ani, adaptarea la o structură organizatorică flexibilă, reproiectarea proceselor de business şi implicarea directă pe care o avem în economia locală au susţinut creşterea solidă a veniturilor băncii şi a indicatorului de profitabilitate operaţională. Această dezvoltare operaţională şi capacitate de adaptare ne-a ajutat în 2022 să propunem o ofertă de produse şi servicii bancare (...) care să atenueze şocul contextului general, cu creşteri în serie pentru toate tipurile de costuri.", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 35%, ajungând la un total de 672,7 milioane lei. Totodată, dinamica anuală a beneficiat de creşterea volumului de credite performante şi de îmbunătăţirea cu 39 bps a marjei nete de dobândă, alimentată de creşterea ratelor dobânzilor de referinţă, în special pentru tranzacţiile interbancare la trei luni (principalul reper pentru creditele corporate) şi a indicelui IRCC.

Potrivit băncii, costul total al riscului a fost de aproape patru ori mai mare, ajungând la -173,8 milioane lei, alimentat de un cost al riscului de credit de -139 milioane lei, ca urmare a creşterii portofoliului de credite, dar şi a perspectivelor economice în scădere.

Provizioanele pentru alte riscuri în valoare de -34,8 milioane lei se datorează unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional în valoare de -28 milioane lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 10% la finalul anului 2022, fiind susţinut de creşteri pe majoritatea liniilor de business. Segmentul de creditare corporate a crescut cu 15%, creditarea pentru IMM-uri cu 11%, cea pentru finanţarea prin leasing cu 25% în timp ce zona de retail a încetinit ritmul, având o creştere de 4%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 11% în 2022. Cea mai mare contribuţie a avut-o segmentul retail, +28% de la an la an, în timp ce volumul creditelor corporative s-a comprimat cu 5%. Raportul net credite/depozite s-a redus cu 10 puncte procentuale de la trimestru la trimestru, la 117%.

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,9 miliarde lei, în creştere cu 8% faţă de nivelul consemnat în 2021.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 22,16% vs 22,24% în 2021.

În anul 2022 OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 593 miliarde forinţi (7,326 miliarde lei) în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 347 miliarde forinţi (4,291 miliarde lei).

Sursa foto: OTP

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri