Chiar dacă statul român se află într-o goană continuă pentru a aduna bani cu care să acopere gaura din buget, ”prăpădul” economic nu este un scenariu luat în considerare de către economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu. Acesta subliniază că alegerile vor fi fără îndoială un factor cheie în ecuația anului viitor, dar principalul efect al acestora va fi amânarea unor investiții făcute de companii și cheltuieli ale populației. În plus, acesta vede cursul de schimb la peste 5 lei/euro chiar de la începutul primăverii.

În România, alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pe 9 iunie 2024. După acestea, în ultimele patru luni ale anului vor avea loc, cel mai probabil, alegerile locale, parlamentare și prezidențiale.

Cele mai recente sondaje indică o continuare a actualei alianțe pentru guvernare, formată din PSD și PNL. Mai exact, 30,2% dintre români ar vota cu PSD, 20,1% cu PNL, iar cu AUR 19,5%. Pentru USR ar vota 11,9% dintre români.

”Cu incertitudinile fiscale care se profilează după alegeri și banii UE în așteptare privind consolidarea bugetului de stat și continuarea reforme structurale, piețele vor analiza cu atenție rezultatele de la alegerile europene și vor urmări îndeaproape sondajele de opinie. Atât populația, cât și companiile vor rămâne probabil prudente atunci când vor face investiții pe termen lung”, spune Ciprian Dascălu.

Creșterile salariale, în principal salariul minim și salariile din sectorul public, precum și creșterea substanțială a pensiilor, ar trebui să susțină cererea gospodăriilor. De asemenea, continuarea marilor proiecte de investiții publice desfășurate de statul român vor avea un efect de propagare pozitiv asupra sectorului privat, consideră economiștii BCR.

”Prin urmare, am putea asista la o accelerare a creșterii PIB față de 2023, dar rămânând totuși sub nivelurile potențiale. Factorii cu influență negativă asupra creșterii economice vor fi o eventuală prelungire a cererii slabe de pe plan extern, incertitudinile interne și blocajele privind accesarea fondurilor din PNRR”, menționează Dascălu.

Nu în ultimul rând, scăderea inflației ar trebui să impulsioneze creșterea salariilor reale (creșterea salariilor minus creșterea inflației).

Economia va creștere cu 3,3% anul viitor, mai mult decât în 2023

BCR estimează o creștere de 2,1% a PIB în 2023 și de 3,3% la finalul anului 2024.

Vedem o revenire a creșterii PIB în 2024 la 3,3% y/y, determinată de consumul gospodăriilor și ajutată de un impact întârziat al creșterii robuste a salariilor reale și al condițiile solide de pe piața forței de muncă.

Ciprian Dascălu, economist-șef BCR

”De asemenea, creșterea economică va fi ajutată parțial de investițiile anterioare făcute de stat, în vreme ce impulsul fiscal va avea un efect neutru asupra creșterii economice”, adaugă economistul BCR.

Evoluția PIB (estimări BCR/Erste)

Inflația va continua să scadă, dar într-un ritm mai lent decât în 2023

BCR se așteaptă ca inflația să scadă și în 2024, iar indicele prețurilor de consum (IPC) să ajungă la 5,3% y/y la finalul anului, comparativ cu 8,1% în octombrie 2023.

”Ne așteptăm la presiuni inflaționiste ușor mai mari la începutul anului viitor, pe fondul modificărilor anunțate ale impozitelor indirecte și al presupusului efect invers provenit din eliminarea plafoanelor pentru produsele alimentare de bază în februarie 2024. În cea mai recentă prognoză a BNR, IPC la sfârșitul anului 2024 se situează la 4,8% y/y. Nu ne așteptăm ca inflația să atingă banda țintă în următorii doi ani. Estimăm că inflația de bază se va situa la 5,7% y/y până în decembrie 2024”, spun economiștii băncii.

Dobânzile încep să scadă vizibil în a doua jumătate din 2024

Guvernatorul BNR a exclus posibilitatea reducerii dobânzii cheie până când inflația nu scade semnificativ și până când nu va deveni clar că procesul de dezinflație este ireversibil, pentru a evita o politică monetară inconsecventă.

Conform celor mai recente previziuni ale BNR, inflația ar urma să scadă sub nivelul ratei-cheie de 7,00% în al doilea trimestru al anului viitor (6,8% y/y până la sfârșitul trimestrului T2 2024).

”Acest lucru este în concordanță cu estimarea noastră că rata cheie va rămâne neschimbată cel puțin până la ședința din mai 2024, cu riscul de a amâna reducerea dobânzii cheie până în august. Vedem reduceri graduale ale dobânzii, de câte 0,25 puncte procentuale fiecare, până la 5,75% la sfârșitul anului lui 2024”, spune Ciprian Dascălu.

Leul va fi stabil în 2024, dar trece de borna de 5 RON/EUR

BCR anticipează că nivelul cursului leu/euro va ajunge la 5,02 la finalul primului trimestru din 2024 și la 5,1 la finalul anului.

BNR s-a declarat deranjată de tendința de întărire a leului susținută de intrările de capital valută pe titluri de stat românești (ROMGB) în 2023 și chiar a decis să intervină și să cumpere euro pentru a frâna întărirea leui. ”BNR a lăsat lichiditatea nesterilizată, cu facilitatea de depozit acţionând ca instrument principal, pentru a descuraja speculaţiile pe leu. Prin urmare, riscul pentru cursul EUR/RON este asimetric, înclinat în sus”, explică economiștii BCR.

Aceștia adaugă faptul că linia ”trasă” de BNR a fost în jurul unui curs de 4,95 lei/euro, iar acum, zona de 4,97-4,98 este văzută ca fiind ”rezistența”.

”Am observat unele probleme de supraevaluare a monedei, care afectează în special sectoarele care angajează o forță de muncă slab calificată cu marje strânse, deși nu ne așteptăm la o depreciere bruscă a RON. Ne așteptăm la o oarecare slăbire treptată a RON și la o îmbunătățire a fundamentelor, care să împingă leul spre valoarea sa justă în timp. Vedem EUR/RON la 5,10 până la sfârșitul anului 2024”, concluzionează economistul BCR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri