Numarul angajatilor din sectorul bugetar trebuie sa scada cu circa 200.000 in urmatorii 3 ani, pentru ca majorarea salariilor pe Legea unica sa fie sustenabila si pentru ca ponderea cheltuielilor salariale in PIB sa scada la 6,7%, de la peste 8% in 2008, au spus surse guvernamentale, citate de NewsIn.
"Pentru a respecta memorandumul convenit cu FMI, numarul angajatilor de la stat ar trebui sa scada cu 5-6 procente in fiecare an pana in 2011. O ala varianta ar fi ca salariile sa scada, insa nu cred ca va fi nimeni de acord cu cea de-a doua varianta", au precizat reprezentantii guvernului.

"Numarul bugetarilor trebuie redus treptat cu cate 60.000-70.000 de persoane in fiecare an, pentru a ajunge la un raport corect intre cei care lucreaza in privat si cei care sunt angajati la stat", au adaugat sursele mentionate.

Reprezentantii guvernului au precizat ca, in cazul in care nu se vor face disponibilizari in acest an, "va trebui ca in 2010 si 2011 sa se gaseasca solutii pentru a reduce numarul angajatilor din sectorul bugetar cu circa 200.000".

Memorandumul tehnic din cadrul acordului cu Fondul Monetar International (FMI) prevede scaderea ponderii cheltuielilor cu salariile in bugetul de stat de la 8,6% din produsul intern brut (PIB) in 2008 pana la 7,8% din PIB in acest an, 7,2% in 2010 si 6,7% din PIB in 2011.

Documentul mentioneaza ca Guvernul a eliminat deja 137.000 de posturi vacante din sistemul bugetar, "utilizate anterior pentru a acorda salarii mai mari personalului existent", si ca Executivul de la Bucuresti s-a angajat sa limiteze cheltuielile bugetare prin "eliminarea majorarilor salariale din sectorul public (in total de 5%) planificate pentru 2009 sau prin reducerea echivalenta a num?rului de salariati" si prin "reducerea numarului de angajati in sectorul public, inclusiv prin inlocuirea unui singur angajat din 7 angajati care parasesc sectorul public".

Sursele citate afirma ca reducerile de personal din sistemul public nu pot fi evitate, chiar daca ar putea fi amanate in cursul acestui an. "De redus, sigur se vor reduce. Trebui sa ne incadram in ce am convenit cu FMI, pentru ca altfel nu ne vor da banii. Trebuie creat un sistem nou de evaluare a angajatilor din sistem, prin introducerea unor examene anuale sau semestriale, astfel incat sa ramana angajati la stat doar cei mai buni", au explicat oficialii guvernamentali.

Reprezentantii guvernului sustin ca exista bani si variante pentru ca angajatii de la stat sa poata fi asimilati de mediul privat, insa se confrunta cu o mare rezistenta a sindicatelor, care nu vor sa auda de disponibilizari.

"Exista acum bani de la Uniunea Europeana pentru reconversia profesionala, iar unii angajati ar putea chiar primi ajutoare de la stat pana se readapteaza", au explicat ei.
Pe de alta parte, reprezentantii executivului sustin ca este loc pentru reduceri de personal in sistemul public, in conditiile in care informatizarea, de exemplu, reduce nevoia de personal.

Exista, de altfel, o mare rezistenta in randul angajatilor din sectorul public fata de noua tehnologie, mai spun oficialii guvernamentali. "Ei stiu ca daca romanii si-ar plati toate taxele prin internet isi vor pierde locurile de munca. Exista interese ca investitiile facute in modernizarea retelelor de calculatoare, spre exemplu, sa fie inutile", au mentionat acestia.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ieri ca "anul acesta, toti ordonatorii de credite ar trebui sa faca eforturi pentru a nu disponibiliza oameni, pentru ca e greu de gasit un loc de munca si in domeniul privat".

El a adaugat, insa, ca "la un moment dat va fi nevoie de unele disponibilizari, dar este greu de spus in acest moment".

La sfarsitul lunii aprilie, in Romania existau 4.623.900 de salariati, din care 1.404.600 in sectorul bugetar, potrivit breviarului Institutului National de Statistica.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri