Comprimarea economiei romanesti s-ar putea incheia in 2010, in contextul in care recesiunea ce a cuprins economiile emergente din Europa isi va atinge maximul in 2009, iar o recuperare „pronuntata” va avea loc peste doi ani, conform institutului de cercetare Wifo.

Toate economiile europene emergente, cu exceptia statelor baltice, vor reveni pe crestere pana in 2011, estimeaza institutul, dupa cum arata NewsIn.

Previziunea se bazeaza pe o imbunatatire a climatului investitional si nu ia in calcul o eventuala criza valutara.

Wifo subliniaza ca economiile Romaniei, Bulgariei, Croatiei, Cehiei, Kazahstanului si Macedoniei s-ar putea sa nu se mai comprime in 2010. Aceeasi estimare se refera la Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Polonia este singura economie emergenta care ar putea creste in 2009, insa tarile baltice vor inregistra cea mai dura si lunga recesiune din cadrul acestor economii.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008.

Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, Jeffrey Franks, a estimat in mai ca scaderea economica nu a atins punctul minim in trimestrul I, iar produsul intern brut va continua sa scada intr-un ritm mai redus trimestru la trimestru, pentru ca la sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010, cresterea economica sa revina pe teritoriul pozitiv.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si