Romania urmeaza soarta Europei Occidentale, desi comunismul a intarziat-o cu 50 de ani. Ascensiunea lumii vestice ar putea fi insa pusa in primejdie in cazul in care din motive externe sau interne Statele Unite ale Americii, jandarmul lumii, s-ar prabusi.
“Nu trebuie sa ne facem griji pentru nepotii nostri, probleme vor fi doar pentru nepotii nepotilor nostri”, spune istoricul Neagu Djuvara, intr-o intalnire cu oamenii de afaceri din Romania organizata de asociatia Erudio. Afirmatia maestrului a provocat o oarecare rumoare in sala, dar explicatia urma sa sublinieze o evolutie contemporana destul de ingrijoratoare: asaltul perifericilor, care marcheaza decaderea civilizatiei occidentale.

Prabusirea Imperiului Roman a consemnat venirea la putere a perifecilor – populatii latinizate din teritoriile cucerite. Romanii, la randul lor, fusesera considerati periferici in comparatie cu civilizatia greaca, iar mai apoi au ajuns stapanii lumii.

Secole mai tarziu, decaderea Frantei este marcata tot de acapararea conducerii tot de catre periferici, insusi corsicanul Napoleon Bonaparte fiind un exemplu in acest sens. Acum, Europa Occidentala rezista cu greu asaltului imigrantilor din tarile orientale si asiatice. Se repeta oare istoria?

Neagu Djuvara este convins ca toate evenimentele marcante ale istoriei au o anumita ciclicitate. “Progresele cele mai remarcabile din istorie sunt facute de grupari de popoare care au ajuns sa aiba aceeasi limba, aceeasi religie si care au trait mai mult de 2.000 de ani, dar nu mai mult de 2.500”, spune Djuvara. Dupa 2.000 – 2.500 de ani intra in scena perifericii, care aduc totodata schimbari in limba si in religie.

Pe acelasi rationament, insasi civilizatia occidental contemporana este amenintata de “asaltul” popoarelor musulmane, actualii periferici. “In curand, din cei care se pretind a fi crestini, doar 10-20% vor mai fi cu adevarat. Statistic vorbind, vor fi mai multi musulmani decat europeni. Vad lucrurile foarte prost pentru Europa”, a explicat maestrul.

Cu o prezenta hegemonica si un rol vital in toate teatrele de lupta din lume, SUA conduce civilizatia contemporana.”Daca SUA se prabuseste, din cauze interne sau externe, atunci cu siguranta Europa va sta prost”, concluzioneaza Djuvara.

Romania, slabe sanse sa recupereze decalajul fata de Europa

Considerata a sta la periferia Uniunii Europene, Romania inca nu resimte acut prezenta imigrantilor, asta si pentru ca suntem cu 50 de ani in urma vesticilor. “Comunismul ne-a inapoiat cu cinci decenii. Tara noastra a fost ca un copil de 13 de ani, care a stat bolnav timp de 5 ani, iar cand s-a trezit, tot ca la 13 ani arata”, spune istoricul de 93 de ani. Viziunea sa este rezervata: Romania nu va recupera prea curand timpul pierdut in negura comunismului.

“Eu nu am fost niciodata intr-o diaspora, ci doar refugiat politic. Iar cand m-am intors in Romania, m-am intrebat daca pot sa stau intr-o tara pe care o gaseam atat de schimbata”, povesteste fostul diplomat. Djuvara crede ca desi Romania nu este amenintata de imigranti, exodul “creierelor” si fortei de mana de lucru in strainatate este un semnal de alarma. “Daca din cei care pleaca la studii in afara doua treimi nu se mai intorc, atunci nu vad prea bine tara noastra”, conchide maestrul.

Nascut la Bucuresti, Neagu Djuvara studiaza la Paris si obtine doctoratul in drept si in istoria filosofiei. Mare pasionat de istorie, este unul dintre cei mai mari istorici romani, dar si unul dintre putinii reprezentanti ai marilor familii boieresti din Romania. In 1944 pleaca in exil, ca dupa Revolutie sa se intoarca in Romania definitiv.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri