Bacalaureat 2020 | Sfaturile profesorilor pentru examenul la Limba Română: FĂRĂ răspunsuri șablon

Profesoara de Limba română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național “Tudor Vianu” din Capitală, vine cu o serie sfaturi detaliate în ajutorul absolvenților de liceu care luni încep Bacalaureatul 2020.

Primul examen pe care aceștia îl vor susține pe 22 iunie este la Limba și literatura română.

“Anul acesta, programa de bacalaureat diferă de anii precedenți prin limitarea numărului de scriitori. Nu se mai includ în programă următorii scriitori canonici: Nichita Stănescu, Marin Preda și Marin Sorescu, iar la uman s-au scos postmodernismul şi romanul după 1980. Așadar, elevii nu vor pregăti pentru examen ceea ce s-a scos din programă”, a explicat profesoara de Română, pentru Edupedu.ro.

Aceasta îi sfătuiește pe tineri să fie foarte atenți în ceea ce privește gestionarea timpului, să ”nu dea răspunsuri-șablon”, ci să urmărească, pe lângă înțelegerea corectă, și pe cea nuanțată, ” interpretând afirmațiile și susținându-le cu elemente din propriul orizont cultural, care să dovedească un anumit nivel intelectual cu un limbaj clar, corect, precis, utilizând mijloace lingvistice admise de norma literară pentru exprimarea cu acuratețe a ideilor și a conceptelor literare”, a completat profesoara.

În plus, profesoara de Limba română le recomandă tinerilor care se pregătesc de Bacalaureat să “repete pentru subiectul al II-lea: curentele literare, genurile literare, perspectiva narativă, timpurile verbale, mijloace de caracterizare a personajului, rolul modurilor de expunere (dialogul), explicarea figurilor de stil și identificarea lor, identificarea motivelor literare, trăsăturile nuvelei, ale romanului, ale basmului, ale comediei, identificarea figurilor de stil și a mijloacelor artistice, trăsăturile pașoptismului (mai ales cei de la uman), rolul notaţiilor autorului”.

Citeste si:
BAC-ul s-a terminat: cinci domenii în care te poți angaja ACUM
BAC-ul s-a terminat: cinci...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Educație »Setari Cookie-uri