Ministrul demisionar al Educatiei, Valentin Popa, afirma intr-o declaratie transmisa AGERPRES ca limba romana si Romania "nu sunt de negociat" si ca toti copiii din tara trebuie sa cunoasca limba romana pentru a avea o sansa sa traiasca si sa munceasca in tara.

El si-a anuntat anterior demisia motivand ca nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonantei privind desfasurarea orelor de limba romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor.

"Consider ca limba romana si Romania nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predarii limbii romane la aceste clase de catre invatatorii care sustin orele in limbile minoritatilor nationale. Solicitarea UDMR are un scop politic si este mai degraba centrata pe profesor decat pe elev. Toti copiii din Romania trebuie sa cunoasca limba romana pentru a avea o sansa sa traiasca si sa munceasca in Romania. Pana acum, in 28 de ani, nimeni nu a luat vreo masura pentru ca acesti copii sa invete mai bine limba romana. Iata ca prima incercare de acest gen este imediat solicitata a fi abrogata", a transmis, joi, Popa.

El a adaugat ca a fost la deschiderea anului scolar in judetul Harghita, unde a incercat sa dialogheze cu elevii in limba romana, insa "fara nici un fel de succes".

"Am fost la deschiderea anului scolar in judetul Harghita si am intrat in trei clase a V-a si a VI-a si am incercat sa dialoghez cu elevii in limba romana, insa fara niciun fel de succes. Nici cand am plecat si am spus la revedere, elevii nu au raspuns decat dupa ce li s-a tradus si au repetat salutul dupa profesoara de la clasa. Acesti elevi facusera, in conformitate cu programa, timp de cinci - sase ani, cate patru ore de limba romana pe saptamana, platite de statul roman suplimentar, peste salariul de baza al invatatorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaste al limbii romane era aproape de zero", a mai spus ministrul demisionar.

Citeste si:
Ce spune ministrul Educatiei despre dezastrul de la testele PISA
Ministrul Educatiei, despre...

Valentin Popa i-a sfatuit pe toti parlamentarii sa viziteze astfel de clase pentru a incerca sa vada nivelul de cunoastere a limbii romane de acolo.

"Avand in vedere ca Ordonantele de Urgenta ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, ii invit pe toti parlamentarii sa viziteze astfel de clase, sa incerce sa vada nivelul de cunoastere a limbii romane capatat de elevi intr-un sistem care se doreste astazi a fi conservat", a mai sustinut Popa.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Monica Anisie: Testele PISA nu sunt teste de performanta individuala