Pandemia a creat un contex dificil pentru educația din România pentru că a fost și este în continuare greu să le oferi tututor elevilor acces la tehnologie, dar și mai departe, să încerci să le menții mereu atenția în mediul online. Un profesor de limba română de la o școală din mediul rural a găsit o metodă să se apropie mai ușor de elevii săi de la gimnaziu. Cum face asta? Prin vloguri educaționale.

Am stat și eu de vorbă cu Florentin Gheorghe, profesor la o școala gimnazială din mediul rural, din județul Dâmbovita. Am vorbit seara, când ceasul trecuse puțin de ora 21:00, pentru că doar atunci am reușit să îl prind la telefon. Florentin a avut o zi încărcată: după ce și-a terminat orele online cu elevii, au urmat alte ore online care fac parte din drumul său de perfecționare, ca profesor, un drum care pentru un cadru didactic pare că nu se oprește niciodată.

„Și pe mine, la fel ca pe mulți alți profesori ne-a luat prin surprindere pandemia, deși se tot pune accent, în pedagogie, cel puțin în ultimii ani pe metode moderne, complementare, prin integrarea mijloacelor tehnologice în procesul de învățare.

Aici nu știu dacă ar trebui să dau vina pe vârstă doar că în orice meserie, indiferent de vârstă, trebuie să te pui la punct cu cerințele și nevoile care există. Eu cred că fie că avem 50 de ani sau 30 de ani, dacă vrem să activăm în acest domeniu trebuie să facem un efort și să ținem pasul cu aceste schimbări (...) A fost greu și încă e greu pentru că în procesul educațional nu sunt doar eu, sunt implicați și elevii, iar în mediul rural unii elevi au întâmpinat probleme, alții încă le întâmpină și aici ne referim la accesul la tehnologie”, a declarat pentru wall-street.ro Florentin Gheorghe.

Citește și: Suntem din nou țara pe care practica o omoară. Cum se desfășoară orele online în condiții de pandemie

Vlogginul, sau cum poate fi învățatul distractiv

În martie 2020, când școlile s-au închis și nicio formă de a preda online nu era încă disponibilă și practicată în multe din școli din România, teama cea mai mare era pentru elevii din clasa a VIII-a pentru că ei urmau să susțină în câteva luni primul mare examen din viața lor, cel de Evaluare Națională. Florentin povestește că i-a venit ideea de a crea vloguri educaționale după ce i-a văzut pe elevii cărora le predă că sunt foarte captivați de această formă de entertainment pe care le-o oferă YouTube-ul de cele mai multe ori.

„Eram în martie 2020, atunci când școlile s-au închis, nu aveam nicio platformă pentru că nu toate școlile au fost pregătite atunci, prin urmare a trebuit să găsim niște soluții. Am făcut grup pe WhatsApp cu fiecare clasă, încercam să ne vedem pe Zoom, dar timpul era limitat (...)

Așa că i-am văzut (n.red pe elevi) că sunt foarte activi pe YouTube și petrec mult timp acolo. Am vorbit cu ei le-am prezentat ideea mea, am făcut câteva video-uri și au fost foarte încântați de idee (...) Am găsit asta ca o alternativă și am continuat. Acum am văzut că a prins, și la public larg și la oameni de toate vârstele”, își amintește Florentin.

Profu` de română, așa cum îl regăsim pe Facebook și pe canalul său de YouTube le arată elevilor că gramatica și literatura română pot fi și distractivă. De la verbe utilizate greșit și până la figuri de stil și genuri literare, Florentin explică pe înțelesul tuturor, noțiuni pe care cei elevii de gimnaziu trebuie să și le însușească.

Tot el ne povestește cât de dăunătoare este mentalitatea de a ne complace ca țară în mediocritate și în ideea că nu face nimeni nimic, iar dacă face cineva, nu suntem noi aceia.

Așteptăm tot timpul să facă alții. De asta am și luat inițiativa aceasta, atât cât pot și atât cât mă pricep să încerc să fac o schimbare în bine. Va ține de copii mai departe cât de bine vor primi în continuare aceste lucruri. Ține și de ei să știe să primească.

-Florentin Gheorghe, profesor de limba și literatura română-

Cum ar putea autoritățile să susțină mai mult educația

Așa cum am văzut, anul acesta, în cadrul alegerilor parlamentare din acest an, prezența la vot a tinerilor a fost extrem de scăzută și asta pentru că nici partidele politice nu prezintă programe care să fie dedicate lor, care să-i ajute să aibă acces la un sistem de educație cât mai performant. Florentin Gheorghe spune că încă sunt școli care au primit tablete și laptopuri abia în urmă cu două sau tre săptămâni, adică la aproape trei luni de la începerea școlii. Dincolo de interese politice, personale sau de orice natură, ar trbui să primeze educația.

„Dacă nu avem un sistem de educație foarte bun, nu vom avea nici medici, nici politicieni buni. Dacă educația nu este un mediu susținut, copiii vor pleca cu niște lacune, nu știm ce adulți vor fi, nu știm ce profesioniști vor fi. Indiferent ce partid politic e la putere, important e ca educația să fie deasupra tuturor intereselor personale și de orice natură”, a mai explicat profesorul de limba și literatura română.

Sursa foto: Facebook/ Captură video

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri