Pandemia de COVID-19 a forțat România să accelereze pârghiile digitale pentru buna desfășurare a activităților, atât în instituțiile de stat, cât și în cele din mediul privat. Însă acum a venit și timpul digitalizării sistemului educațional, care pare să pună încă probleme la nivel de implementare.

Ce lipsește României este o abordare mai strategică în ceea ce privește predarea online și mutarea sistemului de învățare și de predare în mediul virtual, spune Gabriela Ford, președinte al Fundației EOS România, organizație neguvernamentală privată care dezvoltă programe de formare și perfecționare a cadrelor didactice în domeniul noilor tehnologii.

„Cred că ar fi fost bine ca fiecare echipă de management dintr-o școală, fiecare direcțiune să studieze două trei platforme, pentru că oricum cam toate au același rol, au video, audio, mai ales acestea cunoscute cum sunt Microsoft Office 365, cu Microsoft Teams sau Google. Cred că dacă s-ar fi făcut o abordare centralizată la nivel de școală, adică școala să decidă pe ce platformă merge, să realizeze rapid un training și să le dea drumul pentru a nu mai pierde timpul cu forme fără fond, ar fi fost de ajutor”, a explicat pentru wall-street.ro Gabriela Ford.

Elevii nu vor mai putea învăța, începând cu anul școlar 2020-2021, fără mecanisme online pe care școlile trebuie să le furnizeze, în contextul în care evoluția pandemiei va impune mai multor unități școlare activarea scenariul învățării în sistem hibrid. Însă, dificultatea implementării platformelor educaționale online reprezintă o chestiune îndelung discutată de mai mulți ani la nivel local, însă fără rezultate concrete.

În conformitate cu Planul de acțiune pentru educația digitală (2018-2020), elaborat de Comisia Europeană, România, ca stat membru UE trebuia să integreze deja mijloacele tehnologice în sistemul educațional românesc.

Retail jobs

„Avem nevoie de un plan de educație digitală, de o strategie de educație digitală imediată întrucât Comisia Europeană are acest plan deja de câțiva ani de zile, iar țările membre, cum este și România au trebuit să implementeze acest plan (...) Eu cred că se pot face lucrurile imediat, începând de azi. Cred că noi exagerăm unele lucururi și le facem mai mari decât sunt. Toate platformele educaționale pe care le-am experimentat sunt prietenoase. Cred că este o chestiune de voință. În aproximativ o săptămână se poate face și implementarea structurii de predare online”, a mai spus Președintele Fundației EOS România.

Sursa foto: eos.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri