În mulțimea de întrebări și probleme despre începerea școlilor, premierul Ludovic Orban vine cu precizări și spune că elevii vor merge la școala pe 14 septembrie, pentru că dreptul la educație trebuie respectat.

Există însă posibilitatea ca în anumite județe școala să înceapă mai târziu, iar cei mici să aibă cursuri online, dacă sunt prea multe cazuri de Covid-19. Decizia finală se va lua săptămâna viitoare.

Pentru că situația epidemiologică se schimbă de la o zi la alta, autoritățile analizează diferite scenarii pentru începerea școlii. A fost luată în calcul şi data de 1 octombrie, însă premierul spune că şcoala va începe pe 14 septembrie.

„Au fost puncte de vedere exprimate de medici epidemiologi, ca urmare a anchetelor epidemiologice, care au constatat că mulţi dintre cei infectaţi se întorceau din sejururi şi că sunt puncte de vedere legate de faptul că ar trebui consumată boala într-o perioadă, dar nu s-a luat nicio decizie, nu s-a discutat la nivel de Guvern şi vom anunţa când e de anunţat. Scoala începe pe 14 septembrie, asta am anunţat clar, dreptul la educaţie trebuie respectat, scoala trebuie să înceapă pe 14 septembrie”, a declarat Ludovic Orban, potrivit stirileprotv.

Potrivit ministrului Educaţiei, deciziile vor fi luate împreună cu Comitetele Județene pentru Situații de Urgență.

„Dacă există posibilitatea ca într-o localitate să fie un risc major de îmbolnăvire, Direcția de Sănătate Publica va comunica acest lucru, iar școala trebuie să aleagă sistemul de învățare online. În data de 7 septembrie se vor anunța situațiile epidemiologice pentru fiecare localitate în parte. Se propune scenariul, se înaintează către inspectoratul școlar până la data de 10 septembrie”, a completat Anisie.

O școală din județul Alba, pregătită pentru toate scenariile

În aşteptarea deciziei finale, responsabilii iau toate măsurile. La Ciugud, în județul Alba, de pildă, unde învață peste 130 de copii, școala este pregătită pentru oricare dintre scenarii.

Clasele și spațiile comune au fost igienizate, iar în incinta unității de învățământ există și aparate medicale de dezinfectare și purificare a aerului.

„Am dezinfectat toate clasele. De asemenea, am început o campanie de informare a părinţilor şi a copiilor despre modul în care trebuie să înceapă şcoala în siguranţă”, a explicat Dan Lung, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud.

La fel se întâmplă și în Comuna Braniștea, din Galați, unde până acum nu a fost înregistrat niciun caz de Covid-19.

„Fiecare clasă este dotată cu dispensar, cu dezinfectant. La intrări avem ștergătoare, cu dezinfectant pentru picioare. Vom avea patru intrări în școală, dar și, în același timp, patru ieșiri”, a declarat Mariana Toma, directoarea școlii.

Luni vor fi prezentate rezultatele analizelor epidemiologice desfășurate de Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri