Anul școlar 2020-2021 a început oficial luni, 14 septembrie, când elevii s-au întors în bănci după o vacanță mai lungă decât de obicei, din cauza pandemiei de COVID-19. Și tot din cauza pandemiei, mulți elevi se vor întoarce să facă școala acasă, mai repede poate decât s-ar fi așteptat.

Update, 7 octombrie: Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a anunțat noi restricții în Capitală. Printre acestea se numără și purtarea măștii la o distanță de 50 de metri în jurul școlilor și grădinițelor din București, a transmis prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Braşov a decis instituirea unor noi măsuri pentru reducerea riscului de contaminare cu coronavirus, printre acestea numărându-se obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 100 de metri în jurul perimetrului exterior unităţilor de învăţământ.

Simultan cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus, crește și numărul școlilor care întră în scenariul roșu de funcționare, adică acolo unde cursurile se vor desfășura exclusiv online. Ministerul Educației și Cercetării a reactualizat lista cu scenariile de funcționare pentru școli.

  • 12.459 de unități de învățământ în Scenariul 1 (Scenariul verde): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.842 de unități de învățământ în Scenariul 2 (Scenariul galben). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 355 de unități de învățământ în Scenariul 3 (Scenariul roșu): implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 355 de școli, doar 173 figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 182 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

Update, 6 octombrie: Ministerul Educației și Cercetării a transmis o reactulizare a scenariilor după care școlile din România funcționează, în contextul pandemiei de COVID-19.

  • 12.474 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.838 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 344 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 344 de școli, numai 168 figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 176 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

Totodată, în tot mai multe județe, masca devine accesoriul obligatoriu de purtat în permetrul școlilor, pe o rază de 100 de metri în jurul acestora. Este vorba despre județele Galați, Botoșani, Cluj și Dâmbovița (în localităţile Titu, Crevedia, Glodeni, Ocniţa, Moţăieni, Perşinari şi Ulmi).

Update, 2 octombrie: Situația la zi a școlilor este următoarea:

  • 12.779 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.539 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 338 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 338 de școli, numai 159 figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 179 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

Update, 1 octombrie: Situația la zi a școlilor este următoarea:

  • 12.704 unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.608 unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 344 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 344 de unități aflate în această situație, numai 151 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 193 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

Update, 30 septembrie: Situația privind scenariile de funcționare este următoarea:

  • 12.540 de unități de învățământ în Scenariul 1 (Scenariul verde): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.535 de unități de învățământ în Scenariul 2 (Scenariul galben). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 581 de unități de învățământ în Scenariul 3 (Scenariul roșu) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 581 de unități aflate în această situație, numai 139 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 442 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

Update, 24 septembrie (ora 19:50)- Ministerul Educației a transmis reactualizarea scenariilor pentru școlile din România. Situația este următoarea:

  • 12.838 de unități de învățământ în Scenariul 1 (Scenariul verde): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.505 unități de învățământ în Scenariul 2 (Scenariul galben). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 313 unități de învățământ în Scenariul 3 (Scenariul roșu): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Joi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis ca aproape 600 de elevi de la liceul din comuna timişeană Periam şi 132 de preşcolari din Giarmata să învețe exclusiv online, ca urmare a apariţiei unor cazuri de infectări cu SARS-CoV-2.

Clasele gimnaziale din comuna Stoicăneşti, județul Olt desfăşoară cursurile conform scenariului roşu, începând de joi, după ce un cadru didactic a fost testat pozitiv cu COVID-19, anunță inspectorul școlar general Victor Iacobescu, citat de Agerpres.

Și la Brașov continuă problemele. Grădinița nr.9 din Brașov se închide după ce au fost confirmate trei cazuri de coronavirus în rândul cadrelor didactice.

Totodată, un număr de 18 clase şi o grupă de grădiniţă de la şapte structuri şcolare din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost trecute în scenariul roşu, urmând să desfăşoare activitatea didactică exclusiv online, din cauza mai multor cazuri de COVID-19.

În Buzău, la Liceul Economic a fost descoperit un caz de coronavirus în rândul unui profesor care a predat la mai multe clase. Prin urmare, s-a decis activarea scenariului roșu pentru respectiva unitate de învățământ. Este a doua şcoală din Buzău care îşi mută cursurile exclusiv online după confirmarea cu COVID 19 a unor cadre didactice, potrivit G4Media.

Și în școlile din Capitală apar noi cazuri de coronavirus. Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Școala Gimnazială nr. 308 și Școala Gimnazială nr. 190 au intrat în scenariul roșu.

Update, 23 septembrie (17:00)- 25 de elevi și 12 cadre didactice din Cluj au primit test pozitiv la coronavirus. Elevii infectați cu SARS-COV-2 sunt din Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla şi alte comune, în timp ce profesorii sunt din unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca, Dej, Huedin, potrivit Agerpres.

Update, 22 septembrie (17:05)- Ministerul Edcației și Cercetării a anunțat reactualizarea scenariilor de desfășurare a cursurile în școlile din România. Situația este următoarea:

  • 12.945 de unități de învățământ în Scenariul 1 (Scenariul verde): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.408 unități de învățământ în Scenariul 2 (Scenariul galben). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 303 unități de învățământ în Scenariul 3 (Scenariul roșu): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Totodată, în decursul zilei de marți, mai multe școli au raportat cazuri de infecție cu coronavirus.

Cinci clase de elevi de Şcoala gimnazială "Mihai Eminescu" din Zalău vor face în această săptămână cursuri online, după ce o profesoară care predă la respectivele clase a fost confirmată cu COVID-19.

La Timișoara, însă, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” și Şcoala gimnazială din Bencecu de Sus (Pişchia) intră în scenariul roşu de predare a cursurilor, ca urmare a apariţiei unor cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 în respectivele unităţi şcolare, a transmis Agerpres.

Totodată, doi elevi și un cadru didactic de la două școli din județul Brașov, s-au infectat cu coronavirus.

În județul Olt, Şcoala „Constantin Brâncoveanu" a trecut începând de marți la cursuri exclusiv online.

Nici în Giurgiu, situația nu stă deloc bine. După cele 11 cadre medicale și cei 4 elevi dispuși în carantină săptămâna trecută, Şcoala generală nr. 10 din municipiul Giurgiu şi Şcoala generală din comuna Ghimpaţi au intrat în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că orele se vor desfăşura exclusiv online.

Update, 21 septembrie (12:20)- Patru elevi de la trei școli din Capitală au fost confirmați pozitiv cu coronavirus. Sălile în care învață aceștia urmează să fie dezinfectate, iar profesorii care au intrat în contact cu acești elevi urmează să fie testați. Cursurile în format fizic de la acește școli vor fi suspendate timp de 14 zile, timp în care elevii vor face orele în varianta online.

Update, 18 septembrie (14:45)- Ministerul Edcației și Cercetării a anunțat reactualizarea scenariilor de desfășurare a cursurile în școlile din țară. Situația este următoarea:

  • 12.953 de unități de învățământ în Scenariul 1 (scenariul verde): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.391 de unități de învățământ în Scenariul 2 (Scenariul galben). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 312 de unități de învățământ în Scenariul 3 (Scenariul roșu): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

(ora 14:10) - O elevă de la Școala nr. 14 din Ploiești a fost confirmată vineri cu coronavirus. Ca măsură de protecție pentru ceilalți copiii din școală, cursurile se vor desfășura doar în regim online, scrie Edupedu.ro.

Totodată, două școli din județul Olt au trecut de joi la scenariul roșu pentru că se află în apropierea focarului de la centrul de îngrijire și asistență Spineni, unde au fost confirmate 77 de cazuri de COVID-19.

Elevii de la Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” și de la Școala Gimnazială ”Petru Mușat” (unde funcționează și grădinița orașului ), din orașul Siret, județul Suceava, vor învăța doar online pentru următoarele două săptămâni. Decizia a fost luată după ce orașul Siret a intrat în scenariul roșu al epidemiei, în contextul în care incidența cazurilor de coronavirus la mia de locuitori a ajuns la peste 7, potrivit G4Media.

Update, 17 septembrie (17:00) - Joi, 17 septembrie, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că 29 de școli din Capitală funcționează după scenariul 3, în timp ce în toată țara sunt în total 300 de unități de învățământ care au activat acest scenariu.

  • 12.981 de unități de învățământ se află în Scenariul 1 (scenariul verde). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.375 de unități de învățământ în Scenariul 2 (scenariul galben). În conformitate cu acest scenariu, este obligatorie participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

300 de unități de învățământ în Scenariul 3 (scenariul roșu). Acesta presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții exclusiv online.

Știrea inițială:

La doar o zi de la începerea noului an școlar, mai multe unități școlare din țară au decis să pună lacătul pe ușă după ce au fost raportate mai multe cazuri de coronavirus.

Lista școlilor închise după redeschidere, din cauza COVID-19

La Liceul Teoretic Ovidius din Constanța directorii au decis să-și închidă porțile, după ce patru angajați au fost confirmați cu coronavirus. Prin urmare, unitatea de învățământ va funcționa după scenariul roșu, potrivit Agerpres.

„Am fost informaţi că la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa 4 angajaţi sunt cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Aceştia nu au intrat în contact cu elevii unităţii de învăţământ, doi fiind deja spitalizaţi de săptămâna trecută, alţi doi (personal didactic auxiliar) primind confirmarea în această seară, nefiind prezenţi astăzi în şcoală. La propunerea şcolii, mâine, 15.09.2020, se va aproba punerea în aplicare a scenariului 3 de funcţionare a unităţilor sau a instituţiilor de învăţământ preuniversitare”, a anunţat reprezentantul IŞJ.

Marți dimineață, Școala Gimnazială din Zădăreni din Arad, unde învață peste 200 de elevi a fost închisă după ce directorul școlii respective a primit confirmarea că este bolnav de COVID-19. Respectiva unitate școlară a fost închisă înainte ca elevii să sosească în bănci. Directorul a avut simptome de boală încă de sâmbătă, astfel că şi-a făcut un test, iar luni nu a participat la deschiderea anului şcolar, pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți, scrie Agerpres.

Alertă de coronavirus a existat marți și la Liceul „W. Shakespeare” din Timişoara, unde o învățătoare a fost confirmată cu SARS-COV-2, iar alte trei colege care au intrat în contact cu ea au fost plasate în izolare la domiciliu, potrivit News.ro.

Totodată, 11 cadre didactice și patru elevi se află în carantină în județul Giurgiu după ce au fost contacți direcți ai unor persoane care au fost confirmate cu coronavirus. Niciun elev și niciun profesor nu a manifestat însă simptome ale bolii, în prima zi din noul an școlar.

La Bistrița-Năsăud, o creșă și o grădiniță privată nu și-au reluat activitatea din cauza COVID-19. Este vorba despre Creşa nr.3 şi Grădiniţa din cadrul Liceului creştin privat „Logos”. La creșă, o angajată a fost confirmată cu coronavirus, în timp ce o alta a primit un rezultat incert la testul pentru depistarea virusului.

În cadrul Grădiniţei de la Liceului creştin privat „Logos” sunt trei educatoarea confirmate cu coronavirus, în timp ce alte două educatoare și o bonă au primit un rezultat incert atunci când și-au făcut testul pentru coronavirus.

Ce școli își suspendă cursurile pentru 14 zile

Cele mai recente unități de învățământ din țară în care Comitetul pentru Situații de Urgență a decis suspendarea cursurilor la clasă, pentru 14 zile sunt cele din Prahova, acolo unde luni, 14 septembrie au fost raportate 43 de cazuri de coronavirus, iar în marți au fost confirmate 33 de noi cazuri infectări la nivel de județ. Astfel, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir" din Breaza, două şcoli din comuna Gorgota, respectiv Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din satul Potrigrafu şi Şcoala Gimnazială din satul Poienarii Apostoli, precum şi patru grădiniţe din aceeaşi comună vor avea cursurile suspendate timp de două săptămâni.

Anterior, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a hotărât să suspende orele „față în față” pentru Grădinița Teddybar din Sectorul 1 și pentru Colegiului Economic „Viilor” din sectorul 5 al Capitalei.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât ca, începând cu data de 14.09.2020, să se suspende procesul de învăţământ organizat în modalitatea 'faţă în faţă', pentru o perioadă de 14 zile, pentru Grădiniţa Teddybar din Şoimăreştilor nr. 29, Sector 1, Bucureşti şi pentru Colegiului Economic Viilor Bucureşti din şos. Viilor nr.38, sector 5, Bucureşti”, a transmis Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Agerpres.

Lista școlilor din Capitală care au deschis în scenariul roșu

Prima zi de școală a venit cu scenarii schimbate pentru mai multe școli din București, municipiul cu cele mai multe cazuri de infecții cu coronavirus din România.

Cu doar câteva ore înainte de începerea oficială a primei zi de școală, mai multe unități școlare din Municipiul București au anunțat că activează scenariul roșu, adică elevii vor urma cursurile doar online, potrivit unui anunț de la Prefectura București.

  • Școala Postliceală Sanitară ”Sf. Vasile cel Mare” – str. Gheorghe Pop de Băseşti nr. 26a, sector 2
  • Colegiul Național Școala Centrală – Str. Icoanei nr. 3, 5, sector 2
  • Școala Gimnazială Leonardo Da Vinci – Str. Gheorghe Petrașcu, sector 3
  • Gradinița nr. 245 – Str. Tunsu Petre nr. 9, sector 5
  • Școala Gimnazială 280 – Str. Serg. Ghe. Donici nr. 4a, sector 5
  • Școala Gimnazială 126 – Str. Lereşti nr. 12, sector 5
  • Școala Gimnazială Adrian Păunescu – Al Valea Prahovei nr. 1, sectorul 6
  • Gradinița Zâna Florilor – Str. Cetățuia nr. 10, sector 6

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri