Țara care „te plătește” să înveți. Tot ce trebuie să știi pentru a face facultatea acolo

Pe fondul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, apare o nouă destinație „hot” de studiu pentru români: Olanda. Din ce în ce mai mulți tineri români sunt interesați de studiile în Olanda, datorită condițiilor ofertante în care se desfășoară procesul educațional.

Interes în creștere pentru universitățile din Olanda

„Ne confruntăm în ultima perioadă cu o creștere a aplicațiilor pentru universitățile olandeze, mai ales în contextul BREXIT. În acest ritm preconizăm că cifrele pentru această destinație de studiu se vor dubla în următorul an. În același timp, observăm și o creștere a interesului din partea universităților olandeze de top pentru atragerea tinerilor români în diverse programe de studiu. Astfel că 10 universități olandeze de top vor fi active pe pe 19 noiembrie într-un târg virtual, unde vor discuta în privat cu tinerii români interesați de sistemul olandez de studiu”, declară Ana Maria Papp (foto), Business Development Manager IntegralEdu.

Sistemul olandez universitar are la bază două tipuri de abordări, fiecare cu instituțiile sale specializate. Astfel, vorbim despre:

 • universități teoretice (axate pe cercetare)
 • științe aplicate (cu focus pe partea practică a studiului).

Pentru ambele tipuri de studii, Olanda vine cu un sistem foarte avantajos de împrumuturi și burse.

Citeste si:
Guvernul olandez a demisionat
Guvernul olandez a demisionat

Citește și: Unde mai vor tinerii absolvenți să meargă la studii în străinătate

Ce împrumuturi și finanțări oferă statul olandez

“Taxa anuală de școlarizare pentru studii de licență și master este de 2168 de euro, însă, în actualul context, pentru programele de licență, suma a fost redusă la jumătate pentru primul an de studiu. În plus, statul olandez oferă posibilitatea aplicării pentru un împrumut care să acopere valoarea studiilor.

Mai există și o altă variantă de finanțare printr-un împrumut de până la 500 de euro pe lună pentru cei care fac dovada că lucrează minim 56 de ore lunar. Prin acest împrumut se pot finanța atât studiile, cât și cheltuielile de trai. Împrumutul poate fi returnat în 15, până la 35 ani după absolvire, iar nivelul dobânzii este garantat că nu trece de 4%, în prezent acesta fiind de 0%”, explică Ana Maria Papp.

Pe lângă împrumut, o soluție suplimentară de finanțare a studiilor, este un grant oferit de statul olandez, în valoare până la 380 euro lunar, cu condiția ca veniturile anuale ale familiei să nu depășească 45.000 euro.

Citeste si:
Ministrul Finanțelor: Vrem să definitivăm bugetul de stat până la...
Ministrul Finanțelor: Vrem să...

“Pentru aceste finanțări este obligatoriu ca tinerii să facă dovada că sunt angajați legal cu minim 56 de ore de muncă pe lună. Statul olandez încurajează sistemul educație și job pentru că este modelul actual în care majoritatea tinerilor activează și care produce valoare adăugată pentru societate, atât în prezent cât și în viitor. Olanda a dezvoltat o strategie clară în acest sens și putem spune că este țara care practic te plătește să înveți”, mai adaugă Ana Maria Papp.

Cheltuielile de trai în Olanda

O provocare a tinerilor și părinților români interesați de Olanda este găsirea unui loc de cazare, pe cont propriu, universitățile olandeze neavând propriile lor clădiri de cazare. Cazarea se poate face prin furnizori externi de cazare, agenții imobiliare, tolerate de către universitate. Aici evidențiem și ajutorul pe care îl poate oferi consultantul educațional în a găsi cele mai bune variante de cazare, având instrumentele potrivite pentru a recomanda opțiuni viabile în funcție de bugetul viitorului student.

Costul cazării lunare va varia în funcție de orașul ales, între 380 și 800 euro lunar, orașul Amsterdam fiind cel mai scump.
La cheltuielile cu cazarea se adaugă cele cu mancarea (app. 280 euro/lună), materialele de studiu (app. 50 euro/lună), asigurarea privată de sănătate (80 euro/lună), îmbrăcămintea și activitățile sociale (app. 150 euro/lună). Pentru transport se poate folosi bicicleta sau cei care lucrează part-time pot aplica pentru un card care le asigură gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

TOP 10 cele mai accesate programe de studiu de către români

În prezent, conform statisticii Nuffic din 2019, în Olanda studiază 3659 de români, din care 2132 la universități teoretice și 1527 la științe aplicate.

Citeste si:
Cîmpeanu: Studenții vor avea o platformă unică de admitere
Cîmpeanu: Studenții vor avea...

Top programe accesate de studenții români:

 1. International Business
 2. Hospitality Management
 3. Computer Science & Engineering
 4. Psychology
 5. IT&C
 6. Creative Business
 7. Economics & Business Economics
 8. Computing Science
 9. International Business Administration
 10. Tourism Management

Sursa foto: Pexels

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Educație »Setari Cookie-uri