Olanda rămâne țara în care merg la studii cei mai mulți tineri din România care aleg să învețe în străinătate. Conform datelor centralizate de IntegralEdu, companie care oferă consultanță educațională numărul românilor care studiază la o facultate în Olanda a ajuns la 6.617. Țara noastră livrează a doua cea mai mare comunitate de studenți pe teritoriul olandez, după Germania (22.775 de studenți ) și Italia (7.633 de studenți ).

Tinerii care aleg calea străinătății pentru studiile superioare sunt motivați mai ales de programele de studiu care au o aplicabilitate mai mare în piața muncii comparativ cu cele din România. Mulți tineri încep să se pregătească încă de la vârsta de 12 ani, apelând la specialiști pentru testări de consiliere vocațională și mentorat pentru a ști din timp către ce domenii să se îndrepte.

Topul țărilor în care studiază cei mai mulți români. Ce taxe percep facultățile din străinătate

  • Olanda
  • Marea Britanie
  • Spania
  • Belgia
  • Germania
  • Italia
  • Franța

De asemenea, interes crescut pentru studii în străinătate există și în Irlanda, Finlanda, Malta, Estonia, Maritius sau Suedia.

„În Olanda, în ciuda discuțiilor la nivel guvernamental și politic despre posibilitatea limitării numărului de programe universitare cu predare în limba engleză, situația rămâne neschimbată pentru anul următor. Mai mult, universitățile încurajează studenții europeni și se opun acestor abordări, iar statul olandez a reintrodus un grant, alături de alte metode de finanțare. O astfel de deschidere către a primi studenți străini se manifestă și la unele universități din Marea Britanie. Chiar dacă cele mai multe și-au modificat taxele pentru europeni după BREXIT, sunt și multe universități care au pastrat nivelul de 9.250 lire sterline al taxei vechi pentru europeni”, a declarat Alexandra Bădescu, Deputy General Manager IntegralEdu.

În ceea ce privește taxele de studiu, în Olanda, taxa vorbim de o taxă anuală de 2.200 euro pe an, care în primul an este redusă la jumătate. Mai mult, statul olandez oferă numeroase granturi și împrumuturi care pot acoperi și costurile de trai.

În Belgia sistemul de învățământ superior este asemănător cu cel olandez, cu foarte multe programe de predare în limba engleză. Taxele de școlarizare sunt accesibile, de aproximativ 1.100 euro pe an.

În Germania, taxele de școlarizare variază la stat între 200 și 3.000 de euro pe an, iar în sistemul privat acestea pornesc de la 7.000 de euro și pot ajunge și la 15.000 de euro pe an.

Italia este preferată pentru prestigiul universităților, climă, dar și pentru nivelul mai scăzut al taxelor de școlarizare care pornesc de la 250 euro pe an.

Topul domeniilor de studiu alese de tinerii români care vor să învețe în străinătate

Din punct de vedere al interesului candidaților pentru studiile în străinătate, topul domeniilor din acest an arată astfel:

  1. Economie și Management
  2. Computer Science
  3. Arta și Design
  4. Inginerie
  5. Psihologie
  6. Drept
  7. Media și Comunicare
  8. Turism, Hotel Management și Arte Culinare
  9. Medicină
  10. Științe Sociale și Științe Umaniste

Cel mai căutat program de studiu din zona Economie și Management este cel de International Business, iar din punct de vedere al destinației, cei mai mulți tineri aleg să studieze Business în Olanda, Italia și Spania. Psihologia este un alt domeniu de interes în rândul viitorilor studenți internaționali, destinația de studiu preferată pentru a urma un program în acest domeniu fiind Olanda. De asemenea, după pandemie, consultanții educaționali au observat o creștere a interesului pentru domeniul turismului și al ospitalității.

O noutate pentru acest an este și orientarea către programele de Media și Comunicare, strâns legate de piața muncii și, implicit, de noile domenii de activitate. De exemplu, o universitate din Irlanda care va fi prezentă la București, colaborează cu Studioul Windmill Lane, unul dintre cele mai faimoase studiouri de înregistrări din lume, cu colaborări cu artști celebri ca Rolling Stones, Bruce Springsteen, Miley Cyrus, Ed Sheeran, U2 și mulți alții. Din ce în ce mai multe universități încep să dezvolte noi programe, de nișă, cu mare potențial pentru viitor.

Alexandra Bădescu, Deputy General Manager IntegralEdu

Tot un program de nișă către care se îndreaptă mulți tineri din România este cel de Creative Business, unde aceștia dobândesc noțiuni de management și afaceri și în domeniile creative și artistice. Alte programe de nișă care încep să fie foarte căutate de români, dar și de companiile specializate sunt Creative Media & Game Technology, Cyber Security sau Environmental Science.

„De asemenea, interesul pentru studii în domeniul AI este de la sine înțeles, atât din partea tinerilor, dar și a companiilor, în Marea Britanie existând deja universități care acordă și burse pe acest program”, a mai precizat Alexandra Bădescu.

Reprezentanții IntegralEdu arată că un interes crescut există și pentru facultățile din Statele Unite, mai ales ca urmare a ieșirii Marii Britanii din UE. Taxele de școlarizare de peste Ocean pornesc de la 12.500 de dolari pe an și pot ajunge până la 70.000 de dolari pe an.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri