Educația este unul dintre subiectele sensibile din România, care chiar și înainte de pandemie era caracterizat de o suită de probleme. În 2020, pandemia de COVID-19 a luat ghiozdanele elevilor și le-a așezat la loc de cinste. Astfel, România a pendulat între băncile scrijelite ale școlilor și tabletele achiziționate de părinți sau puse la dispoziție de minister sau de diferite ONG-uri și companii. Într-un interviu wall-street.ro, Elisabeta Mihăilescu, B2B Manager, în cadrul Orange România, a declarat că 2020 a fost gazda unui proces fulger de adaptare în educație.

Educația este încă unul din domeniile care suferă în urma pandemiei. Potrivit celor mai recente decizii, școlile ar urma să se deschidă pe 8 februarie, ținând cont totuși de anumite considerente. Pentru aceasta, autoritățile au elaborat un plan al redeschiderii unităților de învățământ raportat la rata de incidență din fiecare localitate.

Însă, până la redeschiderea școlilor, sistemul de educație suferă din cauza lipsei dispozitivelor pentru predarea online.

”Profesorii, elevii și părinții au trecut printr-un proces fulger de adaptare. A fost un efort extraordinar”, a declarat Elisabeta Mihăilescu, pentru wall-street.ro, amintind de lipsa dispozitivelor electronice necesare pentru elevi, dar și de incapacitatea unor profesori de a se muta în mediul online.

”Școala, așa cum o știam înainte de pandemie, pune foarte mare preț pe prezența la clasă, pe relațiile dintre profesori și elevi. Mai mult, spațiul în care se desfășurau cursurile aducea copiii împreună, le permitea să învețe, să se joace și să discute față în față. Procesul de digitalizare forțată a avut fără îndoială un impact la nivelul relațiilor, însă siguranța copiilor și a profesorilor a fost mai importantă”, a mai spus Mihăilescu.

Retail jobs

Online-ul, o provocare și pentru anul în curs

Pandemia nu s-a încheiat odată cu finalul anului 2020 și nu dă semne că ar dori să ne părăsească în 2021. Prin urmare, măsurile implementate anul trecut vor avea nevoie de îmbunătățiri pentru a funcționa pe termen lung. Mihăilescu este de părere că în 2021 vom asista la un echilibru între mediul clasic și cel online de învățare.

”Noua generație de copii este mult mai familiarizată cu device-urile inteligente. Cu siguranță, descoperirea alternativelor online și dezvoltarea aptitudinilor digitale vor fi utile și pe viitor în mediul educațional. După ce va fi din nou sigur să trimitem copiii la școală, probabil se va crea un echilibru mai bun între școala tradițională și cea digitală”, a explicat Mihăilescu.

În acest sens, aceasta a insistat asupra nevoii de a distribui tuturor copiilor un dispozitiv prin intermediul căruia să se poată conecta la orele online.

Citeste si:
Mesajul profesorilor din diaspora pentru România
Mesajul profesorilor din...

”Soluțiile tehnologice vin ca alternative: catalogul fizic este înlocuit cu unul electronic, discuțiile se petrec în aplicațiile de colaborare, pe chat sau în videoconferință, iar temele sunt urcate de elevi în platforme online”, mai spune Mihăilescu, exemplificând rolul segmentului online în sistemul de învățământ.

Tabletele, la fel de ”rare” ca vaccinul anti-COVID

Pandemia nu a dat timp autorităților, părinților, profesorilor și cu atât mai puțin, copiilor să se adapteze trecerii de la tradițional la online. Spontaneitatea cu care pandemia a atacat a forțat luarea unor măsuri în timp scurt, dar care să funcționeze pe termen lung. Iar de aici a început șirul de probleme...

Nu este realist să credem că autoritățile pot să rezolve toate problemele fără sprijin și colaborări cu mediul privat.

Citeste si:
Grupul Orange România, cifră de afaceri de 384 de mil. de euro în T1
Grupul Orange România, cifră...

Mihăilescu precizează, totuși, că trebuie să luăm în calcul că această situație a avut loc la nivel global, nu numai în România. În țara noastră, totuși, lipsurile pe care le aveam au fost adâncite.

”Este important să ințelegem că digitalizarea forțată a educației a reprezentat o provocare pentru mai multe țări. La nivel macro au fost puse presiuni foarte mari pe fluxurile de producție și transport echipamente. Într-o periodă în care mobilitatea era mult scăzută față de cea pre-pandemie, a fost cu atât mai greu ca tabletele să fie asamblate și distribuite în țările care aveau nevoie de ele”, a explicat aceasta.

Ce este Digitaliada

În contextul luptei pentru educație, Orange România s-a folosit de proiectul Digitaliada, platformă de învățare și testare online, prin care a încercat să ajute copiii din România să se adapteze noului mod de a învăța.

Citeste si:
Altex dă startul primei campanii Black Friday din 2022
Altex dă startul primei...

”Fundația Orange a început încă din 2016 să lucreze la clasă cu profesori din școli rurale, ajutându-i, prin programul Digitaliada, să includă instrumente digitale în predare. Digitaliada este astfel programul de educație digitală al Fundatiei Orange care urmărește creșterea performanțelor școlare ale elevilor și dezvoltarea a două dintre cele opt competențe cheie recomandate de UE: matematică și abilitățile digitale”, a precizat Mihăilescu.

Peste 30.000 de elevi, profesori și părinți fac parte, în prezent, din Digitaliada. În plus, platforma a fost actualizată cu noi funcționalități – modul pentru videoconferințe, formulare pentru încărcat documente cu teme, pentru feedback, raportare etc. – pentru ca profesorii să-și poată desfășura orele online.

Citeste si:
Numărul de cazuri din ultima săptămână a scăzut în școlile din România
Situația la zi a școlilor din...

”Ne-am implicat și în programul național Școala de acasă și în licitațiile organizate sub coordonarea Ministerului Educației, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC). Astfel, am comandat o cantitate considerabilă de tablete, peste 140.000, care urmau să fie produse și transportate în România în condiții de mobilitate speciale ca cele din pandemie”, a adăugat Mihăilescu.

Digitaliada a derulat 35 de webinare pentru 800 de profesori pentru a le prezenta platforma de învățare și testare online care îi ajută să își țină orele într-un mediu digital. În plus, Fundația Orange a creat două cursuri de formare continuă pentru profesori, acreditate de Ministerul Educației, pentru a-i învăța să folosească aplicații digitale care să-i ajute să facă predarea mai eficientă. Aceste cursuri sunt deschise profesorilor din toată țara începând cu luna ianuarie.

Citeste si:
Cîmpeanu: Profesorii nu vor mai putea face meditații cu elevii de...
Profesorii nu vor mai putea...

Educația din România în 2021

Cu o experiență de aproximativ un an de pandemie, dar și cu un nou guvern, România speră la reducerea procentului analfabetismului funcțional. Pentru atingerea acestui obiectiv, e imperios necesară colaborarea între mediul public și privat.

Pandemia a schimbat chiar și felul în care privim nevoia de digitalizare. Acum un an nu ne-am fi așteptat ca restaurantele să riște falimentul dacă nu se folosesc de aplicații de livrare la domiciliu.

Așadar, luând în considerație Strategia privind digitalizarea educației din România, Orange România a atras atenția autorităților asupra anumitor aspecte unde este nevoie urgentă de intervenție:

  • dezvoltarea competențelor digitale pentru elevi și studenți;
  • formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru educație digitală;
  • resurse educaționale deschise;
  • educația digitală continuă, inclusiv în mediile vulnerabile;
  • conectativitate pentru toate unitățile de învățământ.

”Este important ca școlile să știe că au inclusiv soluții de finanțare cu fonduri nerambursabile. Avem o ofertă prin care tablete pentru fiecare elev sau profesor, plus acces rapid la internet, pot fi achiziționate de școli conform cu OUG nr. 144 /2020, publicată în Monitorul Oficial din 25 august 2020. Practic, fiecare școală poate oferi elevilor săi, din fonduri europene, ceea ce este foarte important de reținut: o tabletă cu autonomie suficientă pentru cursuri online și acces la internet cu 40 GB lunar, la viteze 4G”, a explicat Mihăilescu.

Nu în ultimul rând, managerul Orange a adăugat că un alt segment din România în care este nevoie acută de digitalizare și tehnologizare este sănătatea.

”Consultațiile online se pot menține și după pandemie, iar industria va putea evolua și spre analize ori evaluări și prin device-uri IoT wearables. Pentru a rămâne în siguranță, la distanță, conectivitatea a fost și rămâne esențială. Business-urile și viețile noastre s-au mutat în online”, a spus aceasta.

Orange este prezentă în piața din România din 1997 și încă de la început business-ul a mers în paralel cu investițiile în comunitate.

Sursa foto: Orange Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri