Mai mic decât o furnică și vizibil doar la microscop, coronavirusul este cel care, în 2020, sparge până și ceea ce un hacker nu ar fi putut sparge. Infiltrarea sa în sângele organismului statului român a înzecit problemele înrădăcinate încă de la colapsul comunismului. Și în acest caz, copiii sunt una dintre ramurile vulnerabile ale crizei, fiind afectați, spun medicii, atât educațional, cât și sanitar.

”În mod cert, situația epidemiologică din România va afecta partea emoțională și educațională a celor mici. Deși pare greu de crezut, se vede impactul emoțional negativ în somatizările cu care ne-am confruntat la urgențe”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în cadrul unei conferințe realizate de Organizația Salvați Copiii.

Dr. Mihai Craiu a declarat că în timpul stării de urgență, atât internările, cât și prezentările în urgență, la camera de gardă, au scăzut în proporție de până la 50% față de nivelul anului 2019. Tot el este care spune că părinții sunt deopotrivă dezorientați și îngrijorați.

”În această perioadă, părinții sunt dezorientați, deoarece sunt multe grupări care manifestă împotriva regulilor de protecție și aceste proteste influențează. În plus, nu e vorba doar despre cei care nu sunt de acord cu regulile, ci e vorba și despre cei care nu cred în vaccinare. Cu alte cuvinte, un cumul de factori care impactează felul în care sunt văzute și celelalte boli ale copilului. Cât despre îngrijorare, în mod logic, este teama de infectare, care îi împiedică pe părinți să vină cu cei mici în spitale”, a explicat dr. Craiu.

Teama despre care a vorbit medicul pediatru este cea care provoacă prezentări tardive în camera de gardă, prin urmare forme severe ale unor boli care ar putut tratate mult mai ușor dacă cei mici erau aduși în spital în timp util.

Situația celor mici este destul de similară cu cea a pacienților adulți cronici, care sunt nevoiți să aștepte mai mult decât înainte pentru a primi tratament. În plus, unora dintre pacienții cronici le este teamă de infectarea cu noul coronavirus, astfel încât aleg să rămână la domiciliu, indiferent de intensitatea stării de rău. De altfel, medicii avertizează cu privire la suplimentarea numărului de paturi din ATI implicând locuri în spitale non-COVID, ceea ce va împiedica îngrijirea promptă și în timp real a pacienților cu alte afecțiuni.

Sursa foto: Facebook/Craiu Mihai

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri