Dezlănțuirea coronavirusului în România afectează multisistemic întregul organism al țării. Dacă la începutul pandemiei, în luna martie, 300 de cazuri pe zi puneau presiune pe sistemul medical și închideau toate arterele economiei, în prezent, un singur zero în plus ne aduce în pragul colapsului. Peste 3.000 de cazuri de coronavirus zilnic și cu suflul amenințării sezonului rece în ceafă, România ridică steagul alb în fața COVID-19. Însă pacea din sistemul medical nu se obține cu ușurință, iar românii sunt din ce în ce mai greu de strunit.

În afara coronavirusului, avem și alte griji zilnice de care trebuie să ținem cont, cum ar fi gripa. Până mai ieri vorbeam despre cazurile grave provocate de gripă și despre gradul său de mortalitate. În prezent, discutăm despre o simultaneitate a bolilor și o dublare a gradului de deces.

”Nu ar trebui să vorbim despre gripă doar în sezonul rece”, spune dr. Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, în cadrul conferinței Totul despre gripă și vaccinare antigripală, organizată de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

În acest sens, medicul menționează că cea mai mare problemă o reprezintă dezinformarea, dar și lipsa de timp a medicilor de a transmite niște date corecte și pe înțelesul paciențior.

”E necesar să furnizăm pacienților noștri surse valide de informare, dar și pe înțelesul lor. Dar, din păcate, medicii sunt foarte ocupați. Ei nu au tot timpul să explice și să se implice în partea de comunicare despre programele de vaccinare”, a explicat dr. Alexiu.

Mituri despre gripă

În ideea exemplificării complicațiilor pe care gripa le poate provoca, dr. Alexixu a demontat câteva dintre miturile ce stau în jurul acestei boli.

Gripa e o boală ușoară. Toată lumea o face. Fals! Sau facem gripă de la vaccin! Din nou, la fel de fals”, explică dr. Alexiu.

Aceasta insistă asupra unei comunicări ”om la om”, astfel încât pacientul să înțeleagă informațiile pe care le primește.

”Limbajul trebuie modelat, nu trebuie să fie unul tehnic sau să cuprindă studii. Pacienții reacționează cel mai bine la exemplul personal”, a explicat medicul de familie.

Rata de vaccinare, foarte mică în România

Dr. Alexiu a precizat că gripa reprezintă un mare pericol pentru copiii mai mici de 5 ani.

”Acest fenomen ia amploare în statele cu venituri mici, unde, anual, au loc în jur de 100.000 de decese din cauza gripei. Una dintre cauze este și lipsa desfășurării unor campanii de vaccinare”, a adăugat medicul de familie.

Vezi și: Dr. Mihai Craiu, medic pediatru: Sfârșitul lunii octombrie este momentul oportun pentru vaccinarea antigripală a copiilor

Cât despre România, aceasta manifestă una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare în rândul copiilor și anume, în jur de 8%.

”Vaccinul antigripal nu este unul scump, însă dacă ar exista un program național de compensare, cel mai probabil, acesta ar fi accesibil și familiilor cu venituri mai mici”, a completat dr. Alexiu.

Cu toate acestea, medicul mărturisește că se simte un nivel mai înalt de conștientizare în rândul românilor, anul acesta, solicitările pentru vaccinarea antigripală fiind de trei ori mai multe, comparativ cu anii trecuți.

”Avem solicitări din partea părinților de sugari sau din partea unor adolescenți care nu au mai făcut asta până acum”, a mai spus medicul.

Nu în ultimul rând, aceasta a încheiat prin a menționa că orice vaccin antigripal, pe care îl găsim în farmacie, poate fi folosit. În plus, acestea sunt interschimbabile.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri