Decizia privind declararea epidemiei de gripă în România ține de Ministerul Sănătății. În ce condiții se declară însă aceasta și ce măsuri iau autoritățile? Vor exista restricții în cazul epidemiei de gripă? Se vor închide școlile?

Când se declară epidemie de gripă

Potrivit Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, există un anumit algoritm care duce la declararea stării de epidemie în orice ţară din Uniunea Europeană. Astfel, o creştere progresivă timp de trei săptămâni consecutive a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din totalul prelevatelor certifică apariţia epidemiei de gripă.

Potrivit celor mai recente date privind evoluția cazurilor de gripă publicate de INSP, în săptămâna 19-25 decembrie s-au înregistrat, la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.

În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Au fost raportate la nivel național 2.685 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1.644 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 79 cazuri înregistrate în aceeași perioadă din 2021.
Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu răspândire locală în județele Brasov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și în Bucuresti și cazuri sporadice în unele județe. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Epidemie de gripă: ce măsuri se iau

Întrebat ce se măsuri se vor lua în cazul unei epidemii de gripă, ministrul Rafila a răspuns, potrivit Agerpres, că ”nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie - orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie".

Epidemie de gripă: se închid sau nu școlile?

Ministrul Sănătății a spus că nu consideră că ar fi nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare.

"Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor şcolare... inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciţi dacă părinţii i-au adus la şcoală în ciuda evidenţelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată şi pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecţiei cu noul coronavirus este de asemenea recomandată", a susţinut Rafila.

Epidemie de gripă: ce trebuie să facă cei care au simptome

Ministrul Sănătății a spus că antibioticele nu trebuie utilizate decât în cazul infecţiilor bacteriene şi nu trebuie folosite în infecţiile virale, iar prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii şi grave.

"Formele uşoare ar trebuie să se adreseze medicului de familie, în niciun caz nu trebuie să aglomereze camerele unităţilor de primiri urgenţe, pentru că există şi riscul să se îmbolnăvească cu altceva dacă stau mult timp acolo şi pe de altă parte se îngreunează accesul celor care într-adevăr au nevoie de investigaţii radiologice şi de un tratament adaptat unei forme mai grave a acestor viroze", a afirmat el.

Rafila a amintit că există o creştere majoră a consumului de antitermice şi antiinflamatoare care se înregistrează de circa o lună.

"Noi am luat măsuri încât să putem să compensăm această lipsă", a arătat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte medicamentul antiviral Oseltamivir Rafila a spus că există circa 4 milioane de comprimate la nivel naţional.

De ce ar putea fi mai gravă epidemia de gripă din 2023

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a explicat, conform Agerpres, că "ceea ce se întâmplă acum este consecinţa acestor trei ani de oarecare izolare. (...) Masca şi partea de restricţii iniţiale au avut un rol foarte important, deoarece ne-au permis să învăţăm mai multe despre virus şi să câştigăm timp să scădem numărul de victime pentru a putea avea un vaccin. (...) Faptul că s-a prelungit mult partea de izolare, că au fost ţări cu o rată mai mică de vaccinare, cum a fost România, care au continuat să menţină învăţământul acasă, online a făcut ca toate virusurile de sezon să circule mai puţin. (...) În momentul în care aceste virusuri nu mai circulă se schimbă acest echilibru fragil. Asistăm în momentul acesta la o modificare a echilibrului, o imunitate a omului care nu a mai fost rulată, întreţinută timp de vreo doi-trei ani şi acum ne trezim cu forme mai serioase, mai virulente ale răcelilor de sezon, nişte virusuri care sunt în cascadă", a precizat dr. Alexiu.

Ea a explicat că în prezent circulă în paralel două sau trei tipuri de virusuri, lucru care nu se întâmplă de obicei. "De obicei circulă un virus care este dominant şi care le acoperă pe celelalte. Faptul că noi nu am luptat cu ele doi-trei ani de izolare acum ne costă. (...) Când ai trei ani de zile în care virusurile nu au mai circulat tot ce înseamnă sistemul imunitar este un pic mai jos. (...) Această recuperare, chiar dacă este mai dificilă, probabil că ne va duce înapoi de unde am pornit în urmă cu trei ani", a menţionat medicul.

Epidemia de gripă: medicamentele și vaccinurile, greu de găsit în 2023

Sandra Alexiu a indicat că vaccinul antigripal nu "prea" se mai găseşte, iar medicamentele antitermice, pentru răceală, tuse, picăturile de nas, dar şi antiviralele pentru gripă sunt "greu de găsit".

"Nu prea mai avem cu ce să îi vaccinăm pe cei care doresc să nu facă gripă, pentru că vaccinurile s-au epuizat. Au fost destul de puţine şi nici prin farmacii nu mai sunt. Ne confruntăm şi cu o criză de medicamente. Lipsesc medicamentele simptomatice care se folosesc de obicei în răcelile de sezon. Lumea şi-a făcut stocuri. Sunt mult mai multe cazuri decât în alţi ani. (...) Există medicamente în cantităţi mici şi greu de găsit. Medicamente antitermice, medicamente pentru răceală, tuse, picături de nas. Antiviralele pentru gripă, preparatele de Oseltamivir, extrem de greu se găsesc".

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri