Reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor sustin solicitarile medicilor de familie. Ei spun ca autoritatile ar trebui sa considere medicina de familie o parte importanta a sistemului de sanatate, conform Agerpres.

"Noi am sustinut demersurile medicilor. Practic, toate problemele, toata birocratia, tot ce inseamna pus pe drumuri, noi le intampinam. Practic, asupra noastra sunt efectele acestui contract-cadru pe care medicii il semneaza si care de multe ori vedem cum noi ne impiedicam - ba cu sistemul informatic care nu merge, ba cu trimiterea ca trebuie sa mergem la medicul specialist si retetele. Am sustinut si sustinem demersul medicilor de familie. In partea a doua, faptul ca exista posibilitatea ca noi sa nu beneficiem de serviciile medicilor de familie este o problema mare pentru pacienti in special pentru cei cronici care au nevoie de trimiteri, care au nevoie de retete, care au nevoie de serviciile medicilor de familie, indiferent cum si in ce fel, ceea ce ne pune intr-o situatie foarte dificila", a spus Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

In opinia sa, autoritatile ar trebui sa considere medicina de familie o parte importanta a sistemului de sanatate, avand in vedere ca se doreste ca aceasta sa se ocupe de partea de preventie si depistare precoce.

"(...) Sunt foarte dezamagit pentru ca autoritatile din Romania nu considera medicina de familie o parte importanta din sistemul de sanatate. Am vazut ca medicii au cerut salarii mai mari si cat de cat s-a incercat echilibrarea salariilor, cresterea acestora. Rezidentii tot la fel, dar in acelasi timp medicina de familie a fost lasata la urma, cu toate ca pretentiile noastre sunt mari. Vrem sa facem preventie prin medicina de familie, vrem sa facem depistare precoce, vrem sa facem foarte multe lucruri, dar nu ne uitam in gradina medicinii de familie. Fara ei nu putem merge mai departe, cel putin bolnavii cronici, dar si autoritatile trebuie sa considere medicina de familie o parte importanta din sistemul de sanatate", a explicat Ganescu.

La randul sau, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, a spus ca sustine revendicarile medicilor de familie.

"Nu neaparat am sustinut sa nu ne mai acorde consultatii. Nu vrem ca masura de protest sa fie manifestata prin a ne bloca accesul la servicii medicale, dar ii intelegem pe medicii de familie pentru ca aceasta procedura de protest se adreseaza Guvernului, Ministerului Sanatatii, respectiv CNAS, iar revendicarile lor ne privesc in mare majoritate si pe noi pacientii pentru ca toate duc catre interesul pacientului, inclusiv finantarea. In ultimii ani s-a transformat medicina de familie intr-un act birocratic. Nu mai este un act medical. (...) Cabinetul medicului de familie a saracit in continuu din cauza stagnarii tarifarii, plafonarii venitului cabinetului de medicina familiei. (...) A ajuns medicul cu cel mai mic salariu din sistemul de sanatate. Spitalele si-au marit salariile in ultimii ani", a precizat Vasile Barbu.

El a afirmat ca medicii de familie au dreptate in privinta finantarii si in ce priveste partea de birocratie a sistemului.

Au dreptate in ce priveste finantarea. In ce priveste birocratizarea stim foarte bine ca mergem la cabinetul medicului de familie si stam la coada de multe ori ca ba nu merge sistemul, ba trebuie sa stea sa scrie in nu stiu cate registre, desi avem un sistem informatic, ba ne ducem si spun - stiti, eu nu va pot da medicamentul acesta pentru ca cei de la casa mi-au interzis sa vi-l dau. Medicului de familie i se imputa foarte multe dintre analizele medicale, medicamente. Se trezeste in fiecare an ca are de platit la nivelul de zeci de mii de lei. Si atunci ce face? Se abtine sa mai faca anumite prescrieri, a afirmat reprezentantul ANPP.

El a mai spus ca marile centre medicale private ar dori sa preia partea de medicina de familie.

"Se pare ca problema de a lovi in medicina de familie este interesul de a prelua de catre centrele mari private medicina de familie si in felul acesta golim mediul rural de medici de familie. (...) Avem peste 600 de localitati fara medici de familie", a mai spus Barbu.

Medicii de familie anunta ca isi vor continua protestul si nu vor semna actele aditionale la contractul-cadru cu Casa Nationala de Sanatate, fiind nemultumiti de fondurile alocate.

Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu Adalgiza, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca mai putin de jumatate dintre medicii de familie au semnat acte aditionale cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Sursa foto: Spotmatik Ltd / Shutterstock.com 24

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri