Sistemul informatic pentru medicii de familie este "in colaps total", afirma acestia intr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului, Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Sistemul a costat peste 80 de milioane de lei si nu a rezistat decat cativa ani.

Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic si afirma ca "disfunctionalitatile sistemului creeaza probleme insurmontabile medicului de familie, atat la nivel birocratic cat si in comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicina de familie (bilet de trimitere, reteta electronica) trebuie validate in termen de maximum 72 de ore, insa au fost situatii in care pe o perioada de 3 zile sistemul a functionat adunat 2-3 ore", scrie Hotnews.ro.

"Medicii de familie din intreaga tara au ajuns la limita suportabilitatii", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Societatea Nationala de Medicina Familiei: "Numarul si complexitatea problemelor fundamentale cu care se confrunta sistemul medical sunt depasite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie incercand sa isi faca datoria".

"Sistemele informatice pe baza carora ar trebui sa se stabileasca relatia dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurator (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) si beneficiar (pacientul roman) functioneaza cu sincope atat de mari incat mai curand se poate spune ca nu functioneaza", afirma semnatarii scrisorii.

Medicii de familie spun ca trebuie sa faca ture de noapte ca sa valideze documentele si "solicita imperativ rezolvarea problemelor informatice si adaptarea normelor de activitate la ritmul de functionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situatii se rasfrang in primul rand asupra pacientilor prin prelungirea timpului de asteptare".

Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic

"Disfunctionalitatile sistemului creeaza probleme insurmontabile medicului de familie, atat la nivel birocratic cat si in comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicina de familie (bilet de trimitere, reteta electronica) trebuie validate in termen de maximum 72 de ore insa au fost situatii in care pe o perioada de 3 zile sistemul a functionat adunat 2-3 ore", spun semnatarii scrisorii.

Ei adauga ca "multi dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperand ca sistemul este mai accesibil in aceasta perioada a zilei. Tot in aceasta perioada a zilei medicii de familie incearca si daca au noroc reusesc sa faca raportarile lunare obligatorii catre CNAS".

Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic: "Pentru ca semnalele intense transmise in ultimii ani despre aceasta situatie au ramas efectiv fara raspuns, medicii de familie au inceput luna trecuta, pe 10 Mai, o monitorizare interna a sistemului. Practic, medicii au acordat zilnic note functionarii sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparenta revigorare in perioada imediat ulterioara lansarii publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prabusit lamentabil dupa o saptamana de la alegerile europarlamentare. Graficul prezentat anterior arata modul in care practicienii din cabinetele de medicina de familie percep calitatea si functionalitatea sistemelor SIUI si PIAS. Astazi, exact la o luna de la lansarea monitorizarii, sistemul SIUI a obtinut media 0,33. Pentru a vedea nivelul de indignare si nemultumire ale medicilor de familie, va invitam sa consultati pagina Facebook: @Comunicare-SNMF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri