După un weekend ceva mai relaxat din punct de vedere al numărului de noi cazuri, ziua de 3 noiembrie zguduie România din temelii cu aproximativ 8.000 de cazuri noi. În plin an electoral românesc, sistemul sanitar este cel sacrificat în fața dublei crize care a năvălit nu doar în țara noastră, ci în întreaga Europă. Ce reguli noi ar putea fi impuse pentru stoparea răspândirii virusului? Răspunsul medicilor: doar lockdown-ul ne-a mai rămas.

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de stat de Urgență Floreasca, cel care atrage atenția asupra impunerii unor restricții serioase în zonele de focar, este medicul care a declarat, în urma a aproximativ 8.000 de cazuri noi, că această creștere nu mai poate fi stăvilită doar cu portul obligatoriu al măștii.

”Singura soluție rămasă pentru stoparea răspândirii virusului în România este reglementarea instaurării unui lockdown. Am fost foarte surprins când, pentru București, o zonă focar, de altfel, au fost prelungite pentru alte două săptămâni niște reguli ale căror efecte au fost inexistente”, a declarat Radu Țincu, pentru wall-street.ro.

Numărul mare de cazuri raportat zilnic se vede și în creșterea numărului de pacienți din ATI, unde, pe 3 noiembrie, ne-am apropiat de maximul pe care România îl deține, în prezent (în jur de 1.200). Și asta e nimic, spune dr. Țincu, acesta vorbind despre o creștere accelerată în următoarele zile în secțiile de Terapie Intensivă.

”Ceea ce vedem în ATI este reflecția trendului ascendent din săptămânile trecute. În următoarele 10-12 zile vom asista la o creștere accelerată a ocupării paturilor în ATI, dată fiind rata de infectare crescută cu care ne confruntăm”, a explicat medicul.

Vezi și: Medic unitate suport-COVID: Avem nevoie de un lockdown personal

Care va fi cea mai mare problemă în România

Capacitatea maximă a sistemului sanitar românesc ne dă târcoale. Ce va însemna acest lucru pentru România? O mortalitate crescută, și nu doar în rândurile pacienților cu COVID-19.

Dr. Țincu semnalează două probleme serioase, pe de o parte, nevoia de transfer a paciențior infectați cu noul virus în alte spitale, care va întârzia tratarea acestora în timp real și util. Iar pe de alt parte, aglomerarea secțiilor ATI din spitale va bloca accesul pacienților cronici.

”Ne vom confrunta cu o mortalitate crescută, chiar dacă virusul nu este atât de mortal comparativ cu altele. Deja se găsesc cu greu locuri în spitale pentru pacienții cu coronavirus din zonele de focar. În curând, aceștia vor avea nevoie de transfer în alte unități medicale, ceea ce va întârzia tratarea bolii, aflată în evoluție continuă. În plus, să nu uităm de pacienții cronici, care suferă deja din cauza limitării accesului în unitățile medicale”, a mai spus medicul.

Nu în ultimul rând, acesta a menționat că nu implementarea unor circuite COVID va fi marea dificultate, acestea existând în toate unitățile medicale, încă de la începutul pandemiei. Dr. Țincu atrage din nou atenția asupra gestionării pacienților cu afecțiuni grave, în afara celor cu COVID-19.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 3 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 258.437 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 181.175 de pacienți au fost declarați vindecați.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri