De la scorul de peste 10.200 de cazuri pe zi, România a scăzut treptat poziționându-se în jur de 8.000 de noi infectări raportate constant. Am crede că ne aflăm pe o pantă descendentă, însă pe aceeași pantă se află și capacitatea de testare din țară, care scade vâzând cu ochii. Doctorul Radu Țincu, medic primar ATI în Spitalul de Urgență București (Floreasca) explică, într-un interviu wall-street.ro, care ar putea fi motivele diminuării testărilor.

Analizând la nivel național, situația pandemică din România ar putea fi caracterizată de un soi de optimism. Însă din punct de vedere județean, doza de optimism se îndepărtează. Bucureștiul se află în cădere liberă în fața coronavirusului, cu secțiile de ATI pline și cu aproximativ 2.000 de cazuri anunțate consecutiv, excepție făcând zilele de weekend, când testările sunt încă o dată diminuate.

Nici Constanța sau Ilfovul nu sunt caracterizate de o situație mai îmbucurătoare, sub auspiciile carantinei instituite de mai bine de două săptămâni, acestea înregistrând peste 300 de cazuri zilnic.

”Am putea spune că ne aflăm pe un platou, pentru că nu am mai înregistrat creșteri, ceea ce dă o notă de optimism la nivel național. Însă dacă privim zonal, în București, spre exemplu, care este cea mai mare aglomerare urbană din România, vom ajunge la concluzia că platoul a depășit capacitatea sistemului sanitar. Motivul este unul cât se poate de evident și anume, transferurile realizate cu aeronave militare a unor pacienți pentru care nu s-au mai găsit locuri în spitalele din Capitală”, a explicat dr. Radu Țincu, pentru wall-street.ro.

Dr. Țincu mai spune și că este necesar ca măsurile impuse în Capitală să fie reconsiderate, deoarece acestea nu și-au dovedit eficiența în limitarea răspândirii virusului.

De ce România testează mai puțin

Numărul de teste este cel care influențează evoluția pandemiei. În plus, foarte multe state au apelat la măsura testării în masă pentru a stăpâni, într-o formă sau alta, evoluția pandemică.

Este de neobservat faptul că în România, încă de dinainte de alegeri, numărul testelor a început să scadă. Conform celor transmise de dr. Țincu, sunt două motive pentru care scad testările în România:

  1. efectuarea testelor la cerere a scăzut, deoarece românii nu mai pleacă în concedii,
  2. definiția de caz este învechită.

”România menține aceeași defini'ie de caz de la începutul lunii octombrie. De atunci, multe lucruri s-au schimbat în ceea ce privește manifestările COVID-19. Atâta timp cât definiția de caz rămâne una neadaptată realității, pacienții care ar trebui testați, nu sunt”, a precizat medicul.

COVID-19, tusea și junghiul pentru politica din România

Dincolo de ordinea imaginată a efectuării testărilor, în mod cert, COVID-19 ”nu a picat” bine politicii din România, după cum o mărturisește și dr. Țincu.

Anul 2020 a fost un nefavorabil gestionării crizei sanitare, deoarece a fost un an electoral.

Alegeri locale, alegeri parlamentare și formarea unui nou Guvern sunt chestiuni cu prioritate pentru decidenții politici din România, iar aceasta îngreunează o gestionare eficientă a pandemiei. Între interesele politice și cele ale poporului (ironia este că interesele politice ar trebui să fie cele ale poporului), liderii ”uită” de nevoile din sectorul sanitar, acutizate de criza provocată de coronavirus. Din când în când, mai izbucnește un incendiu care ”organizează” echipele.

”Cu cât instabilitatea politică va fi mai intensă, cu atât gestionarea crizei va fi mai dificilă. Negocierile politice îi distrag pe liderii politici. Până acum, oficialii au fost cei care au cerut din partea poporului maturitate și responsabilitate în respectarea regulilor, acum a venit rândul poporului, care trebuie să ceară aceleași lucruri pentru soluționarea crizei de coronavirus”, a explicat dr. Țincu.

Vaccinarea în România: o problemă logistică sau una de comunicare

Vestea aprobării unui vaccin anti-COVID a venit ca un cadou de Crăciun pentru cei mai mulți dintre noi. Nu 100% aprobatoare, România s-a bucurat și ea la aflarea veștii, însă, în colțurile nu foarte îndepărtate ale țării, grupurile de anti-vacciniști și-au pregătit temele.

Și pentru că politica sau, mai degrabă, politicienii au un rol bine definit și în campania de vaccinare, iată care sunt cele două aspecte de care aceștia ar trebui să țină cont, potrivit medicului Radu Țincu:

  • siguranța segmentului logistic;

”Liderii politici trebuie să se asigure că au logistica necesară pentru transportarea, depozitarea și furnizarea vaccinului pentru români. Ei trebuie să fie siguri că au toate planurile acoperite în ceea ce privește infrastructura de vaccinare”, a explicat dr. Țincu.

  • comunicarea, deoarece în absența sa, campania va fi un ”eșec total”.

”În România, aproximativ 24% din populație prezintă un grad de acceptare al vaccinare. Ori pentru o imunizare colectivă avem nevoie ca cel puțin 60% din populație să se vaccineze. Până acum, autoritățile ne-au tot spus că e totul pregătit, însă nu am auzit să ne informeze asupra efectelor pozitive ale vaccinării. Logistica nu ne interesează pe noi, este treaba autorităților. Degeaba se pregătesc logistic, dacă lumea nu se va vaccina. Practic, vaccinul va fi inutil, iar campania va eșua”, a conchis dr. Radu Țincu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri