Radu Țincu, medic primar ATI: Capacitatea de paturi în plus nu e suficientă

Săptămâna și recordul este sintagma care definește întocmai evoluția pandemică din România. De la 3.000 la 4.000, iar acum la aproximativ 5.000 de cazuri noi pe zi. La ce să ne așteptăm? La ajutor internațional, în curând, spun medicii.

Contactat de wall-street.ro, dr. Radu Țincu, medic primar pe Terapie Intensivă la Spitalul de stat de Urgență Floreasca, susține că situația în care ne aflăm este de-a dreptul îngrijorătoare, iar politicile sanitare trebuie gândite serios înainte de implementare. În mod cert, evoluția pandemiei în România ne scapă printre degete.

”Îngrijorarea pornește din ATI, unde ne vom confrunta, în foarte curând, cu o creștere a numărului de pacienți. Luând în calcul doar cazurile de pe București și anume, cele 800 de astăzi, vom avea o creștere extrem de importantă în Terapie Intensivă în zilele următoare”, a declarat dr. Țincu.

Acesta insistă asupra unor reguli la nivel de internare și de distribuție a pacienților în spitalele din România.

Vezi și: Medic Terapie Intensivă: După 20 octombrie, TOATE paturile din ATI vor fi ocupate

Citeste si:
România, într-o relaxare timpurie? Ce spun medicii despre...
România, într-o relaxare...

”Avem o creștere a capacității de paturi, însă nu e suficientă. Creșterea aceasta nu va putea susține creșterea numărului de cazuri pe care o vedem zilnic. E nevoie urgentă de o suplimentare a unităților suport-COVID, prin reconstrucția de infrastructură medicală și redistribuirea personalului medical. Ne confruntăm cu o depășire regională a capacității medicale”, a explicat medicul.

În plus, acesta a menționat că transferarea pacienților infectați în toate spitalele din Capitală, unde este cea mai gravă situație, nu reprezintă o soluție.

”Avem nevoie de unități suport-COVID dedicate. Transferul pacienților infectați către alte spitale, câte 10-15 pe unitate, nu ajută. Din contră, contribuie la contaminarea sistemului medical românesc”, a mai spus dr. Țincu.

Pacienții asimptomatici vor fi tratați la domiciliu

Decizia pe care ministrul Nelu Tătaru o va adopta a generat o serie de controverse în România. Corectă sau nu, este ”singura soluție pe care o avem pentru decongestionarea sistemului medical”.

Citeste si:
Medic ATI: Spitalele au nevoie urgentă de verificări ale...
Medic ATI: Tragedia de la...

Este imposibil ca toți cei 4.000 de pacienți depistați pozitiv să fie spitalizați. Prin urmare, cei asimptomatici vor rămâne la domiciliu. Bineînțeles, este vorba despre pacienții care nu fac parte din vreo grupă vulnerabilă și nu au alte afecțiuni”, a adăugat dr. Țincu.

Acesta a explicat și decizia ministrului Tătaru despre care spune că s-a bazat pe două argumente solide. Pe de o parte, studiile au demonstrat că cei asimptomatici nu dezvoltă forme severe de boală, sunt câteva excepții. Iar pe de altă parte, este vorba despre evoluția pandemiei, care dă peste cap sistemul medical din România.

Însă medicul atrage atenția asupra celor care nu vor respecta perioada de izolare, pe durata tratamentului la domiciliu.

”Aici este de fapt vulnerabilitatea cea mai mare pe care România o are. Cei aflați în izolare trebuie să respecte de bunăvoie regula rămânerii în casă. În plus, eu am aflat despre cazuri ușor simptomatice, iar pacienții respectivi nu doresc să se testeze de teama unui rezultat pozitiv, care i-ar obliga să stea în casă. Aici ține de moralitatea fiecăruia dintre noi”, a mai spus medicul.

Citeste si:
Bilanț COVID 19 iunie | Cifrele raportate în ultimele 24 de ore
Bilanț COVID 19 iunie |...

Are România nevoie de ajutor internațional?

Întrebarea care, poate, ar stârni zâmbetul pe buzele unora dintre noi, dar pentru care răspunsul este aproape afirmativ. Pentru moment, țara noastră nu are nevoie de suport străin, însă dacă lucrurile nu vor fi stăvilite prin metode interne, autoritățile trebuie să își îndrepte privirea către Occident.

”Avem nevoie de politici guvernamentale preventive sau anticipative, nicidecum constatatoare. Autoritățile ar trebui să poarte deja discuții în acest sens, pentru a fi pregătite pentru un eventual colaps. Ar trebui discutate condițiile de transfer al personalului medical, durata șederii acestuia sau costurile acestor proceduri. E important să fim pregătiți din timp, pentru că nu putem ști, având în vedere evoluția pandemică la nivel european, în ce măsură celelalte state vor putea interveni”, a conchis medicul.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.902 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 22 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 196.004 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 141.089 de pacienți au fost declarați vindecați.

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri