Între alegeri, sărbători de iarnă și restricții, coronavirusul nu vrea să se ”odihnească” în goana sa prin România. Cu peste 1.000 de cazuri în București, peste alte 700 de cazuri prin țară (în speță, Clujul), spitalele urlă în neputința lor de a gestiona mai eficient pandemia. În cel de-al nouălea ceas, au fost impuse noi restricții, doar după ce România a atins pragul de 10.000 de cazuri. Cu toate acestea, medicii avertizează cu privire la o viitoare săptămână de creșteri.

Contactat de wall-street.ro, dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Stat de Urgență Floreasca, a declarat că va urma o săptămână cu un trend ascendent, în ciuda restricțiilor impuse, care oricum vor intra în vigoare cu data 9 noiembrie.

”Cel mai probabil, vom atinge 12.000 de cazuri pe zi. Restricțiile au nevoie de o perioadă de cel puțin 10 zile pentu a-și instala efectele. Dar fără aceste restricții, am fi ajuns cu ușurință la 20.000 de cazuri pe zi, poate chiar 25.000 de noi infectări raportate zilnic în decembrie”, a comentat medicul.

În acest sens, restricțiile impuse au rolul de a limita activitățile non-esențiale, astfel rezultatul ar urma să fie încetinirea răspândirii coronavirusului.

”La nivelul la care accelerează pandemia în România, avem nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a reduce ritmul infectărilor”, mai spune dr. Țincu, cel care atrage atenția autorităților cu privire la necesitatea introducerii unor noi restricții de câteva săptămâni bune.

Capacitatea ATI atârnă de ”un pat”

Chiar și autoritățile susțin că situația din ATI este gravă, darămite medicii care sunt cei aflați în linia întâi, confruntându-se cu forme din ce în ce mai grave ale bolii.

”La ATI ne așteaptă o luptă și mai dificilă. Noi încă ne confruntăm cu imaginea săptămânilor trecute, când înregistram 4.000 de cazuri pe zi. În curând, vom vedea rezultatul a 8.000-10.000 de cazuri pe zi, ceea ce nu va fi ușor de gestionat”, a declarat dr. Țincu.

Tot el este cel care susține că această capacitate maximă a paturilor din Terapie Intensivă nu va fi atinsă la nivel național. Însă, regional vorbind, multe județe sunt deja depășite de situație.

”Va fi nevoie de dislocarea unor paturi de ATI din alte spitale, pentru a face loc bolnavilor de COVID. Iar acest lucru va genera probleme serioase în tratarea bolnavilor cronici, care au și ei nevoie de îngrijiri medicale”, a conchis medicul.

Conform raportării făcute de Grupul de Comunicare Strategică pe data de 7 noiembrie, în urma testelor efectuate la nivel național, au fost înregistrate 9.937 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.113.Dintre acestea, 1.048 sunt internate la ATI. De asemenea, în același interval menționat mai sus au fost raportate 130 de decese (86 bărbați și 44 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus,

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri