România a bifat un nou prag psihologic în ceea ce privește pandemia. Dacă trecerea de la 4.000 la 5.000 nu a fost atât de bruscă, noua bornă de 6.000 ne-a lovit cu peste 400 de cazuri în plus. Ce spun medicii? E nevoie de un lockdown regional, ca să putem readuce lucrurile pe linia de plutire. Ce fac autoritățile? Se pregătesc temeinic pentru alegerile din 6 decembrie. Oare ce ne va aduce Moșul?

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Stat de Urgență Floreasca, este de părere că trebuie impus urgent un lockdown regional la nivelul zonelor cu focare, în speță Bucureștiul.

”Cu riscul de a supăra populația și autoritățile, în Capitală este nevoie de un lockdown pentru a diminua răspândirea virusului. Dacă tot susținem că luăm în calcul exemplele internaționale, Franța tocmai ce a anunțat intrarea în starea de urgență, chiar dacă este una mai ”blândă” decât în primăvară”, a declarat dr. Țincu, pentru wall-street.ro.

Medicul mai spune și că ne apropiem de cea de-a doua săptămână în care au funcționat niște restricții, iar efectele încă nu se văd, ci din contră. Dovada stă în faptul că Bucureștiul are peste 1.100 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. În acest sens, acesta atrage atenția asupra mesajului optimist transmis de autorități în ceea ce privește combaterea pandemiei în România.

”Nu este deloc așa! Suplimentarea numărului de paturi de la începutul săptămânii trecute deja nu mai este valabilă. În acest moment, Spitalul Sf. Ioan devine spital suport COVID în întregime”, comentează medicul.

Unde vom face Crăciunul

Dr. Țincu susține că avem nevoie de măsuri urgente, altfel România nu va rezista nici până la alegerile parlamentare, darămite până la Crăciun.

”E nevoie de responsabilitate și de măsuri corecte, adoptate la timp. Dacă va fi impus un lockdown regional, acesta va avea de 10 până la 16 zile să își demonstreze efectele. Nu putem să transformăm toate spitalele în unități suport COVID, pentru că ceilalți bolnavi nu vor mai avea unde să meargă”, a mai spus acesta.

Cu creșterea pe care o avem acum, România nu va ajunge nici până la alegerile parlamentare, darămite până la Crăciun.

Medicul primar ATI atrage atenția asupra numărului mare de cazuri de astăzi, din care aproximativ 300 de persoane vor ajunge în secțiile de Terapie Intensivă.

”Capacitatea națională de paturi ATI (în toate unitățile medicale COVID și non COVID) este de aproximativ 3.000 de paturi, dintre 2.300 sunt conectate la ventilatoare. Dacă vom continua cu ceea ce avem acum, în 10-12 zile vom epuiza toată capacitatea sanitară a României”, a explicat dr. Țincu.

Nu în ultimul rând, medicul atrage atenția asupra locuitorilor, mai ales a celor din zone focar, cum ar fi Bucureștiul.

”Sistemul sanitar va ajunge, în curând, la capacitate maximă. Trebuie să ne comportăm ca și cum ar exista deja o stare de urgență instituită și trebuie să evităm orice minimă activitate de socializare. La cât de serioasă este transmiterea comunitară acum, într-o zi s-ar putea să ne întâlnim nu cu una, ci zeci de persoane infectate cu noul coronavirus”, a conchis medicul.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri