Luna octombrie a fost una dificilă din punct de vedere al răspândirii coronavirusului în România. Atât specialiștii, cât și autoritățile au transmis că România se află pe un trend ascendent, în acord cu evoluția pandemiei la nivel regional. Chiar șeful statului a apreciat că situația epidemiologică nu ne permită o reîntoarcere la viața pe care o aveam anterior de debutul pandemiei.

Mai multe activări de scenariu roșu în această lună

Pe 1 octombrie, virusul SARS-CoV-2 și-a făcut tot mai mult loc printre români și asta pentru că a fost o nouă zi în care s-a depășit borna de 2.000 de cazuri, raportate în doar 24 de ore. Până în prima jumătate a lunii, numărul infecțiilor noi, înregistrate în decurs de o zi, avea să se dubleze. Numărul tot mai mari de contaminări a crescut gradual, de la 2.086 de cazuri noi în prima zi, la 4.016, cifră înregistrată pe 14 octombrie, atunci când România a trecut pentru prima dată de acest prag psihologic al infectărilor.

Tot în prima jumătate a lunii, pe 13 octombrie, Capitala intră în scenariul roșu, cu un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile de 2,69 la 1.000 de locuitori, potrivit informațiilor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. O zi după, masca devine obligatorie în zonele deschise, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori.

În săptămâna 19-25 octombrie, numărul de infectări zilnice în România depășește 5.000 de cazuri pentru prima dată. Pe 23 octombrie, la nivel național sunt raportate 5.028 de noi contaminări cu coronavirus, ceea ce ducea atunci la un total de 201.032 înregistrate la nivelul întregii țări.

Săptămâna 26 octombrie-1 noiembrie avea să fie cea mai dificilă de până atunci și asta pentru că pe 29 octombrie, România depășește 6.481 de noi cazuri zilnice de coronavirus. Presiunea din spitale începe să fie din ce în ce mai mare pe măsură ce tot mai multe unități sanitare încep să primească tot mai mulți pacienți infectați cu COVID-19.

Bucureștiul a înregistrat, pe 29 octombrie, cele mai multe persoane infectate de la începutul pandemiei-1.129.

A doua zi a venit cu un nou record, de aceast dată pentru județele Cluj și Timiș, unde s-au înregistrat 385 de cazuri noi de coronavirus și, respectiv, 406.

Citește și: Am ajuns să refuzăm pacienți la internare

Coeficientul de infectare în luna octombrie

Tot în prima jumătate a lunii, pe 13 octombrie, Capitala intră în scenariul roșu, cu un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile de 2,69 la 1.000 de locuitori, potrivit informațiilor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. O zi după, masca devine obligatorie în zonele deschise, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori. Totodată

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.

Pe 31 octombrie, 8 județe din România, alături de București, au depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori. Alba, Bihor, Cluj, Harghita, Mureș, Sibiu, Timiș Sălaj sunt județele care s-au regăsit în această situație.

Luna cu cei mai mulți pacienți internați la ATI

Pe măsură ce România a intrat în al doilea val al pandemiei de COVID-19, creșterea numărului de infectări a adus și mai mulți pacienți internați în spital cu forme severe ale bolii, care au avut nevoie de internări în secțiile de anestezie și terapie intensivă (ATI).

Dacă pacientul internat manifestă doar o complicație respiratorie, acesta este intubat pe secție. În ATI ajung pacienții cu manifestări diverse, cum ar fi tulburări hidroelectrice sau tulburări de risc.

-dr. Beatrice Mahler, managerul Institutul Național de Pneumofitziologie ”Marius Nasta”-

După primele cinci zile ale lunii, peste 600 de pacienți au fost internați la ATI, ceea ce începea să pună treptat, dar sigur, tot mai multă presiune pe unitățile spitalicești. Beatrice Mahler spune atunci că România nu este departe de situția Italiei.

Mijlocul lunii aduce un nou record la ATI, unde numărul pacienților internați ajunge la 721. Treptat, numărul a crescut la 828 până pe 25 octombrie, în timp ce recordul avea să fie atins exact în ultima zi din lună, când au fost raportate 923 de cazuri.

Evoluția deceselor

În ceea ce privește persoanele care au decedat în această lună, nu s-a remarcat o evoluție constantă a numărului acestora, în prima jumătate de lună. Până pe 15 octombrie, numărul deceselor raportate într-o singură zi nu a fost mai mare de 73.
O creștere, însă, a numărului de decese a fost înregistrată începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, simultan cu creșterea numărului de cazuri raportate zilnic și cel al pacienților internați la terapie intensivă.

În săptămâna 26-1 noiembrie, numărul deceselor avea să crească vertiginos, de la 73, pe data de 26 octombrie, la 101 pe 31 octombrie.

Citește și: Medic primar ATI: Cu creșterea de acum, România nu va rezista până la alegeri

Cum a evoluat numărul de teste în octombrie

În total, în luna octombrie, autoritățile au realizat 82.305.700 de teste la nivel național. Cele mai multe au fost efectuate pe 21 octombrie, când s-au prelucrat 37.025 teste în întreaga țară, conform cifrelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. La polul opus, ziua cu cele mai puține testări pentru COVID-19 a fost 5 octombrie, când s-au efectuat 6.537 de teste.

Sursa foto: Shutterstock & Agerpres

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri