Educația este unul dintre subiectele sensibile ale României și a devenit cu atât mai sensibil în plină pandemie. Pentru a spăla nereușitele abătute asupra domeniului, Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă principala soluție. Cele aproximativ 4 miliarde de euro au cinci linii de finanțare, care ar trebui să fie realizate în cinci ani, iar după această perioadă, școlile din țara noastră ar trebui să fie la standarde europene. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că peste cinci ani, toate școlile din România vor avea laboratoare de biologie-fizică-chimie.

PNRR-ul a devenit șansa reală la modernitate pentru România, aceasta pentru că planul trece prin filtrul Comisiei Europene, care impune un termen de realizare de cinci ani. În acest sens, infrastructura este una dintre direcțiile cheie ale documentului.

”Peste cinci ani, toate școlile din România vor avea laboratoare de biologie-fizică-chimie. De asemenea, nu vom avea nicio problemă cu predarea online, dacă vom fi nevoiți să apelăm la această metodă. În plus, vor fi prezente și laboratoarele de informatică și robotică”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la Digi24.

În ceea ce privește robotica, ministrul a insistat asupra promisiunii sale, conform căreia domeniul roboticii va ajunge la rang de olimpiadă în România.

PNRR-ul, o dovadă de responsabilitate

Planul Național de Redresare și Reziliență este unul dintre cele mai importante proiecte ale României, dar și o importantă dovadă de responsabilitate.

Banii obținuți prin acest împrumut trebuie investiți în direcțiile promise, altfel aceștia vor trebui returnați.

”Eșecul unuia este eșecul tuturor. Dacă la autostrăzi nu facem nimic, nici la educație nu primim bani”, a explicat ministrul Educației.

Tot acesta a făcut mențiunea că prin acest plan România primește mai mulți bani decât a primit de la intrarea în Uniunea Europeană.

În plus, Cîmpeanu a precizat că un avans de 13% va intra în conturile ministerului la începutul anului 2022.

”Chiar dacă banii vor intra mai târziu, noi vom începe să livrăm materialele în școli la finalul acestui an”, a mai spus ministrul.

Totodată, Cîmpeanu a menționat că cel mai dificil aspect în ceea ce privește PNRR-ul este găsirea resursei umane potrivite, deoarece lipsesc oamenii capabili din minister.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri