România se află în 2020 pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința tinerilor de 25-34 de ani care au absolvit o facultate cu un procent de 25%, dupa Italia (29%) și Ungaria (31%). Media europeană era anul trecut de 40%, iar targetul Uniunii Europene este ca în 2030 să ajungă la un procent de 45% tineri absolvenți de studii superioare. Pe de altă parte, pe primele locuri în UE în ceea ce privește procentul de tineri absolvenți de învățământ universitar se află Luxemburg (62%), Irlanda (59%) și Cipru (59%).

Peste 73% dintre elevii din programul educațional „Vreau în clasa a 9-a” derulat de Fundaţia World Vision România, organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, au fost admiși anul acesta la facultate. Procentul este de trei ori mai mare decât media națională a absolvenţilor de studii superioare, conform datelor publicate de Eurostat în 2020.

tineri Romania care au studii superioare

Sursa foto: Eurostat

Specializările preferate de absolvenții programului „Vreau în clasa a 9-a” sunt: Agronomie; Automatică, Calculatoare și Electronică; Drept; Științele Educației; Litere; Medicină; Postliceală Sanitară; Științe economice; Subofițeri poliție/Academia de Poliție; Teologie.

Ce universități aleg tinerii din România

De asemenea, în topul universităților preferate de elevii din programul derulat de World Vision s-au situat:

  • Universitatea din București
  • Universitatea Politehnică din București
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj
  • Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași
  • Universitatea din Craiova
  • Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
  • Facultatea de Medicină din Craiova.

Programul „Vreau în clasa a 9-a” a ajutat in anul scolar 2020-2021 peste 800 de elevi de liceu din mediul rural, dintre care peste 200 au dat anul acesta examenul de Bacalaureat. Rata de promovabilitate după sesiunea din iunie a fost de 83,8%, iar după cea din august a crescut la 88,6%. Comparativ, la nivel național, după rezolvarea contestațiilor, rata de promovabilitate în luna iunie a fost de 69,8%, iar în sesiunea din august de 32,9%.

Rezultatele de la admiterea la facultate a elevilor din programul „Vreau în clasa a 9-a”ne arată că tinerii își doresc să învețe și fac acest lucru dacă au susținerea necesară atât din punct de vedere financiar, cât şi al dezvoltării personale care excede învăţarea formală. Ne vom continua activitățile cu elevii de liceu din mediul rural sperând ca prin sprijinul persoanelor fizice și al companiilor să oferim șansa de a studia pentru cât mai mulți liceeni.

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România

Elevii din programul Vreau în clasa a 9-a sunt copii din mediul rural care nu au posibilităţi materiale, dar care îşi doresc foarte mult să înveţe. Pe de o parte elevii primesc burse lunare, care acoperă unele din nevoile de bază ale acestora (transport, cazare, mâncare), iar, pe de altă parte, participă la activități de consiliere vocaţională, dezvoltare personală, stagii de practică, voluntariat, mentorat, activităţi culturale şi tabere de vară.

World Vision România a lansat în această vară campania de strângere de fonduri sub egida #Ameritat pentru extinderea programul „Vreau în clasa a 9-a”.

Sursa foto: World Vision Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri