Încă din primăvară se discută chestiunea testării elevilor în școală, ca măsură de prevenție împotriva COVID-19, însă nu a fost stabilită o formă clară a procedurii de testare. Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, insistă că își dorește ca testarea să fie cât mai rapid implementată în unitățile de învățământ, deoarece testele trebuie să sosească. ”Joia viitoare am putea avea prima testare în școli”, a declarat acesta, cu mențiunea că mai are nevoie de puțin ajutor din partea Ministerului Sănătății.

”Joia viitoare am putea avea prima testare în școli. Mi s-a promis că la finalul săptămânii acesteia testele ar putea ajunge în posesia noastră. Acum, totul depinde de cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar Raed Arafat mi-a promis că în maximum 24 de ore de la sosirea testelor în țară, acestea vor ajunge în școli”, a declarat Cîmpeanu, într-o intervenție la Digi24.

Ministru interimar al Educației a mai propus și testarea în regim diferit al preșcolarilor față de cei de la gimnaziu sau liceu, unde sunt copii mai mari, care înțeleg mai bine chestiunea testării.

”Nu avem personal medical în școli. M-aș fi bucurat să fie așa, dar trebuie să ne bazăm pe profesori și pe părinți”, a mai spus ministrul, motivând faptul că testarea poate dura mai mult decât ne-am imagina, iar orele ar avea de suferit.

Totodată, Cîmpeanu insistă că a revenit către Ministerul Sănătății, respectiv INSP, cu trei întrebări suplimentare instrucțiunii deja publicate în Monitorul Oficial, după cum urmează:

  • se poate realiza testarea la domiciliu, mai ales pentru cei mici,
  • e nevoie de acordul părinților pentru testare,
  • mai e nevoie de testare la grădiniță din moment ce instrucțiunea se referă doar la elevi.

”În procedura de testare a elevilor s-ar putea implica și medicii de familie, dar nu emit eu propuneri în segmentul Ministerului Sănătății”, a precizat Cîmpeanu.

Potrivit normelor în vigoare, testarea ar urma să aiba loc în zilele de luni și joi, în cursul dimineții, și vor fi testați inclusiv cei vaccinați.

”Testele de salivă nu sunt omologate și nu au nevoie de omologare, pentru că nu pot fi folosite în raportarea corona forms. Acesta este și motivul pentru care un PCR le confirmă, în cazul unei suspiciuni de pozitivitate. Ele sunt autorizate la nivel internațional și sunt folosite ca o formă de prevenție”, a explicat ministrul.

România are aproximativ 2.900.000 de elevi și preșcolari și circa 265.000 de profesori.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri