Antreprenorul Bogdan Micu a inițiat, în 2015, un proiect afterschool pentru copiii defavorizați din Brașov. Astfel, timp de 3 ani, Asociația Micul Geniu a oferit o educație adecvată care a schimbat modul de percepție al vieții pentru aproximativ 20 de copii.

“Pin acest afterschool, am încercat să creez un loc în care copiii să stea într-un mediu mai prietenos și să petreacă mai puțin în atmosfera nocivă de acasă”, a declarat, pentru Wall-Street, Bogdan Micu (foto), fondatorul asociației Micul Geniu.

Bogdan MicuSursă foto: Imperiul Leilor

Cum a măsurat Bogdan succesul acestui proiect? Prin schimbarea pe care el a adus-o în atitudinea copiilor care au beneficiat de serviciile acestui afterschool.

La un moment dat, mai mulți copii din cadrul afterschool-ului au participat la un maraton. Printre ei era și un băiat supraponderal și foarte timid care a venit doar pentru că l-au rugat colegii. Ceilalți copii au ajuns la finish, dar acest băiat nu mai venea și ne-am speriat. Într-un un final l-am găsit, venea cărând pe umăr un alt băiat care își scrântise piciorul. Am fost extrem de mândru și impresionat de atitudinea și caracterul acestui copil.

- Bogdan Micu, fondator Micul Geniu -

Însă, odată cu venirea pandemiei, a lockdown-ului și a școlii online, Bogdan a decis să pivoteze proiectul într-o altă direcție, aceea a aduce curent electric copiilor din familii defavorizate.

„Foarte mulți copii aveau telefon sau tabletă de la școală, dar nu aveau curent pentru a le putea folosi. Atunci am decis să demarăm proiectul «Lumină pentru educație», în cadrul căruia instalăm panouri solare cu baterii și producem curent electric pentru copiii care stau în aceste case fără electricitate”, explică Bogdan Micu.

Asociatia Micul Geniu

Asociatia Micul GeniuÎn 2019, asociația Micul Geniu a realizat acest proiect din fonduri proprii, iar în 2020 l-a implementat în colaborare cu Engie, care era deja un partener de business al lui Bogdan Micu.

“Anul trecut, cei de la Engie ne-au alocat un buget de 30.000 de euro și am branșat la electricitate 22 de familii. În acest an, bugetul din partea Engie este de 40.000 de euro și ne-am propus să ajungem la minimum 25 de familii”, a declarat, pentru Wall-Street, Ovidiu Ursu, directorul executiv al Asociației Micul Geniu.

Asociatia Micul Geniu

Asociatia Micul Geniu

Soluția de electricitate oferită de Asociația Micul Geniu susține un consum mic de energie. Sistemul este compus din două becuri (pentru majoritatea familiilor este suficient) și o priză de 220v la care își pot alimenta laptopul, telefonul sau tableta. Sistemul este conceput și vine în sprijinul copiilor pentru ca aceștia să nu piardă contactul cu școala: să își poată încărca dispozitivele electronice, să aibă lumină pentru a putea citi și pentru a-și face temele. Instalarea propriu-zisă a sistemului durează între trei și cinci ore, iar momentan asociația acoperă județele Brăila, Galați, Buzău, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Călărași, Ialomița și Constanța.

Asociatia Micul GeniuAsociatia Micul GeniuPentru a ajunge la oamenii care au o nevoie reală și acută de ajutorul lor, cei de la asociație au creat un flux de lucru cu Ministerul Muncii.

“Noi trimitem o adresă către Ministerul Muncii, ei preiau și trimit către DGASPC-urile județene, iar acestea, la rândul lor, transmit în teritoriu către fiecare UAT (Unitate Administrativ-Teritorială). Din teritoriu suntem contactați și ni se comunică dacă sunt sau nu cazuri care s-ar preta pe proiectul nostru. Mai apoi, mergem la fața locului pentru a constata dacă familiile au sau nu nevoie de noi, iar ulterior ne ducem să instalăm soluția noastră”, a mai explicat Ovidiu Ursu.

Chiar dacă cei de la Asociația Micul Geniu își măresc an de an numărul de intervenții, nevoia în România este mult mai mare și de aceea ar merita extins un astfel de program.

“Marele nostru avantaj este că, fiind în business-ul de energie solară, avem know how-ul, oamenii și capacitatea logistică necesară pentru a face asta la un nivel mult mai mare decât o pot face alte proiecte. Dacă tot avem această infrastructură, este păcat să nu ajutăm cât mai multe familii, așa că îmi doresc să ajungem, într-un timp cât mai scurt, la 600 de copii pe an. Efortul nici nu este așa de mare: dacă găsim încă 3-4 companii care să ni se alăture cu finanțare putem realiza acest proiect destul de ușor. Unul dintre marile avantaje ale programului este că faci o singură dată investiția, iar în următorii 10 -15 ani, cât copiii vor sta în casa aceea, se vor folosi de el”, a mai adăugat Bogdan Micu.

Asociatia Micul GeniuAsociatia Micul Geniu

Dar Asociația Micul Geniu nu vrea să se oprească aici și își dorește să își extindă activitatea și către susținerea copiilor supradotați.

“Pe viitor, ne propunem să susținem copiii supradotați în demersurile lor educative. După ce îi vom identifica, prin testare psihologică, le vom evalua nevoile și vom stabili exact în ce măsură îi putem ajuta”, a mai declarat Ovidiu Ursu, directorul executiv al asociației.

Dar pentru a pune în practică toate aceste proiecte, asociația are, la rându-i, nevoie de susținere, așa că îi puteți ajuta AICI cu donații, puteți direcționa 3,5% din impozitul pe venit sau, de ce nu, puteți aloca asociației o parte din bugetele voastre de CSR.

Sursa foto: Asociația Micul Geniu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri