Pentru prima oara dupa iunie 1990, in centrul Capitalei a aparut o minitabara de corturi, creata de militantii unionisti ai Platformei Unioniste ”Actiunea 2012”. Spre deosebire de 1990, scopul manifestatiei nu mai este decomunizarea Romaniei, ci intregirea ei prin "unirea Moldovei cu tara-mama", asa ca numerosi basarabeni au batut drumul de la Chisinau la Bucuresti pentru a cere Unirea.

Dupa ciocnirile cu jandarmii, ridicarea unora dintre manifestanti si amendarea lor, reunirea unionistilor in Piata Universitatii, sambata seara, a fost prilej de conversatii, dar si de dezvaluiri care mai de care mai nastrusnice, potrivit News.ro.

La intoarcerea celor aproximativ 300 de unionisti de la mitingul din Piata Victoriei, sentimentele dominante erau furia si frustrarea fata de interventia jandarmeriei, care le-a stopat cu forta tentativa de a marsalui pe Calea Victoriei. Se schimbau impresii, iar cei care apucasera sa filmeze altercatia cu fortele de ordine le aratau si celorlalti imaginile pe telefoanele mobile.

Altii isi utilizau telefoanele pentru a-si anunta familiile despre ce se petrecuse in Bucuresti, semn ca familiile din Basarabia aflasera deja de incidentul din Bucuresti. Nu lipseau nici cei care se interesau pe social media de impactul manifestarii lor. ”Uite ce-a scris Ponta! Te doare capul, frate!”, ii arata telefonul un unionist unui amic.

A mai existat un singur incident cu jandarmii care, la un moment dat, observasera ca printre manifestanti se infiltrase un membru al unei galerii de fotbal si au incercat sa-l ”extraga”, fapt ce a starnit furia unora dintre manifestanti. Pana la urma, lucrurile s-au linistit repede, un ofiter discutand cu cativa manifestanti cu capetele ceva mai putin infierbantate. Treptat-treptat, jandarmii s-au indepartat din ce in ce mai mult de grupul manifestantilor, iar cand s-au lamurit ca riscul unor noi incidente era neglijabil si-au scos telefoanele pe care le-au butonat plictisiti mai toata seara.

Cand George Simion, liderul unionistilor, a dat consemnul ca vor ramane peste noapte in piata, s-a trecut la chestiuni organizatorice. Imediat au inceput sa apara corturi in piata, aduse de la sediul ”Actiunii 2012”, aflat la o distanta de doar cateva minute de mers pe jos. Paturi si ceai cald au fost repede distribuite, dar au fost aduse si cutii cu carti pe care noii locatari ai Pietii si le-au impartit cu gandul ca mai au de stat in strada.

Corturile au fost instalate de echipe ”mixte”, romani si basarabeni, piata devenind un mediu lingvistic foarte pestrit in care se auzea graiuri diverse: de la accentul din sud si Bucuresti, la cel moldovenesc, cu ambele variante, atat din stanga, cat si din dreapta Prutului. Erau chiar si ardeleni, unul dintre ei invatandu-l pe un basarabean, intre doua sloganuri unioniste, unul invatat pe stadion: ”Asta e peluza sepcilor rosii/ Niciodata nu ne vom uita stramosii/ Asta e peluza mea/ Peluza din Cluj-Napoca”.

Ce spun cei care manifesteaza pentru unirea cu Basarabia

De altfel, printre scandari, manifestantii adunati in mici grupuri discutau aprins pe diverse teme: alegerile prezidentiale din Moldova ce se apropie, dezinteresul politicienilor fata de Unire, chestiuni legate de istorie. Intre un bucurestean venit sa-si arate sprijinul pentru unionisti si un tanar basarabean, discutia a evoluat spre chestiuni mai extravagante.

”In martie 2018, incepe razboiul!”, a spus pe un ton doct bucuresteanul. ”Cari razboi?” a intrebat candid basarabeanul. ”Cu rusii”, i s-a raspuns. Apoi ”profetul” a dat asigurari ca Rusia nu va folosi arsenalul nuclear din considerente geofizice, anume miscarea curentilor de aer va face ca norul radioactiv format dupa explozie sa se indrepte tot asupra Rusiei. Din considerente similare, Putin nu va concretiza nici amenintarea de a crea un tsunami urias in Marea Neagra: ”La noi s-ar face un val de 5 metri, dar in Crimeea o sa fie de 50 de metri. Sa vezi ce repede o sa se elibereze atunci Crimeea!” Intre timp, basarabeanul se uita cu un amestec de fascinatie si amuzament la nonsalanta cu care acest Mitica ii indruga cele mai extravagante brasoave cu putinta.

Un alt bucurestean povestea oricarui era dispus sa-l asculte ce-i spusese un jandarm caruia ii ceruse explicatii pentru interventia colegilor sai din Piata Victoriei. ”A zis «daca vroiau sa se uneasca pe bune, venea jumatate de Moldova aici». Ce om! Pai acolo oamenii nu au treaba? Si poate ca nici nu bani sa vina ca-i lumea saraca. Pai vin tinerii astia din Basarabia si tu navalesti cu jandarmii? Ar trebui sa fie tot Bucurestiul aici, dar e lumea lase (sic!) ca ce-si zic, ca daca vin aici ii bate jadarmii”, spunea un barbat la vreo 50 de ani care, de suparare, isi tot impingea basca inspre ceafa.

Altii, mai pragmatici, au preferat sa se ocupe de instalarea corturilor si amenajarea lor, inainte sa stea la taifasuri. ”Vintili, mai Vintili, da' oamini si cazazi”, i-a spus cu accent de necontestat o fata unui prieten care se intinsese prea mult la vorba in loc sa treaca la munca. Asta nu i-a impiedicat pe altii sa continue sa schimbe impresii. Un basarabean, care se pare ca era deja familiarizat cu Bucurestii, ii explica unui prieten ce s-a intamplat in Piata Universitatii in timpul Revolutiei din 1989 aratandu-i cele doua cruci din Piata ridicate in memoria celor ucisi. Altul explica impresia pe care i-a facut-o Romania. ”Pientru mini, cand am vinit aisi, o fost un soc cultural. Lumea sivilizata, cultura di aisi, oamini di afaseri cari n-au sinji pi miini... Cand ii aud pi nostaljisi... Da' ii nu stiu nica”, a spus cu naduf un moldovean, nemultumit de reticentele aratate de unii dintre conationalii sai fata de Unire.

Citeste si:

    Altii erau mai putin incrincenati si se bucurau ca au reusit sa se adune si sa aduca mesajul unionist de la Chisinau la Bucuresti. ”Tu, atata cunocut aisea!”, spunea incantata o tanara basarabeanca.

    Sursa foto: Agerpres

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri