Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) constată întârzieri semnificative în implementarea jalonului din PNRR privitor la construirea și operaționalizarea a 110 creșe.

Conform PNRR, data de 30 iunie reprezenta termenul-limită pentru semnarea contractelor, însă în ultima zi a lunii trecute abia a fost publicat apelul de proiecte. Autoritățile nu au accelerat procedura de semnare a contractelor, în condițiile în care construirea de noi creșe în România este o necesitate acută.

Datele oficiale arată că România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește asigurarea locurilor în creșe pentru copiii mai mici de trei ani. Rapoartele din 2021 arată că din 587.808 copii cu vârste între 0 și 3 ani, doar 20.334 aveau locuri în creșe. Practic, mai puțin de 10% dintre copiii cu vârste până în trei ani au în acest moment loc în creșe.

Amintim că, în cazul depășirii cu mai mult de șase luni a termenelor prevăzute în PNRR, România riscă să piardă finanțarea de 230 de milioane de euro destinată acestui jalon. Poate chiar mai important, România riscă să piardă o oportunitate unică, care deși nu ar rezolva problema locurilor în creșe, ar atenua-o, în contextul în care an de an numărul solicitărilor de înscriere depășește semnificativ numărul locurilor disponibile.

Retail jobs

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri F