Inrautatirea perspectivelor de crestere ale economiei romanesti forteaza BNR sa apase mai puternic pedala relaxarii monetare, ducand dobanda cheie la un minim istoric, in contextul in care si inflatia s-a consolidat la un nivel redus, sustin analistii chestionati de wall-street.ro.
Banca centrala a hotarat joi reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, la 5,5%, in linie cu asteptarile analistilor.

Ca urmare, piata nu a fost luata prin surprindere, dupa cum remarca si economistul ING Bank Vlad Muscalu, cursul leului nefiind afectat de anuntul BNR, iar situatia a fost similara si pe piata interbancara.

Potrivit economistului sef al RBS Bank, Catalina Molnar, BNR va continua ciclul inceput in noiembrie 2011 de taiere a ratelor de dobanda, pe fondul procesului sustinut de dezinflatie si a deteriorarii perspectivelor economice pentru 2012.

"Consider ca aceasta reducere este cea mai buna varianta in contextul actual, mai ales ca inflatia a ajuns la minime istorice si are perspective de consolidare la niveluri foarte joase, probabil undeva intre 3-3,5% pe an", a declarat pentru wall-street.ro, Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Ea a adaugat ca starea economiei justifica relaxarea politicii monetare, avand in vedere ca "incetinirea ritmului de crestere al economiei este iminenta".

Ce spune Banca Nationala

De asemenea, Banca Nationala precizeaza in comunicatul detaliat al deciziei de joi ca atingerea tintei de inflatie, dupa patru ani de nereusite, confirma consolidarea procesului de dezinflatie, lucru intarit si de epuizarea efectului de runda intai al majorarii cotei TVA si de evolutia favorabila a unor preturi volatile, in special a celor alimentare.

In schimb, banca centrala vede ca principale riscuri inflationiste actiunile Guvernului sau ale politicienilor.

"Persista insa riscuri asociate in principal factorilor aflati in afara sferei de influenta a bancii centrale - ajustarile preturilor administrate, posibile derapaje in privinta politicii fiscale si a implementarii reformelor structurale, precum si tensiunile asociate contextului electoral", se arata in comunicatul BNR.

In plus, tinand cont ca nu exista spatiu fiscal pentru a incuraja economia prin reduceri de taxe, singura parghie disponibila si la indemana ramane cea monetara.

"Noi suntem in situatia fericita in care avem spatiu suficient sa mai relaxam politica monetara. Cred ca banca centrala va continua acest trend de reducere a dobanzilor", a mai spus Hancila.

Si analistul Laurian Lungu se astepta ca banca centrala sa incerce stimularea cererii, intrucat "pana acum politica monetara a fost restrictiva". In plus, au existat constrangeri in sistemul bancar, ceea ce a insemnat ca BNR a fost nevoita sa tina dobanzile mai sus pentru a mentina capitalurile straine aici.

Lungu a subliniat ca mecanismul de transmisie al politicii monetare este mai slab in Romania, ceea ce inseamna ca "s-ar putea sa avem un fel de fractura intre ratele dobanzilor din piata interbancara si rata de referinta a BNR".

Dobanda cheie ar putea cobori pana la 5%

Majoritatea analistilor vad o continuare a procesului de reducere a dobanzii cheie pana la nivelul de 5%, in conditiile in care BNR are ca obiectiv si incurajarea economisirii interne, pentru a evita dependenta de capitalul strain.

"In mod normal BNR va continua tendinta de relaxare monetara, dar va depinde foarte mult de contextul extern si de cum va raspunde economia", a explicat Laurian Lungu.

El precizeaza ca banca centrala va tine cont la urmatoarele decizii de politica monetara de performanta economica in primele doua trimestre ale acestui an si de ce se intampla in zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri