Disciplina contractuala si justitia reprezinta principalele obstacole in calea bancilor pentru o mai larga finantare a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), a declarat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Leumi Bank Romania, subsidiara locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene.
Majoritatea IMM-urilor se plang de ani buni ca bancile sunt reticiente in a le acorda credite, in conditiile in care, in Romania, 99,6% din companii sunt firme mici si mijlocii si produc anual aproape 70% din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit statisticilor FNGCIMM, doar 14% dintre IMM-uri reusesc sa acceseze finantari bancare, comparativ cu o medie de 75% in Uniunea Europeana.

“Disciplina contractuala indica faptul ca nimeni nu respecta nimic. Daca incerci sa-ti faci dreptate pe calea justitiei primesti termene din opt in opt luni, fiecare zi insemnand bani pierduti. Totodata, volumul mare al insolventelor este gestionat de oameni cu experienta putina in acest domeniu. Uneori, managementul firmei in insolventa este preluat chiar de conducatorii care au adus-o in acea situatie. Astfel, bancile nu sunt increzatoare in a deschide portile creditului”, a precizat Mitrache.

Acesta considera ca nu dobanda reprezinta principalul motiv pentru care bancile sunt mai putin increzatoare in a finanta IMM-urile, intrucat creditarea a functionat si in momentul in care dobanzile interbancare ajungeau la niveluri de 100%.

“Daca legislatia ar fi mult mai echilibrata in acordarea protectiei debitorului si creditorului, lucrurile ar sta mult mai bine. In prezent, debitorul este aparat exagerat si nejustificat si asta se vede in volumul mare de restante la nivel de industrie bancara si in incapacitatea creditorilor de a-si recupera bunurile. Dar, atat timp cat o ipoteca poate fi anulata prin eludarea legii, nu stim ce garantii mai putem lua. Atat timp cat fraudele evidente nu sunt sanctionate de justitie, nu stiu ce incredere putem avea. Si de aici vine dificultatea de a da credite”, a completat presedintele executiv al Leumi Bank Romania.

Planurile Leumi Bank pentru 2012

Leumi Bank va miza in acest an pe atragerea intreprinderilor mici si mijlocii, Mitrache estimand o crestere de 20% a portofoliului de credite. Banca inregistra la finele anului 2011 un sold al imprumuturilor de pana la 300 milioane euro.

“Noi mergem pe IMM-uri, insa nu excludem tranzactiile corporate, care nu sunt neaparat o tinta, sunt o oportunitate in masura in care apar. Intentionam sa avem o crestere de 20% a portofoliului de credite in acest an. Vorbim de o crestere de 40-50 milioane euro, in conditiile in care cred ca suntem cea mai lichida banca din sistem, dar depinde de noi sa gasim clientii carora sa le acordam imprumuturi”, a afirmat seful Leumi Bank.

Mitrache spune ca bancile sunt constiente de faptul ca isi afecteaza profitabilitatea in momentul in care ofera dobanzi ridicate la depozite, dar ca nevoia de lichiditate primeaza in fata castigului.

“Anumitor banci li s-a redus capacitatea de a extinde noi capacitati de credit si depind astfel de volumul resurselor atrase. Anul viitor se prefigureaza normele Basel III cu noi cerinte de lichiditate si capital, iar eu vad aceasta cursa pentru depozite mai mult ca o nevoie primara. Daca rata dobanzii de politica monetara a BNR este de 5,5%, eu ar trebui sa zic: mai mult de 5% nu platesc la depozite, dar imi pleaca clientii”, a explicat Laurentiu Mitrache.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declara, saptamana trecuta, ca este o greseala demersul bancilor de a mari dobanzile la depozite, dupa ce BNR a redus dobanda cheie, intrucat ar afecta cotele de piata si profiturile institutiilor de credit.

Schimbarea guvernului nu rezolva problemele Romaniei

Presedintele executiv al Leumi Bank Romania, Laurentiu Mitrache, spune ca schimbarea guvernului nu va conduce la rezolvarea problemelor Romaniei, deoarece dificultatile sunt sistemice.

“Se speculeaza prea mult pe capacitatea manageriala a unui ministru. Sa nu uitam ca ministrul este doar varful piramidei, iar daca ar fi sa se manifeste puterea lui de influenta asupra sistemului, atunci aceasta ar fi de tip dictatorial. Acest lucru nu se poate. In calitate de platitori de taxe si impozite, mergeti la orice ghiseu si spuneti-mi cum un ministru de finante ar putea intr-un an, doi sau cinci sa schimbe atitudinea functionarei de la ghiseu. Dificultatea este sistemica, schimbarea ministrilor nu cred ca rezolva mare lucru”, a aratat Mitrache.

La inceputul saptamanii trecute, Emil Boc si-a dat demisia din functia de premier al Romaniei, in locul sau fiind investit fostul sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri