Aproximativ 20 de banci si companii de asigurari, printre care BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit, Allianz, Deutsche Bank si cele mai mari banci grecesti, intentioneaza sa participe la conversia de obligatiuni de stat grecesti in titluri cu scadenta de pana la 30 de ani cu valoare mai mica.

Creditorii privati ai statului elen mai au timp pana joi sa decida daca vor participa in mod voluntar la conversia de obligatiuni ale statului elen, scrie Mediafax.

Societe Generale, Assicurazioni Generali si UniCredit au semnalat miercuri ca intentioneaza sa participe la conversia de obligatiuni menita sa reduca datoria de stat a Greciei cu aproximativ 100 miliarde euro, transmite Bloomberg.

Ministerul elen al Finantelor a anuntat marti ca cele mai mari sase banci grecesti vor participa de asemenea la conversie.

Bancile elene sunt printre cei mai mari detinatori din sectorul privat de obligatiuni de stat grecesti, astfel ca participarea lor este de importanta capitala pentru succesul schemei.

Guvernul Greciei a stabilit un prag minim de participare de 75% pentru a efectua conversia si a anuntat ca, daca aceasta tinta va fi atinsa, ceilalti detinatori de obligatiuni elene ar putea fi obligati prin lege sa accepte conversia.

Scopul programului, care ar trebui incheiat pana la joi, este de a reduce datoria Greciei detinuta de creditori privati, de 206 miliarde euro, cu 53,5%. Astfel, datoria de stat a Greciei ar trebui sa coboare spre 120% din PIB pana in 2016, de la 160% in prezent.

"Este in interesul creditorilor privati si stabilitatii internationale. Toti creditorii privati stiu ca este mai bine sa pierzi putin si sa castigi mult mai tarziu decat sa pierzi mult mai tarziu si sa nu castigi nimic", a declarat marti la Paris ministrul francez pentru Afaceri europene, Jean Leonetti.

Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, detine obligatiuni de stat grecesti cu o valoare nominala de 2,95 miliarde euro, potrivit datelor de la finele lunii septembrie.

UniCredit, cea mai mare banca italiana, avea la acea data titluri elene de 540 milioane euro. Societe Generale detinea la finele anului trecut obligatiuni guvernamentale elene de 1,06 miliarde euro, potrivit Bloomberg.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii celor trei institutii financiare au confirmat ca acestea vor participa la conversie.

Efectuarea cu succes a swap-ului de obligatiuni este una dintre preconditiile celui de-al doilea acord de salvare a statului elen de la faliment, de 130 miliarde euro.

Daca schema nu se va incheia conform planului, "sectorul public (FMI si guvernele din zona euro - n.r.) nu va finanta programul economic al Greciei, iar statul va fi nevoit sa-si restructureze datoria" in conditii diferite fata de cele propuse in prezent, a avertizat ministerul elen al Finantelor.

Ministrul Finantelor Evangelos Venizelos a declarat recent, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Grecia anticipeaza ca detinatorii privati de obligatiuni vor accepta oferta de conversie, insa statul este pregatit sa-si oblige sa participe, daca va fi necesar.

Fortarea creditorilor privati sa restructureze datoriile Greciei va declansa probabil contractele credit-default swap de asigurare a obligatiunilor fata de perspectiva intrarii emitentului in incapacitate de plata, sustin analistii.

"Se vor declansa probabil urmari grave la periferia zonei euro, inclusiv in Spania si Italia", comenteaza un analist new-yorkez, care noteaza ca actiunile din sectorul financiar vor avea de asemenea de suferit.

Trei dintre cele mai mari banci grecesti, respectiv National Bank of Greece, Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias, au indicat deja ca intentioneaza sa participe la conversie. Recent li s-au alaturat Piraeus Bank, ATEBank si Hellenic Postbank, potrivit ministerului elen al Finantelor.

Doisprezece membrii ai comitetului de coordonare a creditorilor care a negociat conversia de obligatiuni cu Grecia vor participa la schema, potrivit unui comunicat transmis luni de Institute of International Finance (IIF), grupul de lobby care reprezinta peste 450 de companii de servicii financiare din intreaga lume. Directorul general al IIF, Charles Dallara, a fost negociatorul sef din partea creditorilor privati in discutiile cu Grecia privind schimbul de obligatiuni.

Aceste companii, printre care se numara bancile BNP Paribas, Deutsche Bank si Commerzbank, detin obligatiuni grecesti cu o valoare nominala de cel putin 40 miliarde euro, potrivit datelor Bloomberg.

Allianz, AXA, CNP Assurances, EFG Eurobank Ergasias, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa Sanpaolo, National Bank of Greece si Alpha Bnk se numara de asemenea printre membrii comtietului de coordonare a creditorilor care intentioneaza sa accepte conversia, potrivit IIF.

Directorul general al Rabobank, Bert Bruggsink, a afirmat pentru Bloomberg ca banca olandeza urmeaza de asemenea sa participe.

Un reprezentant al bancii portugheze Banco BPI a declarat la randul sau ca institutia intentioneaza sa se implice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri