Plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este o optiune atractiva pentru peste doua treimi dintre romani, insa aceasta perceptie ar fi serios afectata de introducerea unui comision pe tranzactie, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK Romania la initiativa Visa Europe.
Impreuna cu bancile membre din Romania, Visa Europe desfasoara in perioada ianuarie - martie, pentru al treilea an consecutiv, campania nationala pentru stimularea platii taxelor si impozitelor locale cu cardul, informeaza Mediafax.

In prezent, plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este posibila la POS in 145 de localitati si online in 52 de orase.

"Initiativele noastre de a stimula plata taxelor cu cardul au avut rezultate remarcabile atat in ceea ce priveste dezvoltarea retelei de acceptare, cat si educarea populatiei. Contribuabilii pot sa isi aleaga in prezent modalitatea de plata a taxelor si, mai mult, pot avea beneficii multiple daca achita in primul trimestru. Astfel, contribuabilii au o reducere de pana la 10% din valoarea taxelor si, daca platesc cu cardul Visa, pot castiga rambursarea partiala sau integrala a taxelor platite. In concluzie, le recomand celor care nu si-au platit inca taxele sa profite de timpul ramas", a declarat intr-o conferinta directorul general al Visa Romania, Catalin Cretu.

Jumatate din populatia bancarizata din mediul urban stie ca are la dispozitie posibilitatea de a plati cu cardul la terminalele POS instalate in institutiile publice, potrivit sondajului.

Aceasta pondere este mai mare pentru respondentii din Bucuresti (60%), precum si in cazul respondentilor cu venituri de peste 2.500 lei (64%). De asemenea, circa 40% dintre respondenti cunosc posibilitatea de a-si plati taxele online cu cardul utilizand ghiseul.ro sau alte aplicatii electronice puse la dispozitie de autoritatile locale.

Totusi, unul din trei romani considera ca plata taxelor este un proces dificil, in principal din cauza birocratiei, a programului greu de respectat al administratiilor locale si timpului indelungat necesar efectuarii platilor.

"Romanii care traiesc in strainatate intampina si mai multe probleme in a-si plati taxele. Doua treimi dintre acestia considera ca a-si plati taxele si impozitele locale este dificil si ar plati direct cu cardul online daca ar avea aceasta optiune. In plus, speram ca numarul primariilor care accepta plata taxelor cu cardul, fara comision, va creste semnificativ intrucat permite contribuabililor sa plateasca mult mai rapid. Sondajul arata ca romanii s-au obisnuit sa nu plateasca comision la tranzactiile cu cardul si nu vor accepta usor o schimbare in acest sens. Probabilitatea platii taxelor cu cardul la POS sau online este semnificativ afectata de existenta unui comision", a spus Cretu.

Sondajul arata ca procentul respondentilor care si-au exprimat intentia de plata a taxelor la POS a scazut de la 61% la 26% dupa ce s-a mentionat plata unui comision pentru tranzactie. Mai mult, 56% dintre respondenti au spus ca nu vor plati taxele cu cardul la POS sau online daca este adaugat un comision.

Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul aproape s-a dublat anul trecut comparativ cu 2010, la 73,2 milioane de lei, potrivit datelor raportate de bancile din Romania, membre ale Visa Europe.

Segmentul platilor online cu cardul a fost de departe cel mai dinamic in 2011, valoarea tranzactiilor crescand de peste sapte ori.

Potrivit lui Cretu, Visa Europe si furnizorii de servicii de plata vor continua discutiile cu autoritatile locale pentru a introduce plata taxelor si impozitelor locale prin card, pana cand cel putin toate resedintele de judet din Romania vor oferi acest serviciu, fie la POS, fie online. In prezent doar Iasi, Alexandria, Piatra Neamt si Satu Mare nu accepta plata taxelor locale cu cardul.

Studiul a fost realizat in perioada ianuarie - februarie in randul a peste 1.700 de respondenti, dintre care peste 1.000 fiind reprezentativi la nivel national (eroare de esantionare: 3,1%), restul fiind impartiti pe esantioane de respondenti din diverse orase si din strainatate.

Publicul tinta a fost reprezentant de contribuabili cu varste intre 25 si 45 de ani, din mediul urban, care utilizeaza produse bancare (nu neaparat un card bancar) si se ocupa de plata taxelor si impozitelor locale.

Din 2 ianuarie pana in 31 martie 2012, toti cei care isi platesc taxele si impozitele locale cu cardul Visa vor putea participa la o promotie in cadrul careia se vor acorda 1.500 de premii prin tragere la sorti, constand in rambursarea valorii impozitelor si taxelor locale platite cu cardul Visa, in limita a 250 de lei.

"Nu e o mare isprava ca platim, in secolul supervitezei, taxele si impozitele online", a declarat ministrul Comunicatiilor, Razvan Mustea, prezent la eveniment.

El a adaugat ca plata online a taxelor si impozitelor trebuie sa devina o normalitate.

"Nu inteleg de ce cetateanul trebuie sa participe la un maraton al cozilor pentru a da bani pentru stat, cand de obicei se sta la cozi la promotii. Cred ca e nevoie sa rezolvam plata taxelor si impozitelor, rapid si comod. De la birou, de acasa, din fata calculatorului, de pe telefonul mobil sau de pe tableta", a spus Mustea.

Potrivit ministrului Comunicatiilor, prin platforma www.ghiseul.ro au fost efectuate 9.300 de plati in valoare de 1,7 milioane de lei.

"Dintre cele 9.300 de plati, aproximativ 10% au fost efectuate intre orele 22.00 si 09.00, de catre cetateni care muncesc peste hotare", a spus Mustea.

El a adaugat ca, din pacate, doar 60 de primarii din cele 3.200 utilizeaza sistemul de plata online a taxelor si impozitelor www.ghiseul.ro, care a fost lansat in martie 2011.

"Ma intreb cum de avem solicitari si se grabesc sa foloseasca sistemul primariile din Sannicolaul Mare, Luncavita sau Videle si nu avem inca cereri de la orase mari din Romania", a aratat ministrul.

El a spus ca HG 1.235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar ar putea fi modificata in sensul introducerii unor sanctiuni pentru primariile care nu adera la www.ghiseul.ro, concomitent cu simplificarea procedurilor de inrolare in sistem.

"Haideti sa nu mai furam timpul cetatenilor. Haideti sa recunoastem ca vor fi mai multumiti si mai fericiti daca nu ii tinem cu orele in fata ghiseelor. Am convingerea ca putem finaliza acest program in timpul cel mai scurt si ma astept ca tot mai multe primarii sa intre in acest sistem si sa prmoveze corect plata taxelor si impozitelor", a mai spus Mustea.

Visa Europe este detinuta si condusa de peste 3.700 banci membre din Europa si a fost formata in iulie 2004. Visa Europe este independenta de corporatia globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa, in timp ce ambele companii opereaza pentru a asigura interoperabilitatea globala.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global. In plus, Visa/Plus este una dintre cele mai mari retele de ATM-uri din lume, furnizand numerar in monedele nationale a peste 200 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri