Acordarea de deductibilitati fiscale pentru asigurarile private de sanatate vor fi privite de catre angajatori ca un stimulent, iar acestia pot contribui, prin politele incheiate pentru angajatii lor, la dezvoltarea acestui segment al pietei de asigurari si la suplimentarea banilor din sanatate.
"Chiar daca vom avea un nou proiect in dezbatere publica pana la jumatatea anului, cu siguranta o reforma nu va putea fi facuta foarte rapid pentru ca va implica foarte multe aspecte de fundamentat printr-o legislatie secundara. Pana atunci credem ca exista masuri pentru a suplimenta fondurile in sistemul de sanatate prin acordarea de facilitati fiscale. Pentru acest lucru, nu este nevoie de o noua lege sau de un nou proiect al legii sanatatii, este nevoie de bunavointa si doar de modificarea codului fiscal", a declarat Carmen Radu (foto stanga), director general adjunct Eureko Romania.

Ea a argumentat ca pe termen mediu si lung, pentru a vedea in ce masura si cum pot fi implicati asiguratorii privati in acoperirea pachetului de baza pentru a prelua anumite riscuri si in acelasi timp pentru a adauga valoare si aduce fonduri supliemntare sistemului, sunt necesare aceste modificari.

Declaratiile au fost realizate la conferinta Mediafax talks about Health Reform.

Carmen Radu a declarat ca jumatate dintre pacientii apeleaza la "plati suplimentare, informale" atunci cand merg la doctor sau sunt internati in spitalele din Romania. "S-a facut un studiu in 2011 prin care pacientii au fost intrebati in ce masura, daca si cam cat au platit atunci cand au accesat sistemul de stat si de asemenea au fost intrebati daca au accesat servicii ale furnizorilor privati. Jumatate dintre respondenti, atat in Bucuresti cat si in tara, au mentionat ca da, au fost nevoiti sa acorde plati suplimentare, informale atunci cand au fost la medic", a spus ea.

Media anuala, potrivit studiului, a fost la peste 800 de lei de persoana, ceea ce inseamna aproximativ 200 de euro. Platile informale totale ar ajunge la 3-400 de milioane de euro pe an. Aproximativ 80% dintre respondenti au mentionat ca au accesat si servicii medicale private. "Se observa ca pacientul roman nu se teme daca furnizorul de servicii medicale pe care-l acceseaza face prea mult profit, in urma faptului ca apeleaza si la acestia, nu numai la sistemul de stat".

75 mil. euro bani care ar putea fi atrasi suplimentar


"Acordarea de facilitati fiscale va fi privita ca un stimulent in primul rand de catre angajatori, pentru ca prin oferirea de asigurari private facultative de sanatate vor avea beneficii atat ei (se reduce absenteismul de locul de munca din cauze medicale) si de asemenea, pentru ca asigurarea ofera si partea de preventie si acel control anual preventiv, prin care mai putine persoane vor ajunge sa fie bolnave si sa stea mai mult timp acasa", spune Carmen Radu.

Reprezentantul Eureko a mai afirmat ca un alt beneficiu important al asigurarilor de sanatate este cel al retentiei personalului in momentul in care in pachetul salarial se pot oferi si astfel de beneficii suplimentare. Nu in ultimul rand, un al treilea beneficiu ar fi reprezentant de decontarea directa a serviciilor prestate de furnizorii de servicii medicale, atat cei privati cat si cei de stat, in momentul in care legea va clarifica modul in care asiguratorii privati se pot deconta si cu statul, acordand aceste beneficii suplimentare si medicilor sau cadrelor medicale care au prestat acele servicii.

"Acesti bani raman direct al furnizorii de servicii medicale, vor putea sa creasca salariile cadrelor medicale, vor putea sa achizitioneze echipamente de ultima generatie si sa imbunatateasca calitatea actului medical", a argumentat managerul Eureko.

Potrvit Eureko, prin acordarea unei deductibilitati fiscale de 25 euro/luna pentru politele de sanatate vor fi atrase, la nivelul anului 2013, fonduri suplimentare de 75 milioane de euro. "Daca nu se aplica deductibilitati, statul castiga doar 1,7 milioane de euro, prin taxarea sumelor platite pentru aceste polite", a spus Radu. Simularile companiei arata ca in 2020, ar putea fi atrasi in sistemul medical 1,2-1,5 miliarde de euro, prin acordarea de facilitati fiscale asigurarilor facultative de sanatate. "La nivelul populatiei Romaniei peste 10 milioane de locuitori ar dori sa beneficieze de aceste servicii".

In ultimii cinci ani, fondurile alocate sanatatii au crescut de la 10 miliarde de lei la peste 19 miliarde de lei. In aceeasi perioada, cheltuielile in spitale au crescut de la 5 miliarde de lei la 7 miliarde de lei. In 2011, in totalul cheltuielilor din sistemul de sanatate, cele cu medicamentele au reprezentat 36% si cele cu spitalele, 38%.

Neincrederea genereaza un comportament pasiv in privinta sanatatii


Lipsa increderii in sistemul sanitar genereaza in randul populatiei un comportament pasiv in ceea ce priveste sanatatea, cu accent pe tratamente, nu pe preventie, ducand la cresterea cheltuielilor cu sanatatea, a declarat Cornelia Coman (foto dreapta), CEO al ING Asigurari de Viata, la Mediafax talks about Health Reform. "Pentru recastigarea increderii este nevoie de servicii de calitate, care inseamna conditii de spitalizare mai bune, timp de asteptare redus, consolidarea relatie medic-pacient si acces la tratament medical de ultima generatie".

Ea a adaugat ca, potrivit unui studiu intern al companiei din noiembrie 2011, ar trebui introdus un sistem simplu de plata a serviciilor medicale, respectiv decontarea directa intre furnizorii de servicii, precum si asigurarea transparentei, prin accesul la informatii clare si complete cu privire la serviciile acoperite de asigurarile sociale, scrie Mediafax.

Coman a adaugat ca romanii au cheltuit, in 2010, circa 10 milioane de euro pe asigurari voluntare de sanatate, la care se adauga 70 milioane de euro din abonamente pentru servicii medicale furnizate de clinici si spitale private. "In plus, romanii mai cheltuiesc 230 milioane de euro pentru a avea acces la servicii medicale in sectorul privat. Cifrele sunt modeste in raport cu situatia din alte state din zona", a spus reprezentantul ING.

Potrivit datelor statistice OECD prezentate de Coman, gradul de penetrare a asigurarilor private in Romania este extrem de redus, piata locala ocupand locul 30 din 31 in clasamenul european al sistemelor de sanatate. "Calitatea sistemelor medicale nu este determinata singular de gradul de penetrare al asigurarilor private, dar asigurarile private pot contribui la imbunatatirea eficientei sistemului de sanatate", a spus Coman.

In opinia sefului ING Asigurari, eficientizarea sistemului de sanatate se poate realiza printr-o implicare pe termen lung a asiguratorilor, care vor prelua riscurile si vor imobiliza capital pentru a garanta solvabilitatea financiara si siguranta clientului. "Implicarea asiguratorilor implica si o serie de riscuri. In primul rand, cheltuielile sunt dificil de estimat din cauza lipsei statisticilor si a unui sistem transparent de taxare si control, si in continua schimbare data fiind aparitia tratamentelor, medicamentelor si aparatelor medicale noi. De asemenea, veniturile sunt supuse riscului de colectare", a spus Coman.

De asemenea, asiguratorii pot avea supriza ca rezultatul financiar pe care il vor obtine sa nu se incadreze in estimarile initiale.
"Eventualele pierderi vor fi finantate din capitaluri proprii de catre furnizorii de asigurari, care vor trebui sa tina imobilizat un capital important pentru a putea garanta solvabilitatea financiara si siguranta clientului. Din estimarile noastre, acest capital va fi de 2-3% din primele incasate", a spus Coman. Reprezentantul ING a aratat ca, pe termen scurt, procesul de reformarea a sistemului public de sanatate ar trebui sa includa definirea pachetului de servicii medicale de baza si implementarea sistemului de coplata.

"De asemenea, ar trebui acordate deductibilitati fiscale pentru asigurarile voluntare de sanatate pentru angajat si angajator, iar sistemul public de sanatate ar trebui sa accpte decontarea directa cu asiguratorii privati. Masurile vor crea premizele dezvoltarea pietei asigurarilor complementare si suplimentare", a aratat Coman.

Ea adaugat ca pe termen mediu si lung, in functie de eficienta si serviciile oferite de sistemul de asigurari de sanatate private, poate deveni oportuna o discutie despre un model in care administrarea pachetului de baza sa se realizeze atat in sectorul public, cat si in cel privat in functie de anumite reguli si optiunea asiguratilor.

Citeste si: Cu reforma sanatatii la medic: Diagnostic si tratament, la Intalnirile Wall-Street.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri