Strategia dobanzilor ridicate a dat roade: Depozitele bancilor elene au crescut cu 14 mil. euro in T1

Depozitele totale ale celor mai mari patru banci grecesti prezente in Romania, Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank, au crescut in primul trimestru cu 14 milioane euro comparativ cu finele anului trecut, pana la un nivel de 4,675 miliarde euro, dupa ce in 2011 acestea au pierdut peste 900 milioane euro din depozite.

In acelasi timp, soldul creditelor celor patru banci elene s-a diminuat cu aproape 300 milioane euro, la 11,2 miliarde euro.

Potrivit datelor publicate de bancile-mama, Alpha Bank si Banca Romaneasca au fost singurele care au raportat o crestere a depozitelor in primele trei luni ale anului, de 40 milioane euro, respectiv 21 milioane euro.

Cele doua banci ofera unele dintre cele mai ridicate dobanzi la depozite din piata. De exemplu, la scadenta de un an, Banca Romaneasca acorda o dobanda de 4,1% la euro si de 6,25% la lei, in timp ce Alpha Bank ofera la euro o bonificatie de 3,5%, iar la lei de 6,5%.

In schimb, Bancpost (-10 milioane euro) si Piraeus Bank (-37 milioane euro) au inregistrat o scadere a depozitelor, desi si aceste institutii de credit practica dobanzi la economii peste media pietii.

Ce pierderi au avut bancile grecesti in Romania

Alpha Bank a inregistrat in primul trimestru in Romania pierderi inainte de taxe de 5,3 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 5,7 milioane euro in urma cu un an.

Soldul creditelor a scazut in primele trei luni cu 9,1%, la 3,2 miliarde de euro, dar cel al depozitelor a urcat cu 20,2%, la 1,2 miliarde de euro, fata de intervalul similar din 2011. Fata de sfarsitul anului trecut, soldul creditelor a scazut cu 1,6%, iar cel al depozitelor a urcat cu 3,4%.

EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a inregistrat in primul trimestru pierderi de 10,3 milioane euro in Romania, cu mult peste cele de 1,1 milioane euro din intervalul similar al anului trecut, dar in scadere de la 16,9 milioane euro in trimestrul patru.

Valoarea activelor din Romania a scazut cu 7% comparativ cu sfarsitul anului trecut, de la 4,54 miliarde de euro la 4,2 miliarde de euro.

Grupul elen National Bank of Greece (NBG), care detine Banca Romaneasca, a raportat o pierdere de 11 milioane euro in Romania pentru primul trimestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1 milion euro in aceeasi perioada a anului trecut, in urma declinului puternic al veniturilor nete din dobanzi.

Soldul creditelor in Romania s-a situat la 1,94 miliarde de euro, in scadere cu 3% fata de decembrie si cu 13% comparativ cu finele primului trimestru din 2011.

Activele Piraeus Bank in Romania au scazut cu 4,6% in primul trimestru, de la nivelul de 3,5 miliarde de euro raportat la sfarsitul anului trecut la 3,34 miliarde de euro.

Piraeus Bank a obtinut in Romania un profit inainte de taxe de 4 milioane de euro, in timp ce profitul inainte de provizioane a atins 33 de milioane de euro.

Citeste si Povestea unui functionar al unei banci grecesti: "Daca aveam depozite, le retrageam pana acum".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri