"Numirea in functia de director general al diviziei ING de asigurari si pensii din Romania a fost ca o aruncare in apa. A trebuit sa invat sa inot repede. Partea buna este ca de multe ori am fost aruncata in apa in cariera si se pare ca ma prinde acest stil, invat si ma adaptez repede", povesteste Cornelia Coman (foto).

Si-a petrecut mai mult de o treime din viata, adica 14 ani, lucrand in cadrul ING Asigurari de Viata; la inceput in calitate actuar, din iunie 1998, iar de-a lungul anilor a promovat treptat pana in functia de director general (2008). Cu numai o luna in urma, a fost promovata din nou de olandezii de la ING, de data aceasta la conducerea operatiunilor de asigurari de viata si pensii din Ungaria.

"As putea spune ca din punct de vedere profesional am crescut impreuna cu aceasta companie. Ma consider a fi chiar un produs al acestei companii, deoarece am venit in ING de pe bancile facultatii", apreciaza cel mai nou expat roman din domeniul financiar. Actualmente, ea ramane implicata in Romania in administrarea companiei pana in momentul in care va putea sa transfere responsabilitatile companiei locale succesorului sau si gestioneaza, in acelasi timp, noile atributii de CEO in Ungaria. Managerul ING Asigurari de Viata detine si functiile de vicepresedinte UNSAR si, respectiv, presedinte APAPR, care vor reveni, de asemenea, noului CEO din Romania.

Ceea ce a pretuit foarte mult in decizia ING de a o numi la conducerea operatiunilor din Ungaria este si faptul ca Romania reprezinta poate singura tara, dintre cele in care grupul olandez are sucursale, unde s-a mentinut lider detasat de piata pe asigurari de viata, de mai bine 10 ani, la o cota de piata de peste 30%, iar din mandatul Corneliei si in pensii facultative si obligatorii cu acelasi procent.

"Stiam de aproape un an de zile ca va trebui sa fac un pas mai departe in cariera. Desi credeam ca mental sunt pregatita, in momentul in care am primit vestea am fost putin socata, mai ales stiind situatia din Ungaria si cat de complicat este din punct de vedere economic si politic; neprietenos pentru mediul de afaceri. Apoi am trait o alta reactie, mai degraba emotionala, generata de faptul ca ma despart de companie. Imi este greu sa ma impac cu ideea ca plec de aici dupa 14 ani".

Este insa sigura de faptul ca va avea foarte multe de invatat in Ungaria si se arata increzatoare ca o sa aiba, de asemenea, sansa sa se dezvolte mai mult in calitate de lider intr-o cu totul alta cultura, pe o piata de asigurari de viata mult mai matura decat in Romania si la conducerea unui business de doua ori mai mare decat cel carmuit pana acum.

"Va conta foarte mult ce se va intampla acolo si modul in care familia se va adapta departe de Romania. Lucrurile acestea nu am cum sa le intuiesc. Nu am atatea ingrijorari pentru mine, despre ce am de facut in calitate de CEO, cat daca impreuna ca familie vom reusi sa trecem prin aceasta schimbare. Nu poti sa duci un job de acest gen, care este extrem de solicitant, pentru ca ai o responsabilitate foarte mare, daca nu ai o sustinere acasa", adauga managerul ING.

Cea mai mare provocare: Sa folosesti toate ideile dintr-o companie


De la Ungaria si viata de expat ajungem sa vorbim despre perioada similara de inceput a mandatului de CEO al ING Asigurari de Viata din Romania, o situatie la fel de inedita, despre care isi aduce aminte zambind. Povesteste ca desi a stat trei luni in interimat, stia inca de la bun inceput ca-l va urma in functia de CEO pe Bram Boon, cel care a propus-o board-ului de la Amsterdam sa-i ia locul.

"Nu puteam sa spun ca o sa fiu CEO. A fost o situatie mai ciudata, motiv pentru care trei luni de zile, ma amuzam frecvent de cate speculatii s-au facut despre cine o sa fie CEO in Romania. Au fost nu stiu cate articole in presa pe aceasta tema. Imi aduc aminte, de asemenea, ca numarul meu de telefon din acea perioada a ajuns la parintii mei si peste ani am recitit sms-urile cu felicitari si speculatii de atunci, inclusiv de la colegi. M-am amuzat teribil, de cate barfe circulau. Era, de altfel, si o situatie personala deosebita, pentru ca in iunie cand am preluat interimatul eram gravida, cu al doilea copil, si mi-am dat seama ca, totusi, nu o sa fie foarte simplu", povesteste Coman.

Practic, si-a inceput mandatul la 1 iunie, desi numirea oficiala a fost la 1 septembrie. A stat numai doua luni in concediu maternal si s-a intors la birou incepand cu 1 ianuarie 2009, in contextul in care criza financiara batea la usa si a trebuit sa ia, alaturi de echipa de top management a companiei, decizii destul de dure: taieri de costuri, reorganizari s.a.m.d. "Cand am revenit, ne aflam in plina criza si peste tot era numai nemultumire. Inceputul mandatului a fost extrem de complicat".

Povesteste ca primul contact cu viata de CEO a fost o experienta similara unei aruncari in apa. "A trebuit sa invat sa inot repede. Partea buna este ca de foarte multe ori am fost aruncata in apa in cariera si se pare ca ma prinde acest stil, invat si ma adaptez repede. Bineinteles, n-a fost usor, dar ce mi-a placut este ca am gasit o echipa de oameni exceptionali, care si-au depasit atributiile pentru ca impreuna sa facem ING Asigurari sa navigheze cu succes prin acele vremuri tulburi. Nu ne-am uitat la criza sa ne plangem, ci ne-am gandit sa pregatim compania, ca odata iesiti din criza lucrurile se mearga mai bine decat inainte. Eram de 10 ani in aceasta companie si stiam pe ce ma pot baza".

Una din lectiile invatate in perioada mandatului de CEO a fost aceea ca pentru un manager conteaza foarte mult intuitia, atunci cand adopta o decizie. "Daca se intampla sa nu dormi cateva nopti la rand dupa aceea, este clar ca nu ai luat decizia potrivita si trebuie o noua abordare".

Spune, de asemenea, ca probabil nu ar fi reusit in acest mandat daca nu adopta un stil de leadership participativ. "Mi-a placut ca lucrurile pe care le facem sa le decidem impreuna; cu echipa de top management, si ei, la randul lor, sa tina cont de ideile, parerile colegilor si tot asa. In momentul in care decidem ceva sa fie «commitment» la toate nivelurile organizatiei".

"Stilul acesta de management este la un moment dat «time consuming», dar folosind echipa poti sa obtii rezultate extraordinare. Inovatia nu trebuie numai in capul unui CEO, ci conteaza sa reusesti sa folosesti toate ideile dintr-o companie. Asta este o provocare. Daca reusesti, atunci lucrurile merge dupa aceea in zona de implementre extrem de simplu", argumenteaza Cornelia.

Adauga, de asemenea, opinia ca rolul unui manager este de a dezvolta oamenii, sa-i atraga pe cei buni de pe piata si sa-i ajute sa mearga mai departe. "Au fost multe persoane carora le-am fost alaturi in cariera, cu un sfat, programme de coaching sau mentorship s.a.m.d.. Asta ma preocupa, deoarece cred ca acesta este rolul de baza al unui manager, sa-si dezvolte oamenii".

Piata din Romania, mai mica, dar mai "sanatoasa" decat cea din Polonia


"Cred ca am luat o decizie buna cand am facut acest pas (de a deveni CEO - n.r.) si n-am regretat deloc, pana acum. Poate ca sunt eu o luptatoare si nu ma las asa cu una cu doua in cautarea unei solutii, dar subliniez, oricat de ambitios ar fi un CEO, conteaza si pe cine are alaturi in echipa. Am avut, bineinteles, si sprijinul sefului meu de la nivel regional", argumenteaza managerul.

Gasesc in aceasta mentiune oportunitatea de a o ruga sa contureze o scurta comparatie intre piata de asigurari de viata din Romania si cea din Ungaria sau alta tara din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE). Imi raspunde ca pentru orice piata de profil, depinde foarte mult structura portofoliilor administrate de companii si mentioneaza, de asemenea, ca si acest lucru a jucat un rol important pentru ING Asigurari de Viata in mentinerea fotoliului de lider in Romania.

"Depinde foarte mult si de structura portofoliului pe care il administrezi. Daca te uiti pe alte piete din ECE o sa vezi foarte multa volatilitate, atat la nivelul cotei de piata al unei companii cat si al pozitiei ocupate in clasamentul asiguratorilor. Cea mai mare volatilitate vine din faptul ca pietele respective au o pondere destul de mare de contracte cu prima unica", spune Cornelia Coman.

In general, contractele cu prima unica, nu sunt contracte pe termen lung, ci pe 3 sau 6 luni, precum depozitele bancare pe termen scurt. Aceste produse au luat avant, odata cu dezvoltarea segmentului de bancassurance, in piete, cum ar fi Polonia sau Ungaria, insa mai putin in Romania. Astfel, bancile au inceput sa vanda un soi de asigurari, dar, cu alte cuvinte, sa imbrace produse bancare intr-un nou ambalaj, avand avantajul de a incasa comisioane. De fapt, erau aceiasi clienti, care isi mutau insa banii din depozite in produse de asigurare cu prima unica.

Pe de alta parte, in Romania, o pondere foarte mare in structura portofoliilor de asigurari de viata o au in continuare contractele cu prima esalonata. Ponderea produselor unit-linked, care sunt de obicei cu prima unica, este de sub 40% in piata de asigurari de viata. La noi s-au vandut mai mult produsele cu dobanda sau suma garantata, de protectie, dar, nu pentru romanii sunt extrem de ingrijorati sa asigure un viitor financiar familiei, ci deoarece au vrut sa-si ia un credit bancar, majoritatea bancilor solicitand in mod obligatoriu la incheierea contractului si o asigurarea de viata.

"Cresterea pietei de asigurari de viata a fost strans corelata cu perioada de «credit boom» si generata in special de asigurarile atasate creditelor, contractele fiind pe termen lung. De aceea, in Romania nu vezi o asa mare volatilitate pe piata asigurarilor de viata", adauga managerul ING.

De la CEO in asigurari la manager de Universitate


"Daca ma voi intoarce dupa acest mandat in Ungaria sau dupa mai multi ani, probabil ca nu o sa mai lucrez in sectorul financiar, nici intr-o companie de asigurari si nici intr-o banca. Ceea ce mi-as dori sa fac ar fi ajung in sistemul de invatamant. Poate reusesc chiar sa particip la un proiect, care sa ne ajute sa crestem calitatea actului de invatamant", afirma Cornelia Coman.

Spune, de asemenea, ca rolul care i s-ar potrivi cel mai bine in sistemul de invatamant ar fi cel de manager al unei Universitati. "In ce maniera mi-as putea pune in valoare competentele in educatie? Pot fi diverse variante. Insa, la modul idealist, visez sa fiu managerul unei Universitati, pe care sa o ridic la rangul de cea mai buna din Europa pe un domeniu anume. Acest lucru ar fi un vis; ceva ce mi-ar placea foarte mult sa fac si unde cred ca as putea sa adaug valoare societatii, deoarece imi place foarte mult sa lucrez cu tinerii", conchide cel mai nou expat roman si actualul CEO al diviziei de asigurari si pensii din Ungaria a olandezilor de la ING.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri