Leul romanesc a fost afectat in ultimele saptamani de incertitudinile privind posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai si reconvocarea electoratului la vot pe 17 iunie, a spus Ponta, notand ca Romania ar trebui sa fie interesata in mod special de scruitinul din Grecia, din moment o buna parte din activele sectorului bancar sunt controlate de institutii de credit elene.

"Am fost deja afectati in ultimele saptamani, la fel ca toate statele din zona, cursul de schimb fiind sub presiune din cauza speculei financiare. Din fericire, banca centrala romana, impreuna cu Guvernul, a reusit sa mentina cursul de schimb sub control. Dar nu a fost usor", a declarat Victor Ponta (foto), citat de Mediafax.

Leul a atins saptamana trecuta un nou minim record pe piata interbancara, de 4,5156 lei/euro, si este moneda est-europeana cu cea mai slaba performanta fata de euro de la inceputul acestui an, in scadere cu 3,25%, noteaza Bloomberg.

In 2012, zlotul polonez a urcat cu 4%, iar forintul cu 7%.

Citeste si:

Partidele elene Noua Democratie si PASOK au castigat in scrutinul de duminica suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentara fidela conditiilor convenite in acordul de finantare externa, rezultat care a risipit temerile privind iesirea Greciei din zona euro.

Referitor la alegerile din Grecia, Ponta a afirmat ca rezultatul scrutinului este un motiv de "a fi un pic mai optimist", insa viitorul Europei de Est este unul dificil.