BNR a imprumutat 13 banci cu 4 mld. lei

Un numar de 13 banci au atras fonduri de la BNR prin repo; plafonul a fost de 4 miliarde de lei.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. La operatiunea precedenta un numar de 15 banci au atras cele 5 miliarde lei de la banca centrala, iar cererea a fost de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde lei.

Banca centrala a plafonat luni pentru a treia saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la 4 miliarde lei (aproximativ 890 milioane de euro), dupa ce in ultimele doua saptamani a introdus praguri de 6 si, respectiv, 5 miliarde lei.

In urma cu doua saptamani, BNR a decis prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo. Astfel, banca centrala a acordat bancilor 6 miliarde lei (1,31 miliarde euro), in conditiile in care ajungea la scadenta un alt imprumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro).

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat partial in ultimele doua saptamani de decizia BNR de plafonare a imprumuturilor, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Totodata, pe fondul vanzarilor indirecte de euro de catre BNR, cursul leu/euro a scazut cu 3,5%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august la 4,4852 lei/euro in sedinta de vineri.

Astfel, leul a recuperat mare parte din deprecierea de 4,4% inregistrata de la inceputul lunii iulie si pana pe 3 august, pe fondul tensiunilor politice.

De regula, banca centrala anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana.

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au avansat inca inainte de anuntul privind limitarea sumei disponibile pentru banci la 5,04% - 5,54% pe an, de la 4,93% - 5,43% vineri. Dobanzile au revenit vineri aproape de rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an, dupa ce anterior au fost peste acest nivel ca urmare a deciziei BNR de a reduce sumele pe care le imprumuta bancilor comerciale prin licitatia repo.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri