Ofertele bancilor au insumat 745,4 milioane de lei, scrie Mediafax.

Obligatiuni cu aceeasi scadenta au mai fost vandute in iulie, cand Ministerul Finantelor a vandut titluri cu un randament de 6,41%. In august Finantele au respins ofertele bancilor, considerand ca randamentul cerut este prea ridicat.

Pentru septembrie Ministerul Finantelor a planificat licitatii de 3,3 miliarde lei din piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma cu care s-a imprumutat in luna august, dar a atras 4,54 miliarde lei.

Luna trecuta Finantele au reusit sa atraga doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunilor politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii, rezultat al plafonarii sumelor din operatiunile repo.

Citeste si:

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,57 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.